Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Stor guide til dig, der overvejer at lukke firmaet

Denne guide klæder dig på til at træffe beslutningen på et oplyst grundlag, inden du afmelder dit cvr-nummer.

Træt mand der gnider sine øjne

Foto: seb_ra/ Jumpstory Træt af det.

I guiden finder du:

- Viden om betingelser og vilkår omkring dagpenge og lukning af virksomhed
- Metoder til at få energi og lyst til at forblive selvstændig
- Inspiration til at få gang i forretningen igen
- Viden om korrekt lukning af dit firma
- Inspiration til den gode afsked med din forretning

Marianne Bækbøl, selvstændig rådgiver og specialist i trivsel og karriere

Indimellem kan tanken om at kaste håndklædet i ringen og lukke forretningen blive meget seriøse for en selvstændig. Det kan ske, når tiderne er dårlige, og opgaverne udebliver som nu under pandemien, eller hvis man bliver ramt af sygdom. Forestillingen om en afslappet og nødvendig periode på dagpenge måske efterfulgt af et fast og forudsigeligt job kan virke attraktivt.

Denne guide klæder dig på til en grundig refleksion, der gør det muligt for dig at træffe beslutning på et oplyst grundlag, inden du afmelder dit cvr-nummer, hvis du da ikke ender med at ville sparke liv i din virksomhed igen.

 

Inden dagpenge

Er du medlem af a-kasse, skal du for at komme ind i dagpengesystemet først og fremmest lukke din forretning. Det gør du ved at afmelde din virksomhed hos SKAT og få tilsendt et ophørsbevis, der skal sendes til A-kassen. Det er relativt nemt, og vi kommer yderligere tilbage til det under afsnittet ’Jeg vil lukke min virksomhed’.

Opfylder du kravene?

Er du medlem af en a-kasse, bør du undersøge, om du overhovedet opfylder betingelserne for at få dagpenge, inden du lukker dit firma. Med hensyn til indkomstkrav blev optjeningsreglerne for dagpenge blev lempet i 2018, hvilket betyder, at det er blevet nemmere at optjene ret til dagpenge:

”Som fuldtidsforsikret med blandet a- og b-indkomst og overskud af virksomhed, skal du inden for de sidste tre år samlethave tjent mindst kr. 243.996,- (2021-tal) for at få ret til dagpenge.

Hvis din indtægt udelukkende kommer fra overskuddet af selvstændig virksomhed, og du ikke kan opfylde indkomstkravet inden for de sidste tre år, kan du optjene ret til dagpenge, hvis du samlet set har haft et skattemæssigt overskud på minimum kr. 243.996,-. (2021 tal) inden for de sidste fem år.”

Nyttig pjece fra STAR:
Nye dagpengeregler for selvstændige, freelancere, honorarlønnede og kombinerede indkomster, 2018

Hvor meget kan du få?

Når din ret til dagpenge er afklaret ved, at du lever op til indkomstkravet, skal selve dagpengesatsen beregnes. For at få den højeste dagpengesats (aktuelt skal dit månedlige overskud før skat ligge omkring kr. 24.000. Jo mindre overskud, jo færre dagpenge. At have en ’lille’ forretning eller at lade forretningen skrante alt for længe før du lukker, formindsker dagpengene.

Hvis du har haft blandede indtægter, sker udregningen på baggrund af dine 12 bedste indtjeningsmåneder inden for de seneste 24 måneder. Hvis du alene har haft indtjening fra selvstændig virksomhed, bliver din dagpengesats beregnet som et gennemsnit af de to år med højeste skattemæssige overskud inden for de seneste fem afsluttede regnskabsår.

Spørg altid i A-kassen, inden du lukker din forretning

Se AJKS’s guide vedrørende lukning af virksomhed

Ekstra ventetid er indlagt

Når du har indgivet din anmodning om dagpenge, støder du ind i den såkaldte venteperiode, der er obligatorisk efter lukning af firma. Venteperioden er den tid, der skal gå, før du kan begynde at modtage dagpenge. Er du gået konkurs, har du en venteperiode på en uge. Har du lukket din virksomhed helt almindeligt, har du tre ugers venteperiode. Kan du ikke lukke lige nu på andet end en tro og love-erklæring (hvis du f.eks. endnu ikke har afviklet virksomheden fuldstændigt) er venteperioden på to måneder.

Behold firma ved siden af dagpenge

Et halvt års lønarbejde gør det muligt at beholde firmaet ved siden af dagpengene
Hvis du inden for de seneste 6 måneder, inden du søger dagpenge, har haft lønarbejde i i alt 80 timer fordelt over 5 måneder, kan du blive fri for at lukke din virksomhed, når du går på dagpenge, og i stedet få lov at beholde virksomheden som bibeskæftigelse. Hvis du gerne vil drosle ned på forretningen, men helst ikke vil lukke dit firma, kan et vikariat eller en deltidsansættelse ved siden af være løsningen, for at du kan blive ved med at tage ordrer og kunder ind.

På dagpenge i strakt galop

Når du melder dig ledig, starter et intensivt parløb med Jobcentret og med A-kassen, hvis du er medlem af den. Du skal melde dig ledig på Jobnet.dk, og inden for de første 14 dage skal du også udarbejde og uploade et opdateret cv, lige som du skal oprette en joblog, som du skal bruge til at registrere de jobsøgningsaktiviteter, du nu skal i gang med.

Som hovedregel er der krav om, at du hver uge skal registrere mindst én ansøgning på opslået stilling og en uopfordret kontakt i jobloggen.

Derudover skal du til møder enten fysisk eller online. Inden for det første halve år er der hver måned obligatorisk møde med Jobcentret, og er du i A-kasse, er der op til tre møder yderligere. På møderne bliver du spurgt til, hvad du gør for at komme i job, og hvordan det går med dine aktiviteter, du får tilbudt jobsøgningskurser, og du får råd om, hvad du kan gøre mere af eller angribe på nye måder.

Stress og ledighed

En vedvarende indsats med at leve op til jobsøgningskrav og kontrolforanstaltninger tager tid. Begge dele er ligeledes mentalt og følelsesmæssigt krævende. Ifølge tal fra Statens Institut for Folkesundhed (2017) svarer 32,9% af de arbejdsløse, at de er stressede, mens det kun gælder 14,1% af de beskæftigede.

Refleksion

Som ledig skal du altså bruge en del tid og mental energi på kompetenceafklaring, jobsøgning og kontrolforanstaltninger. For mange bliver det en daglig rutine at sidde og søge på jobdatabaser, researche firmahjemmesider, skrive ansøgninger og tilrette cv. En rutine, der nemt tager nogle timer hver dag.

 • Måske føler du ikke, at du har kræfter til at løbe firmaet op igen. Men det er tid til at overveje, om du har overskud og kræfter til at være på dagpenge eller kontanthjælp med den indsats, det kræver såvel at søge job som at være underlagt diverse kontrolforanstaltninger?
 • Du kan på dette tidspunkt også reflektere over, hvad der mon ville ske, hvis du reelt brugte disse timer på at udvikle dit firma? På at gentænke dit brand, beskrive nye produkter, opsøge mulige kunder og relevante kontakter i dit netværk? Du kan også regne på, hvor mange opgaver du reelt skal skaffe for at tjene lige så meget som dagpenge. Ofte viser det sig egentlig ikke at være så mange, som du går rundt og tror.
 • Du kan følge op med et spørgsmål til dig selv om, hvad der vil gøre dig mest glad: At søge jobs og være 100 procent afhængig af andres velvilje eller at forsøge at udvikle din forretning og selv have hånden på rattet i dit arbejdsliv.

  

foto

Charlotte de la Fuente

6 aktiviteter, der kan give dig energi
 

 • Vov dig selv, ring til en ven. Andre freelancere og selvstændige har været i samme situation som dig. Har haft svære tider, har haft overvejelser om at lukke. Det kan give energi og inspiration at ringe og snakke om, hvad der fik dem til at fortsætte, hvad de gjorde, da det så sortest ud, hvorfor de valgte at forblive selvstændige.
 • Kom ud og få frisk luft. Bevæg dig. Mindst en time om dagen. Gerne i naturen, hvis det er muligt. Og lad altid din mobiltelefon blive hjemme. Sug indtrykkene ind i stedet for.
 • Tag en lille notesbog med dig og skriv idéer ned i samme øjeblik, de kommer til dig.
 • Download en meditationsapp som Insight Timer og begynd at høre små gratis meditationer om at blive glad for sig selv, genvinde troen på sig selv og om at opnå, det man ønsker.
 • Det giver øjeblikkelig glæde og energi at tænke på, hvad du har i dit liv, som du er taknemmelig over. Start dagen med at bruge 5 minutter på at tænke over eller nedskrive, hvad du er glad for i dit liv. Det kan være din bolig, din seng, din krop og hvad den gør for dig, dine relationer, dit helbred, dine evner, dine børn, din partner, dine opgaver. What ever – bare du er taknemmelig for det. Intet er for småt til at det kan gøre på dine indre linjer.
 • Luk ned for Facebook. Et stort forbrug af sociale medier kan være direkte negativt for dig og for din forretning. I stedet for at fokusere på hvad der er vigtigt, nemlig dig selv, har du dit fokus rettet imod andre.  Imod hvad andre gør, og hvor vellykkede andre er. Det er direkte dårligt for din selvtillid og tapper din energi. Sluk og gør noget konstruktivt i stedet for. Det gør dig straks gladere.

Trænger du mest til ny energi og lyst?

Inden du lukker firmaet, er det måske værd at afsøge om der findes muligheder, du endnu ikke har afprøvet. Muligheder, der kan skaffe dig nye opgaver og fornyet fremgang i forretningen. Du orker bare ikke at forsøge. Du er for mast til at finde på nyt.  

Men du behøver ikke at finde på nye interessante selvudviklingsmetoder for at få det bedre og skabe plads til ny udvikling. Start nemt ud med at tage fat i gamle eksempler på, hvad der tidligere har givet dig overskud i trængte perioder. Sæt målrettet tid af hver dag i en uges tid eller to, der er helliget til at tanke dig selv op, og betragt det som en vigtig investering i dig og din forretning.

Refleksion:

Forestil dig, hvor langt du kan nå med udvikling af dit eget firma, hvis du frem for at se på jobannoncer og søge lønarbejde arbejder intensivt med firmaet tre timer hver formiddag i to uger.

Kan du ikke finde på noget, er her er en lille og ufuldstændig liste over indsatser, der øger din glæde og kan give dig fornyede kræfter til at genoptage arbejdet med udvikling af din forretning.

  

                    Postits

 

   

Skal firmaet have en chance mere?

Når først energien er ved at være på plads, er der mange veje at gå for at få fornyet inspiration og nye opgaver. Du kan skifte fokus fra at heale dig selv til at revitalisere din forretning.

 • Start med at kigge på din forretning: Hvilke opgaver er du træt af, og hvilke opgaver vil du gerne have flere af? Beslut dig for at gå efter de opgaver, du helst vil have, og drop de andre i videst muligt omfang. Det vil give dig større glæde, lige som du sikkert også er bedst til at lave det, du bedst kan lide.
   
 • Du har brug for hjælp. I særdeleshed, hvis dine opgaver er helt forsvundet under pandemien, og du frygter, at de ikke kommer tilbage, når samfundet normaliseres. Få dig en inspirations-sparring. Enten i DJs karriereteam eller hos en dygtig kollega, som du ser op til, en, som du godt kan lide og føler dig tryg ved.
   
 • Det rykker at forpligte sig over for nogen. En mentor, der vil stille sig til rådighed for tre samtaler med dig med et vist mellemrum, kan du finde blandt kolleger i DJ. Ny fremdrift i din forretning sker ved at du ved hver samtale laver aftaler med mentor (og dig selv) om at udføre bestemte opgaver, der kan styrke din forretning inden næste samtale.  

 

foto

Charlotte de la Fuente

Dan dit eget netværk

Skab dit eget lille, gensidigt opmuntrende faglige netværk.
Der er flere steder, hvor du oplagt kan annoncere efter kolleger, der har lyst til at mødes med dig. I
FreelanceGruppens Pingpong-gruppe på Facebook eller i Pingpong-mailinglisten, i LinkedIngruppen ”Giv eller få et kaffemøde med et andet medlem af DJ”, i gruppen Frie Fugle for freelancere og selvstændige i DJ på Facebook.

 • Hiv fat i dem du bedst kan lide blandt kolleger, gamle kunder, tidligere studiekammerater, folk, du har været på efteruddannelse med, sportskammerater, venner og familie. Opsøg dem ikke for at få opgaver, men spørg dem, hvad de ville gøre, hvis de var dig, og hvad de eventuelt kan se af nye muligheder i din forretning. Det kan give dig fornyet lyst og inspiration.
 • Meld dig ind i et lokalt erhvervsnetværk. De andre deltagere kommer fra alle mulige liberale erhverv, handel og håndværk. De kan alle være potentielle kunder eller effektive netværksforbindelser. Få lov til at komme på prøve til tre møder uden binding. Nogle netværk koster penge, andre er gratis.
 • Lej dig ind på en løs plads i et kontorfællesskab, en deltidsplads uden fast skrivebord koster ofte et stykke under kr. 1000 pr. måned. Der kan du møde andre små selvstændige ved kaffemaskinen, skabe nye kontakter og præsentere dig selv og din faglighed.
 • Overvej om det kan styrke dig at slå dig sammen med en kollega fra en anden faggruppe om at skaffe og løse opgaver. Er du fotograf, kan du måske lave noget sammen med en journalist-kollega? Er du grafiker, kan du ind i mellem måske løse opgaver sammen med en kommunikatør? I kan komplementere, inspirere og fastholde hinanden. Og måske skaffe helt nye typer af opgaver.

 

A-kassen behøver kun dit ophørsbevis

Før i tiden skulle du blandt andet dokumentere over for a-kassen, at du havde solgt dine aktiver i firmaet som bevis for, at du havde lukket. Det behøver du ikke længere. A-kassen har kun brug for det ophørsbevis, du får tilsendt fra SKAT, når du lukker din virksomhed. Oplysninger om dine indtægter henter A-kassen selv i indkomstregistret.

Du kan ikke lukke et firma, der har gæld

En virksomhed, der lukkes med gæld, hedder en konkurs. En virksomhed kan vælge at indgive en konkursbegæring mod sig selv, hvis virksomheden vurderer, at den ikke kan betale sine kreditorer. I så fald skal du indgive en konkursbegæring til Skifteretten. Du kan finde Skifterettens konkursbegæring her.

Tjekliste - Sådan lukker du firmaet

 1. Sørg for at beholde adgang til firmaets digitale postkasse, så du kan følge med i, hvad der kommer af post til firmaet fra offentlige myndigheder efter selve lukningen.
 2. Tjek din firmakonto på SKAT, og se om alt er som det skal være i forhold til betalinger af skat og moms.
 3. Meddel SKAT, at du lukker dit firma. Log ind på skat.dk, find din forskudsopgørelse og sæt kryds i tjekboksen ”Er du ophørt med virksomhed i år eller tidligere end i år?”.
 4. Der skal også laves et skatteregnskab for det regnskabsår, hvor du lukker dit firma. Lige meget hvor lidt eller hvor meget aktivitet, der har været i firmaet.
 5. Du skal sælge firmaets aktiver, enten til dig selv eller til andre og lave en avanceopgørelse over, hvad du har tjent eller tabt på at sælge alle dine aktiver. Salget af aktiver skal ske til markedspris, og det betyder, at du skal ud og undersøge, hvad det vil koste dig at købe de samme aktiver ’ude i byen’ og skal de prissættes derfra. SKAT kan kræve dokumentation for, hvordan du har sat dine priser. Avanceopgørelsen viser forskellen på, hvad du i sin tid har betalt for aktiverne, og hvad du har tjent/tabt på at sælge dem.
 6. Et momsregistreret enkeltmandsfirma skal også afslutte med at lave et momsregnskab for det år, du lukker selskabet. Husk at opkræve moms af eventuelle aktiver, du sælger, også af dem du sælger til dig selv. Glemmer du at indberette momsen, får du en bøde.
 7. Ret din forskudsopgørelse på SKAT.

Læs SKATs trin-for-trin guide til lukning af virksomhed.

Selvbetjeningssiden ”Luk virksomhed” i Erhvervsstyrelsen/Virk.dk

Virksomhedsbørsens fyldige guide til lukning af virksomhed

Selve lukningen af din virksomhed registrerer du via denne blanket på virk.dk

Kontakt SKAT, hvis du er i tvivl om noget vedrørende lukning af din virksomhed.

Foto af postits: Jumpstory

Jeg vil lukke mit firma

Er du fast besluttet på at lukke dit firma, kan du lige så godt gøre det ordentligt. Der ligger en række praktiske opgaver foran dig, før du kan sige, at du har drejet nøglen om. Den typiske selskabsform blandt DJ og AJKSs medlemmer er enkeltmandsfirma, som vi koncentrerer os om her. Skal du lukke et Aps, et IVS eller et A/S gælder særlige regler. Tjek hos SKAT.

Luk firmaet med manér

Du kan måske opleve, at det er forbundet med skam, at du lukker dit firma. At du ser det som en falliterklæring og derfor går stille med dørene om dit ophør. Det er der ingen grund til. Tværtimod.

 • Det virker til hver en tid stærkere på din omverden, hvis du går ud med det. Du behøver jo ikke at dele alle dine fiaskofølelser omkring det. I stedet for at tænke og sige højt til andre, at du har måttet kaste håndklædet i ringen som selvstændig, kan du reformulere det til noget mere positivt. Også uden at lyve for dig selv. At være på vej et nyt sted hen i livet, at ville prøve kræfter med nye sider af sig selv eller at skifte kurs i sit arbejdsliv både lyder og føles meget bedre.
 • Skriv ud til dine kunder (også tidligere), at du stopper og tak dem for det gode samarbejde I har haft. Skriv, hvad det har betydet for dig at arbejde sammen med dem. Henvis eventuelt til en god kollega, som du kan stå inde for, hvis de står med en opgave, de skal have løst godt.
 • Hold en afskedsreception. Why not? Og udbring højlydt en skål for din forretning, for at du turde kaste dig ud i at være selvstændig og for de år, hvor det gik godt. Skål for de gode relationer, din tid som selvstændig har givet dig. Sig et farvel der er så godt som muligt.
 • Jo mere du gør ud af at lukke din forretning, desto tydeligere bliver det for dig selv, at du afslutter et kapitel og er på vej til noget nyt. Det styrker også mentalt at få en god afsked, og jo stærkere, du føler dig i ophøret af din selvstændige forretning, des nemmere bliver det at vende dig mod noget nyt med mod og rank ryg.

  Denne guide er skrevet med inspiration og faktuel viden fra især fotograf Thomas Arnbo, FreelanceGruppen og rådgiver Ole Märcher, AJKS.

   

Kommentarer