Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Sådan laver du video til sociale medier

Hvordan starter du din video? Hvor mange vinkler må den indeholde? Og hvilket format skal du lave den i? Videojournalist Eno Krogh giver dig svaret på det hele - og mere til - i denne store guide til dig, der vil lave video til sociale medier.

Billede af en filmende Eno Krogh

@Bastian Larsen

Du kender måske følelsen, når du sidder til et middagsselskab, og en af deltagerne roder sig ud i en langtrukken eller ligefrem kedelig historie uden pointe. Nogle af gæsterne ved bordet bliver fjerne i blikket. Andre begynder måske at tale sammen udenom den person, som er i gang med at fortælle sin historie. Fortælleren fornemmer uroen og begynder febrilsk at spejde rundt mellem gæsterne for at få øjenkontakt med en, der stadig hører efter. Det scenarie har jeg selv prøvet – både som tilskuer og som fortæller.  

På samme måde skal du tænke, når du laver en video til sociale medier. Forestil dig at være fortælleren til middagsselskabet, og stil så dig selv spørgsmålet: ”Fortæller jeg en god historie?”. Du skal i hvert fald være klar over, at dommen er benhård på de sociale medier, hvis din video er kedelig. Folk er hamrende utålmodige, når de scroller rundt på sociale medier, så statistikken for antal visninger taler sit tydelige sprog, når du ikke fanger folks opmærksomhed i en fart. 

Hvis du nu kan sige højt, at du faktisk har en god historie at fortælle, så giver jeg dig nu 10 tanker, der er værd at supplere med. Nogle af tankerne er måske mere relevante for dig end andre, da videoproduktion ikke er nogen eksakt videnskab. 

1. Anslag 

Start din video overraskende. Du skal simpelthen fange folks opmærksomhed med det samme. Undersøgelser viser, at du har 2-4 sekunder til at gøre seerne interesserede, mens de scroller, så du har virkelig travlt. Start derfor med et overraskende billede eller en overraskende udtalelse, som får folk til at spærre øjnene op. X Factor på TV 2 gjorde det ret konsekvent på Facebook i år. Her begyndte de fleste videoer med en stærk start, og så kom logoet flyvende ind som breaker. Herefter oprullede de så historen forfra. Det lyder måske en anelse forvirrende, men det fungerer ofte helt fint. Her er et eksempel fra X Factor i år.

Dommen er benhård på de sociale medier, hvis din video er kedelig. Folk er hamrende utålmodige, når de scroller rundt på sociale medier, så statistikken for antal visninger taler sit tydelige sprog, når du ikke fanger folks opmærksomhed i en fart. 

Eno Krog, videojournalist og indehaver af ENOFILM

2. Teksten over videoen

Jeg synes, det er mega vigtigt at ledsage videoen med en god tekst i dit opslag. Du skal se overskriften som en rubrik og underrubrik i en artikel i en avis. Den skal give brugerne lyst til at se videoen nedenfor. Jeg anbefaler, at du er personlig og kortfattet i teksten. Lav gerne et nyt afsnit efter et par linier, så det er nemmere at læse. Indsæt også gerne et relevant link, som de ekstra interesserede kan fordybe sig i. 

3: Èn vinkel 

Brug gerne den gode journalistiske læresætning: ”Jeg vil fortælle, at...” Hvis du ikke kan skrive præmissen i en enkelt hovedsætning, så skal du overveje, om du har for mange vikler med. Når det handler om sociale medier, så er der ofte kun tid til at sende et enkelt budskab afsted i en video. Det kan sikkert godt lade sig gøre at samle flere vinkler i én video, men det er sjældent effektivt. Hvis du har to overordnede præmisser, så skal du måske overveje at lave to videoer. Det ville jeg gøre.  

Når det handler om sociale medier, så er der ofte kun tid til at sende et enkelt budskab afsted i en video.

Eno Krogh, videjournalist og indehaver af ENOFILM

4: Opfordring 

Hvad ønsker du, at seerne skal gøre, når de har set din video? Skal de dele den? Skal de tagge en kammerat, der har brug for at se dit budskab? Skal de skrive deres egne tips i kommentarfeltet? Uanset hvad du ønsker, så fortæl seerne det i teksten eller videoen – eller begge dele. Det kaldes ”call to action” og er generelt meget effektivt. Min opfordring er dog at gøre det nedtonet og sofistikeret. Undgå versaler a la ”DEL DENNE VIDEO”. Skriv hellere noget i stil med ”Du kunne jo dele videoen, hvis du er enig”. Så tror jeg nemlig, der er større chance for, at nogen følger din opfordring.  

Her er et eksempel fra DR3, hvor de beder om folks erfaringer i kommentarsporet. Det udløste næsten 500 kommentarer: 

Nogle historier egner sig godt til at blive fortalt i bredformat (16:9), fordi det måske er vigtigt, at man har bredde i billedet. Det kan være landskaber eller events, hvor billederne skal vise overblik.

Eno Krog, videojournalist og indehaver af ENOFILM

5: Format: Bred, høj eller kvadrat? 

Hvilket format skal din video have på sociale medier? Det er der mange forskellige meninger om. Mit svar vil være, at du skal vælge det format, der passer til din video. Nogle historier egner sig godt til at blive fortalt i bredformat (16:9), fordi det måske er vigtigt, at man har bredde i billedet. Det kan være landskaber eller events, hvor billederne skal vise overblik. Mange vælger for tiden at publicere i kvadratisk format. Det er smart, fordi videoen så fylder mere i billedet på en telefon, når man scroller ned over opslagene. Det skyldes, at videoerne går til kanten af skærmen, og hvis det er kvadratisk, så er billedet højere. Ulempen er så, at du ikke kan få så meget med i siderne af billedet. Du kan også gå all in ved at vælge højformat. Så fylder videoen rigtig meget på skærmen, når man scroller. Ulempen er så åbenlyst, at dit billede er meget smalt i bredden, og det giver en del begrænsninger, når du filmer. Samtidig ser du ikke altid teksten og videoen samtidig på skærmen, hvilket heller ikke altid er smart.

Uanset hvilket format du vælger, så vil jeg foreslå, at du filmer i bredformat. Altså at du holder din mobiltelefon vandret, hvis du filmer med den. Så kan du nemlig klippe ind til kvadrat eller højformat i redigeringen. Det er noget sværere at få en bredformat-video, hvis du har filmet på højkant. Så skal du nemlig zoome rigtig meget ind i billedet, og det er sjældent kønt.

Her er et spændende eksempel fra Heartland Festival. De har valgt kvadrat-formatet, men de leger med både bredformat, kvadrat, grafik og tekst inden for rammen. Lækkert lavet, synes jeg. 

6: Undertekster og grafik 

Sørg altid for at lave undertekster på din video til sociale medier. Langt de fleste ser nemlig videoen uden lyd, når de sidder med telefonen og scroller. Du kan også vælge at lave grafik i stedet, hvor du blot skriver nogle få ord, der fortæller din pointe, så seeren ikke skal læse hele underteksten. Det kan faktisk ofte være mere effektfuldt. Endelig kan du også overveje animationer frem for tekst, der også kan forklare din pointe. Det ser man ofte i sikkerhedsvideoer i fly og på færger. Uanset hvad du vælger, så brug enten undertekster eller grafik. Det er vigtigt i forhold til både blikfang og forståelse.  

Danske Rederier gør eksempelvis meget ud af deres tekster. Hvis du ser eksemplet her på en computer, så synes du måske, at underteksterne er meget store. Men husk på at rigtig mange mennesker ser videoerne på en smartphone, og så skal underteksterne jo helst kunne læses. 

7: Lær at bruge dit udstyr 

Jeg synes, at der er en tendens til at bruge smartphones til videooptagelser med begrundelsen at ”så er det nemt”. Ja – det er nemt, fordi du har videokameraet lige ved hånden altid – men du skal stadig vide, hvad du laver. Det er jo heller ikke nok, at du kan alfabetet, hvis du skal skrive en god roman. Du er nødt til at lære nogle teknikker. Så lær først de basale teknikker om lyd, lys og beskæringer, inden du kaster dig ud i det.

Husk, at videoen er et visitkort på de sociale medier. Hvis videoen er dårligt håndværk med elendigt lys eller grimme beskæringer, så kan seeren måske tænke, at din virksomhed i det hele taget er lidt utjekket. Det handler ikke om at have et dyrt kamera eller den seneste iPhone. Det handler i højere grad om at kunne håndtere det udstyr, du har til rådighed.

Jeg anbefaler en nyere iPhone, hvis du filmer med smartphone. Især fordi du så har mulighed for at redigere i iMovie på telefonen. Hvis du vil have et rigtigt kamera, så tage et kig på Canon XC15 eller Sony X70. De er små og forholdsvis nemme at betjene.

Jeg anbefaler en nyere iPhone, hvis du filmer med smartphone. Især fordi du så har mulighed for at redigere i iMovie på telefonen.

Eno Krog, videojournalist og indehaver af ENOFILM

8: Længden 

Der er ingen facitliste på længden af en video til sociale medier. Nogen sværger til 30 sekunder. Andre 60 sekunder. Mit svar vil være, at den skal være kort – men ikke så kort, at dit budskab bliver smadret i processen. Hvis du vil have en idé om, hvad seerne når at se af din video, inden de scroller videre, så kan du eksempelvis gå ind i Facebooks gratis statistikværktøj kaldet ”Indblik”. Det kan være temmelig oplysende og samtidig demotiverende.

For nylig publicerede jeg en video, der blev liket, delt og kommenteret relativt meget. Den var 47 sekunder lang, men når jeg kiggede i statistikken, så havde folk i gennemsnit set 9 sekunder af videoen. Så sørg nu for at få din væsentligste pointe op i toppen af videoen.

9: Ville du selv dele? 

Jeg tror meget på mavefornemmelsen. Derfor vil jeg opfordre dig til at bruge din egen mavefornemmelse. Du skal stille dig selv følgende spørgsmål: ”Ville jeg selv dele eller like denne video”. Hvis maven siger nej, så er du nødt til at gøre noget, for hele pointen er jo at få folk til at interagere med din video. Hvis ingen liker, deler eller kommenterer, så når din video ikke særligt bredt ud. Her skal du kigge på alle virkemidler.

Overraskende start, grafik og følelser. Alle kneb gælder principielt. Men vigtigst af alt er altså stadig, om du har en god historie, som seerne kan mærke. Der behøver ikke altid at være vilde billeder med surfende katte eller grafik, der vælter rundt på skærmen. Nogle gange er det stærkeste faktisk et talende hoved med noget på hjerte. Det handler om at have et stærkt budskab, som seerne kan forholde sig til og ønsker at dele i deres eget netværk.

Her er et eksempel fra Knæk Cancer-kampagnen i 2017. Tjek seertallene under videoen. 

10: Lobbyarbejde 

Når du har lavet en lækker video med et stærkt budskab, så skal du i gang med et meget vigtigt lobbyarbejde. Du skal ud og finde ambassadører, der vil være med til at sprede dit budskab. I første omgang kan du vælge at tagge de personer, organisationer eller firmaer, som optræder i din video. De vil ofte være interesserede i at dele videoen.

Derudover kan du tage fat i influencers, interesseorganisationer, eksperter, medier eller andre interessenter, der har en holdning til lige netop dit budskab. Send dem et heads-up dagen før – og send dem så linket, når du har publiceret. Måske er du heldig, at de deler din video, og så er spredningen i gang.

Et godt trick 

Til sidst vil jeg lige give dig et godt trick. Tjek indstilingerne på dine sociale medier. Default-indstillingen er nemlig, at du uploader video i lav kvalitet, når du publicerer videoer. På Facebook skal du eksempelvis ind i indstillingerne for video og billeder og vælge ”overfør HD”. Så uploader du i en lækker kvalitet, så videoen ikke pixelerer. Det er federe at kigge på for seerne, og så har de sikkert også større tendens til at blive hængende – hvis du altså har lavet en god historie. Det er stadig udgangspunktet.  

God fornøjelse med videoproduktionen.  

Kh. 

Eno Krogh 

ENOFILM 

www.facebook.com/ENOFILM 

Kommentarer

Pernille Renleff

tir, 06/09/2020 - 01:28

Tusind tak for rigtig mange gode tips og klare instruktioner på hvordan jeg lavet en god video til de sociale medier.?

Jeg har en IPhone 11 og har derfor også iMovie. Jeg vil lave en netværkspræsentation, som jeg vil ligge op på LinkedIn i håbet om at tiltrække relevant netværk, som kan hjælpe mig videre.
Jeg er lige blevet arbejdsløs og har arbejdet 19 år som content manager.
Jeg har tænkt på at købe en tripod og filme mig selv fortælle.
Har du andre tips du kan dele med mig, vil jeg være utrolig glad og taknemmlig, da jeg starter helt fra grunden og ingen erfaring har.