Psykisk arbejdsmiljø: 4 freelancere om deres bedste (og værste) vaner
Et liv som fri fugl kan være fantastisk. Men en freelancetilværelse kan også koste mange bekymringer og sene aftener foran computeren. Derfor har fire freelancere sagt ja til at dele deres bedste - og værste – vaner for at inspirere kollegaer til et godt psykisk arbejdsmiljø.
Inge Ramsing, selvstændig journalist og kommunikatør, har selv haft stress inde på livet. Hun har tre gode tips til et godt psykisk arbejdsmiljø.
Træk vejret ordentligt! Som tidligere stress-ramt har jeg lært at være opmærksom på, hvordan jeg trækker vejret. Det er en meget simpel og ærlig indikator på, om jeg har mere travlt, end godt er. Når vejrtrækningen ikke kommer længere ned i kroppen end lige det øverste af lungespidserne, eller det føles, som om man næsten holder vejret, er det på tide at stoppe op. Hjernen og kroppen skal jo have ilt. Så retter jeg mig op i stolen eller rejser mig lidt væk fra skrivebordet og trækker vejret ind gennem næsen og dybt ned i maven og puster langsomt ud fem gange eller mere, hvis det er nødvendigt. Det er banalt, og derfor nemt at glemme, men det beroliger og ilter øverste etage, og jeg får genskabt overblikket.
Vær venlig at glæde dig over DONE-listen! Som nystartet selvstændig pr. 1. maj 2017 har jeg ufatteligt mange kasketter på og ikke så mange veletablerede rutiner endnu, selvom jeg har mange år i faget. Så kunne jeg nemt slå mig selv i hovedet med ”alt-det-jeg-ikke-nåede” og de usympatiske fætre, Burde, Kunne og Skulle, og glide direkte ud i stress igen. Men jeg har en DONE-liste. Den bruger jeg stadig til at huske opgaver, store som små. Men formålet med den er i lige så høj grad at sætte fede grønne tjek-tegn ved det, jeg faktisk når og glæde mig over synet. Bagtanken er samtidig at være venlig og overbærende med for mig selv, og det bidrager til at bygge et værn mod stress.
Kræfterne er et batteri, der ikke må løbe tør for energi. Jeg har lært at betragte mine kræfter som et batteri, der under ingen omstændigheder må løbe tør for energi. Jeg er opmærksom på, at der skal tankes energi helt op i det grønne felt, også når jeg har travlt. Det betyder, at jeg også nogle gange må sige nej til venner og aktiviteter i min fritid, selvom de på en måde også giver god energi. Men for mig handler det ganske enkelt om at give hjernen helt fri, glo ud i luften og planlægge oaser. Gerne en hel dag - af uplanlagt tid.
Min værste vane er: Jeg er erklæret B-menneske og bøvler med at fastholde vaner med at komme ordentlig tid i seng, selvom jeg skal tidligt op. Hvis jeg samtidig har siddet med næsen i smartphone eller opgaver (som jeg måske ligeså godt kunne udsætte til næste dag), bliver det endnu sværere at komme ordentlig tid i seng og at falde i søvn. Jeg vil gerne slukke for pc og smartphone senest kl. 20 og ligge i min seng senest 22.30. Men jeg skal liiiige… Der er helt klart rum og brug for forbedring med at overholde en struktur for hverdagen. God og nok søvn er afgørende for at holde stress på afstand.
Anne Mette Welling er freelancefotograf i Nordjylland og har kontor i hjemmet. Hun slukker telefonen og kører ud til sin hest, når stressen banker på.
Det meste af mit fotografliv udspiller sig ved spisebordet, sofaen eller ved køkkenbordet, når der skal billedbehandles, researches eller laves papirarbejde. Jeg kan arbejde ihærdigt på trods af, at det er en hjemmearbejdsplads. For mange år tilbage, da jeg var nyudlært, var det svært at være uden kollegaer, og jeg blev nemt rastløs, men med tiden er det blevet en god vane at arbejde alene, og jeg savner ikke selskab. Fordelen er også at jeg ser mine børn mere, når jeg arbejder hjemmefra.
Holder fri når opgaverne er løst. Jeg holder fri med telefonen åben, og mest på lydløs, når jeg har ordnet dagens opgaver. Så det betyder, at jeg alligevel tager telefonen eller tjekker, hvad der kommer ind. Men det er ikke et problem for mig, og afføder ikke stress.
Jeg slukker telefonen og får jordforbindelse. Det sker, at der på nogen tidspunkter kan gå lidt længe imellem indkomne jobs, og det kan stresse mig. Jeg får den tanke: "Har de glemt mig?" I den situation slukker jeg telefonen helt, forlader huset og kører hen til min hest. Her kan jeg trække vejret igen, finde jordforbindelse og være i nuet.
Min værste vane er: Min dårlige vane er, at jeg lader mig blive forstyrret i mit kontorarbejde, når indkomme emails kan ses som et preview på skærmen, før de fader ud. Oftest er det bare reklamer. Jeg har prøvet nogle gange at lukke emailprogrammet, og kun åbne op een gang hver time. Det er effektivt og gør slet ikke ondt, når først man har vænnet sig til det.
Sven Johannesen er en del af det kooperative journalistbureau TANK, der tæller tre journalister. Her tre af deres gode vaner - og een dårlig.
Vi har et kontor med mødetider. Nogle freelancere vil hellere spare huslejeudgiften og arbejde hjemmefra, men det kan jeg ikke anbefale. Når man er selvstændig, kan man i princippet arbejde i sine underbukser hjemme i sit køkken. Men lige fra vores firmas opstart var vi ret optagede af at have en arbejdsplads, hvor vi kan være effektive. Vi arbejder som udgangspunkt fra mandag til fredag fra 9 til 17 med en frokostpause kl. 12. For selvom vi i princippet har muligheder for det grænseløse arbejdsliv, er det netop ved at sætte grænser for sig selv, at man kan beskytte sig selv mod at kollapse under et for stor arbejdspres.
Vi holder fri. Vi prøver at være relativt effektive, når vi er på kontoret. Og så holder vi fri i aftener, helligdage og weekender og fem ugers ferie. På den måde håber vi, at vi ikke slider os selv ned. Som selvstændig kan man altid arbejde mere. Sommetider arbejder vi selvfølgelig også hjemme. Men noget af det fede ved at arbejde på et kontor er, at man kan forlade det igen og holde fri. Det er lidt sværere, hvis dit køkkenbord også er dit skrivebord.
Vi sørger for at tale om stress. Cirka en gang hver anden måned tager vi en runde, hvor vi lige forklarer, hvordan vi har det socialt og fagligt. Her taler vi også om, hvordan vi opfatter vores balance mellem arbejde og fritid, så vi forhåbentligt kan tage problemer med stress og udbrændthed i opløbet. Indtil videre har vi 7-9-13 ikke haft problemer med stress. Men det er en trussel, vi konstant er opmærksomme på, for der er ikke en chef til at passe på os.
Min værste vane er: Ligesom alle andre er jeg også slave af min smartphone. Det er svært at lade være med at tjekke arbejdsmails i tide og utide, så jeg overvejer at lade min smartphone være min arbejdstelefon, og så anskaffe mig en gammeldags privat mobiltelefon uden netadgang, som jeg kan bruge, når jeg har fri. Men det sker nok ikke.
Nanna Balslev er freelancejournalist og giver et par app-råd, der kan lette en travl hverdag for smartphone-afhængige freelancere.
Det er lidt pinligt at skulle indrømme, at man ikke helt kan administrere sit forbrug af sociale medier, men jeg er ret glad for app'en SelfControl. Den kan blokere sites som Facebook, Twitter og YouTube, så man ikke bruger dem til overspringshandinger. Jeg bruger den et par gange om dagen, så jeg kan koncentrere mig om at skrive.
For noget tid siden fik jeg anbefalet app'en Headspace med meditationsøvelser af flere bekendte. Jeg bruger den tit, inden jeg skal sove for at få renset hovedet for tanker. Hvis jeg har en meget travl dag bruger jeg den i løbet af dagen for at fokusere. Den er genial og meget let at bruge.
På et tidspunkt gik det op for mig, at jeg tit sad og tjekkede mail eller Instagram, når jeg havde hentet min datter. Det er ret nederen at lære sit barn ikke at være nærværende, så de dage, hvor jeg henter, sætter jeg telefonen på lydløs, indtil hun er puttet. Hvis jeg har haft en deadline skriver jeg til min redaktør, at jeg tjekker mail igen kl. 19.30. Jeg får ikke løn for at være tilgængelig 24/7 i mit arbejde, så det gider jeg ikke.
Min værste vane er: Jeg har brugt Facebook en del som overspringshandling, nok fordi jeg også får arbejdshenvendelser der. Men det hjælper at slette Facebook på sin telefon ind i mellem. Så lægger man rent faktisk mærke til, hvad der sker omkring en. Og så meget går man altså heller ikke glip af.
Kommentarer