Gå til hovedindhold
Bliv medlem

På barsel: Mine kollegers penge er et skulderklap

Heidi Vesterberg er en af de freelancere, der har fået gavn af FreelanceGruppens barselsfond. Hun og hendes mand adopterede i 2019 en pige fra Madagaskar og hun ser legatet et solidarisk skulderklap fra sine kolleger

Heidi Vesterberg

Lisbeth Hjort Journalist Heidi Vesterberg

Da Heidi Vesterberg i 2016 stemte for at ændre vedtægterne i FreelanceGruppens barselsfond, så dagsbeløbet blev hævet, havde hun ikke i tankerne, at det skulle blive aktuelt for hende selv. Men i marts 2019 rejste hun med sin mand til Madagascar for at møde det barn, de skulle adoptere, og i juli måned skrev hun på sin Facebookprofil.

Selvstændige og freelancere på barsel har jo desværre STADIG ikke fået del i den barselfond, som fastansatte lønmodtagere har. Vi må nøjes med barselsdagpenge, som ingen kan leve af. Derfor stemte jeg selvfølgelig med glæde for da Freelancegruppen i Dansk Journalistforbund vedtog at indføre et barselslegat. Dengang tænkte jeg ikke på, at jeg selv skulle adoptere et barn og få brug for den slags, men har lige fået besked om at jeg har modtaget legatet. Det er beskedent og der skal også betales skat, men alligevel. Det luner i budgettet, og er også en virkelig fin lille solidarisk hilsen fra mine ærede kolleger. Det gjorde mig glad. Tak til jer."

Vilkår for FreelanceGruppens Barselslegat

FreelanceGruppen oprettede i 2005 på forslag fra Mikael Hjuler og Kristian Meldgaard sin egen kollektive barselsfond, der giver tilskud – barselslegat - til medlemmer på barsel. Barselsfonden finansieres ved, at medlemmer på fuldt kontingent betaler 10 kroner hver måned til barselsfonden.

Hvem kan søge og hvor meget kan du søge

  • Du skal have været O- eller I-medlem af FreelanceGruppen i mindst 1 år, regnet fra fødsels-/adoptionstidspunktet. 
  • Kvinder kan modtage tilskud i maksimalt 28 uger, heraf højst 4 uger før forventet fødsel/adoption. 
  • Mænd kan modtage tilskud i de første 2 uger efter fødsel/adoption. 
  • Derudover kan mænd få tilskud i 12 uger, hvis du kan dokumentere, at du rent faktisk er stedfortræder for moderen helt eller delvist i den del af barselsperioden, der frit kan deles mellem forældrene. 
  • Hvis henholdsvis to mænd eller to kvinder bliver forældre og herved stilles ringere under legatets nuværende regler, kan FreelanceGruppen bestyrelse indgå en særskilt aftale i hvert enkelt tilfælde. 
  • Opfylder begge forældre betingelserne for støtte, er begge berettiget til tilskud. Tilskuddet er fastsat til 150 kroner pr. dag i maks. 28 uger. Beløbet er skattepligtigt og udbetales via Dansk Journalistforbunds regnskabsafdeling. 

Se mere om vilkår og vedtægter her

Barselslegatet er et mindre beløb – 150 kroner om dagen før skat – men det var rart med lidt ekstra kroner på kontoen. Ikke mindst fordi adoptionslovgivningen i Madagascar krævede, at Heidi Vesterberg og hendes mand opholdt sig i landet i tre måneder, inden de kunne tage pigen med til Danmark. Parret lejede en lejlighed i hovedstaden Antananarivo, hvor de boede med deres datter, mens papirerne kom i orden, og den lille nye familie lærte hinanden at kende.  

”Jeg havde selvfølgelig taget noget arbejde med derned – haha – som jeg ikke lige var nået at blive færdig med. Jeg tænkte naivt, at jeg nok godt kunne nå at arbejde lidt ved siden af. Det var så der, jeg lærte, at min nye lille boss holder mig fuldt ud beskæftiget, og ok – det kan jeg ikke.”

Pengene var en anerkendelse

Opholdet betød, at ingen af de to kunne arbejde i tre måneder. Oveni kom udgifter til adoption, rejse, tøj og udstyr til pigen. Noget, der pressede økonomien temmelig meget.

For hendes mand Claus var det forholdsvis nemt at søge om barselsorlov. Han er ansat i et firma, hvor HR-afdelingen tog sig af det meste, men som selvstændig freelancer har det været noget mere indviklet for Heidi.

Reglerne er komplicerede og man skal søge om barselsdagpenge gennem to forskellige systemer (Virk.dk og UdbetalingDanmark), som ikke rigtig taler sammen. Hun blev sendt fra Herodes til Pilatus og tilbage igen for at få godkendt og udbetalt penge. Det var både nemmere og hurtigere at søge om FreelanceGruppens barselslegat.

”Det er i virkeligheden mest det symbolske i det, der har værdi for mig. Jeg blev rigtig glad og opfatter det lidt som en solidarisk opbakning eller anerkendelse. Når nu verden er uretfærdig, så har vi i Freelancegruppen besluttet at afsætte nogle af vores penge til de mennesker, der må gå ud af arbejdsmarkedet i en periode, fordi de skal have et barn. Det syntes jeg bare er vildt fedt, og det kan vi godt være stolte af.”

Heidi Vesterberg regner med at være helt eller delvist på orlov indtil næste sommer.

Kommentarer