Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Nytårshilsen fra FreelanceGruppen til Folketinget

Med hilsenen gør vi opmærksom på uretfærdige forhold for freelancere i mediebranche.

FreelanceGruppens nytårshilsen går til vores medlemmer og til Folketingets medlemmer i den række udvalg, som har med arbejdsmarked og skatteforhold at gøre, nemlig Beskæftigelsesudvalget, Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget, Ligestillingsudvalget, Skatteudvalget, Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser, Socialudvalget - samt pressens minister!

Med sådan en hilsen vil vi gerne gøre opmærksom på de uretfærdige og firkantede forhold der er for freelancere i vores branche.

Årets FreelanceForum tog også udgangspunkt i det faktum at DJ medlemmer, som har eget firma, ikke kan og må arbejde som lønmodtagere. 

Per

Mikael Hjuler

Hilsenen, der er produceret af Iben Danielsen og Mikael Hjuler fra FreelanceGruppens bestyrelsen, har sat fokus på Per, pressefotograf Per Daugaard. Du kan se den her!

Han har arbejdet som pressefotograf i mange år og i de seneste år som freelancer. Momsloven kræver at han driver sin egen momsregistrerede virksomhed. Og det har han gjort.

I de seneste kriseår, og som optakt til sin efterløns-beregning, har Per fra tid til anden valgt at supplere sin indkomst med et lønmodtagerjob. Han har været tankpasser og stod en periode og langede pølser over disken på Østerbro.  

Da regnskabet skulle gøres op med arbejdsløshedskassen, AJKS, og Pers efterløn og pension skulle udregnes, så blev han sorteper i det arbejdsmarkedspolitiske og skattemæssige regnskab.

Det er nemlig med den nuværende lovgivning ikke muligt at lægge en A- & B-indkomst sammen. En mand som Per bliver dermed straffet, fordi han gør en indsats og får arbejde i stedet for at lukke sin virksomhed og melde sig i arbejdsløshedskøen.

FreelanceGruppen i Dansk Journalistforbund støtter forbundets politiske arbejde for at lempe på de regler. Forbundet peger blandt andet på en svensk kombinatør-model, som sikrer at medlemmer kan drive virksomhed og samtidig have lønarbejde. Læs om DJs arbejde her. 

Til Folketingets medlemmer skriver vi direkte:

Vi er i dag godt 3.000 freelancere i Dansk Journalistforbund, og mange af os lider under de vilkår der er i Danmark. Vi er bundet af nogle love som ikke fungerer, når vi opererer på et moderne fleksibelt arbejdsmarked. Vi har brug for ændringer!

Vi tilbyder også at Per Daugaard og FreelanceGruppens bestyrelse møder op og forklarer nærmere hvorfor vi har valgt at sende netop den nytårshilsen – for vi vil understrege, at det her ikke er et spørgsmål om dagpenge og skjult driftstilskud.

Vi synes bare det er forkert, at den enkeltes indsats for at få hjulene til at løbe rundt bliver straffet. 

Vi tilbyder også at komme forbi Christiansborg og fortælle mere om problemerne for freelancere,

Med håbet om et rigtig godt nytår til alle medlemmerne, og mange spændende opgaver i  det kommende år, på FreelanceGruppens vegne, Iben Danielsen.

Kommentarer