Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Mød kendt freelancer fra Cuba

Han bliver forfulgt af regeringen for sit kritiske blik på det socialistiske styre, men er for tiden i Europa. Torsdag d. 9. juni kan du møde cubanske Abraham Jiménez Enoa på Tranquebar i København, hvor han bl.a. fortæller om presse- og ytringsfrihed.

foto

Pressefoto

Abraham Jiménez Enoa er cubansk freelancer, der har som sin ambition at berette om hverdagen i landet. Hans journalistiske arbejde publiceres uden for Cuba i internationale medier i Latinamerika og Washington Post, og han er indstillet til én af de fornemste priser i Latinamerika for sine opinionsartikler.

Han bliver forfulgt af regeringen for sit kritiske blik på det socialistiske styre, men er for tiden i Europa, og torsdag 9. juni på Tranquebar i København vil han fortælle om presse- og ytringsfrihed i Cuba - og livet som freelancer med regeringen som modstander. 

Det er Dansk PEN, der inviterer i samarbejde med Dansk Journalistforbund og Freelancegruppen - derfor er der fri entré for medlemmer af FreelanceGruppen, hvis I skriver til pen@pen.dk, så får I link og adgangskode.

Det foregår torsdag d. 9. juni kl. 18:30-20:30 på Tranquebar Bogcafé, Borgergade 14, København K. 

Se hele pressemeddelelsen her: 

 

Abraham Jiménez Enoa fortæller om vilkårene for ytringsfriheden og for journalister, forfattere og kunstnere i Cuba.

I juli 2021 blev der holdt store demonstrationer mod regeringen, de største siden revolutionen i 1959. Politiet slog hårdt ned på demonstranterne og tusindvis blev arresteret. Mange tilbageholdes stadig, retssagerne er endnu ikke afsluttet, og en del end ikke indledt.

I januar 2022 anslog internationale observatører at omkring 790 personer fortsat var varetægtsfængslet og mere end 170 demonstranter er indtil nu blevet dømt. Dommene lyder på mellem 4 og 30 års fængsel.

Cuba har nogle af verdens skrappestecensurlove. Miguel Diaz-Canel, der overtog præsidentembedet efter Raul Castro i 2018, har indført en række dekreter, der censurerer og forbyder visse

kunstneriske udtryk. Kunstnerne skal godkendes før de kan få tilladelse til at producere deres værker.

Abraham Jiménez Enoa har gennem flere år skrevet kritisk om regeringen og de cubanske myndigheder, han har blandt andet været klummeskribent for Washington Post. Det førte i oktober 2000 til, at han blev indkaldt til et fem timer langt forhør hos politiet, hvor han blev truet med, at det ville gå ud over hans familie, hvis han ikke stoppede samarbejdet med avisen. Enoa er indstillet til prisen for årets opinionsartikel i Den Interamerikanske Pressesammenslutning, SIP - de latinamerikanske udgiveres forening.
Samtalen foregår på spansk, men tolkes til dansk.

Skriv til pen@pen.dk så sender vi et link til billetbestillingen. Medlemmer af PEN, IMS og DJ betaler ikke entré, men skal bruge en kode, når de reserverer plads.

Arrangør: Dansk PEN i samarbejde med Tranquebar Bogcafé og journalist Jørgen Laurvig. Besøget er støttet økonomisk af IMS, Dansk Journalistforbund og FreelanceGruppen.
Stor tak for hjælp og støtte!

Kommentarer