Næstformandskandidat: "Vi har brug for at hæve bunden af det danske mediemarked"
Freelancejournalist og næstforperson i FreelanceGruppen Lise Møller Schilder stiller op som næstformand i DJ for at skabe bedre lønforhold og jobsikkerhed for både freelancere og fastansatte
Sisse Stroyer
FreelanceGruppens næstforperson Lise Møller Schilder har meldt sit kandidatur til posten som næstformand i DJ. Vi har spurgt Lise, hvad hun vil gøre for DJ's medlemmer.
Hvorfor stiller du op som næstformand i DJ?
"Jeg synes, der er brug for en langt mere fokuseret indsats for at hæve bunden af medie- og kommunikationsmarkedet. Her mener jeg alle dem, der lønnes dårligst, hvilket traditionelt er freelancere, soloselvstændige, TBA’er, vikarer og nyansatte. Det illustrerede særligt afslutningen på de seneste DMA-forhandlinger, at der er behov for."
Ja, nu kom der jo igen ikke en freelanceaftale ud af årets overenskomstforhandlinger på dagbladsområdet. Hvad skal vi gøre herfra?
"Jeg tror, det er vigtigt, at vi fortsætter med at lave flere af de freelanceundersøgelser, vi i FreelanceGruppen allerede har udført på nogle medier. Der er stadig masser af medier, der trænger til at blive undersøgt. Og så er det vigtigt, at vi bruger dem til at stille krav om forbedringer i samarbejde med de lokale tillidsrepræsentanter. Medierne i Danmark står i vidt forskellige økonomiske situationer, så derfor giver det god mening at tage diskussionerne lokalt. Det synes jeg, vi skal fokusere på nu."
Du er jo selv freelancer og er næstforperson i FreelanceGruppen. Betyder det, at du så kun vil arbejde for freelancerne?
"Nej, det skal man ikke være urolig for som fastansat. Jeg har ingen interesse i, at de fastansatte får det dårligere. Den seneste udvikling viser netop, at hvis vi ikke får løftet bunden af mediemarkedet, bliver det simpelthen for attraktivt for medierne at fyre fastansatte og hyre de billigere freelancere ind – som nogle gange er de samme mennesker. Jeg er interesseret i, at vi får skabt ro på markedet, så de faste kan føle sig sikre i deres ansættelser og ikke hele tiden skal være bange for at blive erstattet af freelancere."
Selvstændige føler sig ikke set
I dit kandidatur skriver du, at en af dine mærkesager er at skabe "En fagforening, der har din ryg". Har DJ ikke det nu?
"Jeg tror, der er mange selvstændige, der ikke har følt sig set af forbundet. Freelancere og selvstændige bliver ofte nævnt i skåltaler, men hvad er det egentlig konkret, forbundet gør for dem? Det hører jeg mange spørge om.
Jeg vil så sige, at forbundet gør nogle ting. I FreelanceGruppen har vi fx samarbejdet med forbundet om at lave freelanceundersøgerne. Jeg synes også, at forbundet har været gode til at kæmpe for, at selvstændiges ophavsret ikke bliver krænket og til at forfølge sagerne, når den gør. Men der er behov for, at DJ arbejder mere for freelancere og selvstændige, og at forbundet kommunikerer tydeligere, at vi ikke står alene."
En anden af dine mærkesager er et godt arbejdsmiljø til alle. Hvad lægger du i det begreb, og hvordan vil du kæmpe for det?
"For mig som freelancer er et godt arbejdsmiljø at få en ordentlig betaling for det, jeg laver. Det kræver, at markedet ikke bliver underbudt af en masse freelancere, der ikke forhandler deres priser.
For fastansatte på medierne tror jeg, det går ud over arbejdsmiljøet, at man hele tiden er bange for at blive fyret og derfor begynder at se sine kolleger som konkurrenter. Mange fastansatte, også i kommunikationsbranchen, oplever også et helt vildt højt produktionspres. Det skal være o.k., at man kan tillade sig at sige, at der er grænser for, hvor meget man kan presse ind i sin arbejdsdag, og at man ikke både kan nå at skrive en pressemeddelelse, filme en reel og producere en podcast inden kl. 15."
Unik chance for medierne
Udover løn og jobsikkerhed, hvad ser du så ellers som de største problemer i mediebranchen?
"Der er desværre kræfter i verden, der ikke ser klassisk journalistik og sandfærdig kommunikation som vejen frem. Samtidig har de klassiske medier svært ved at få fat i læserne, der i højere grad befinder sig på en masse amerikanske, sociale platforme, hvor man ikke aner, hvad der er sandt og falsk. Det er også et kæmpe problem, at mange af de traditionelle mediers tidligere annoncekroner går til de sociale medier.
På den anden side har de klassiske danske medier lige nu en unik mulighed for at positionere sig som troværdige i forhold til de amerikanske medier. Her er medierne nødt til at overbevise læserne om, at det koster noget at få troværdig journalistik. Hvis medierne skal positionere sig selv som troværdige, kræver det dog, at de også selv opfører sig troværdigt og det indebærer bl.a., at de lønner og behandler deres arbejdskraft ordentligt."
Hvad kvalificerer dig til jobbet som næstformand i DJ?
"Jeg startede med at lave fagligt arbejde for otte år siden, da jeg forhandlede på vegne af freelancerne på Information. Jeg har siddet i FreelanceGruppens bestyrelse i fem år og er godt inde i, hvordan fagforeningen fungerer, og hvordan man får en bestyrelse til at fungere, så den er harmonisk og arbejder med konkrete projekter. Jeg er et løsningsorienteret menneske og siger tingene direkte."
Så kort og godt, hvorfor skal man stemme på dig?
"Man skal stemme på mig, fordi jeg kæmper for, at medlemmerne opnår konkrete forbedringer i deres hverdag. Og jeg kæmper for, at der bliver bygget en bro mellem freelancere og fastansatte, så vi alle sammen kan finde en plads på det danske mediemarked på en måde, der er rar og bæredygtig for alle."
Læs om alle kandidaterne til næstformandsvalget i Journalisten
Kommentarer