Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ny næstformand: Jeg har gjort det hele omvendt

En håbløs idealist, der er ligeglad med magt og penge. Sådan beskriver DJ's nye næstformand Jakob Ponsgård sig selv. Han blev valgt til Hovedbestyrelsen i april og vil blandt andet kæmpe for den klasse, han selv har været en del af: Prekariatet.

Billede af Ponsgård

Rasmus Degnbol

Vejen fra nyuddannet kommunikatør på DMJX i 2018 til næstformand i Journalistforbundet har været kort for den nyudpegede Jakob Ponsgård, der tiltrådte den 16. september.  Han er nyuddannet, men gammel branchen.

”Jeg har altid haft omvendthatten på,” siger han, for først arbejdede han i mange år med indholdsproduktion i branchen. Han begyndte i 2001 som lydtekniker i Århus Filmværksted og først i 2015 gik han i gang med en uddannelse. Undervejs har han blandt andet arbejdet for Zentropa og været selvstændig.

”Alt, hvad jeg havde lavet indtil da, havde været autodidakt. Men jeg savnede at kunne håndværket, at kunne tænke strategisk og i længere forløb,” siger han, og det blev DMJX i stedet for universitetet, fordi han netop havde brug for en værktøjskasse. Den får man der.

Han fremhæver selv, at hans egen karrierebaggrund er meget forskellig fra formand Tine Johansens, for han haft et arbejdsliv med skiftende ansættelser, ofte til dårlig betaling og gennem mange år suppleret med et job som bartender på Blågårds Plads i København.

Så han kender vilkårene for dem i branchen, der har de mest usikre arbejdsvilkår, og det vil han gøre noget ved.

Vil lytte først

”Jeg er så ny, at jeg er klar over, at jeg skal lytte først. Lytte på, hvad dem uden overenskomst og med de usikre ansættelser, prekariatet, har at sige – og hvad de selv føler, de har brug for, at forbundet gør for dem,” siger han.

Jakob Ponsgård nævner, at det er godt, at forbundet har fået beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i tale, så der kan blive oprettet en barselsfond for selvstændige og så problemerne med kombinatørernes sygedagpenge bliver løst.

”Det er problemer, hvis løsning har været længe undervejs, og som vi skal finde en løsning på,” siger han, for sikkerhed og tryghed er nøgleord for ham, og han understreger, at det er alles ansvar, at alle medlemmer har den sikkerhed.

Han vil også arbejde for bedre aftaler for freelancerne, men understreger, at over 50 procent af forbundets medlemmer arbejder uden overenskomst.

”Overenskomster er det helligste og det vigtigste formål, vi har. Men de kan ikke stå alene, og vi må se i øjnene, at mange af medlemmerne arbejder i en slags wild west, og vil aldrig blive omfattet af overenskomster.

Men vi skal sørge for at holde dem tæt til kroppen, lytte på dem og som forbund sørge for at udvikle os i forhold til  det arbejdsmarked, der er,” siger han. 

Næstformanden understreger også, at fastansatte og freelancere har en fælles interesse i, at freelancere også har gode vilkår og får god betaling, så de fastansatte ikke bliver udkonkurreret af billige freelancere.

Opgavebørs på ordentlige vilkår

Han ser også en mulighed for, at Dansk Journalistforbund opretter en moderne opgavebørs, hvor arbejdsgiverne kan lægge opgaver, der er interessante for freelancere, ud.

”Det er et område, vi skal snakke med både medlemmerne og arbejdsgiverne om, så de opgaver, der bliver udbudt, bliver det på ordentlige vilkår,” understreger han.

Det er en vigtig sag for ham at favne hele forbundet og modarbejde alle de små kasser, som nogle medlemmer deler det op i.

”Det er en slags identitetsprojekt at skabe rum for alle fagligheder og undgå splittelse og identitetskrise, og at vi bliver delt op i alle de små kasser, ” siger han og nævner, at det blandt andet var derfor, han blev aktiv i Andrea, der er en studenterorganisation på DMJX i Emdrup. Her følte han også, at nogle fagligheder blev overset.

I sin tale til Hovedbestyrelsen, da valget stod mellem ham og Maj Munk som ny næstformand, sagde han blandt andet, at forbundet skal holde op med at tro, at vi kan samles under én identitet,  og at vi på magisk vis kan opløse forskelle og uenighed  mellem fagene.  I stedet skal vi lære at acceptere hinanden på trods og omfavne den kontinuerlige diskussion, der holder os skarpe og stærke, sammen. Vi skal forme rammerne i stedet for medlemmerne.

Ligeglad med magt og penge

Jakob Ponsgård kalder sig selv en håbløs idealist og fremhæver, at magt og penge aldrig har interesseret ham. Han blev valgt til Hovedbestyrelsen i april i år og har tidligere været formand for studenterorganisationen Andrea.

Hans kæreste er altid nervøs, når han går til generalforsamlinger, for han ender altid med at blive valgt til noget.

”Jeg er en stor tilhænger af forpligtende fællesskaber og er meget optaget af mennesker, der går op i ”sagen” – og af, hvad der driver frivillighed i organisationer,” siger han og nævner, at hans børn – naturligvis – går i en folkeskole og at familien bor i en almen bolig på Nørrebro. Her har han indtil nu været en del af afdelingsbestyrelsen.

Hans seneste job var som kommunikationskonsulent på Vallekilde Højskole.  

Jakob Ponsgård genopstiller som næstformand på det ekstraordinære delegeretmøde den 24. november 2019.

Kommentarer