Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Nytårstjek på skat, alderspension og forretningsplan

Brug lidt tid på at kigge på din freelancevirksomhed og økonomi her, hvor året går på hæld, og få en bedre start på 2015.

Ida Sønderby Rosgaard

Midtimellem juleindkøb, juleknas og julemænd er der mindst tre andre ting, som det kan være en god idé at få styr på, inden du vender det første blad i kalenderen for 2015.

Har du betalt nok skat i 2014?

Har du ikke allerede gjort det, bør du danne dig et overblik over, om dine indtægter og/eller overskuddet i din virksomhed stemmer overens med den skat, du har betalt i løbet af året, så du undgår at betale strafrenter.

Du skal nemlig betale en rente på 2,9 procent fra og med den 1. januar til og med betalingsdagen, hvis du først betaler din eventuelle restskat mellem den 1. januar og den 1. juli 2015. Og hvis du først betaler efter den 1. juli 2015, skal du betale et fast procenttillæg på 4,9 procent.

For at undgå strafrenterne skal du betale din eventuelle restskat for 2014 senest den 31. december 2014.

Du kan lave en vejledende beregning af din skat for 2014 og betale eventuel restskat for 2014 på www.skat.dk

Skal du ændre kapitalpensionen til en alderspension?

Sidste frist for at ændre din kapitalpension til en alderspension er også den 31. december 2014. I skrivende stund er der dog stor sandsynlighed for, at politikerne forlænger fristen til udgangen af 2015.

Fordelen ved at skifte kapitalpensionen ud med en alderspension er, at du får en skatterabat på 2,7 procent, mod at du betaler 37,3 procent i skat allerede nu.

Ifølge Finanshuset i Fredensborg er der kun tre tilfælde, hvor det ikke kan betale sig at skifte kapitalpensionen ud: Hvis du er garanteret en høj grundlagsrente, som forsvinder ved omlægningen, hvis du senere vil overføre kapitalpensionen til en ratepension eller livrente, og hvis omkostningerne ved omlægningen er større end fortjenesten.

Er du i tvivl om, hvad du skal gøre, bør du spørge en, der har forstand på pension, og som samtidig er uvildig. Du kan også tage et kig på denne guide fra Finanshuset.

Har du en opdateret forretningsplan for 2015?

Hvis du ikke har en forretningsplan, så er det måske på tide, at du får lavet en. Og hvis du allerede har en, så kan det også godt betale sig, at du kigger på den igen og måske justerer den lidt. 

Det kan være, at det viser sig, at alt er lige, som det bør være, og det er jo også dejligt at konstatere. Men det kan også være, at du finder ud af, at du skal udvide din virksomhed til andre områder, eller at du skal lave mere af noget og mindre af noget andet, og at du i den forbindelse skal have noget efteruddannelse. Du finder måske også ud af, at du skal rydde lidt op i dine kunder og skille dig af med nogle af dem for i stedet at gå efter nogle andre.

Uanset hvad du beslutter dig for med hensyn til forretningsplanen, så skriv allerede nu så meget som muligt vedrørende din forretning ind i din kalender for 2015. Skal du for eksempel lave en bog, så reserver bogstaveligt talt dagene til det i din kalender. Og husk også at plotte din sommerferie 

ind og at sætte penge af til den.

Du kan finde skabeloner og inspiration til forretningsplaner blandt andet på 

https://startvaekst.virk.dk og www.startupsvar.dk.

Hvis du har andre tips til, hvad dine freelancekolleger skal huske inden nytår, så skriv dem meget gerne i kommentarfeltet.

Glædelig jul og godt nytår!

Kommentarer