Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Mediehusene bør regulere freelancernes honorarer

Freelancernes honorarer har sakket bagud i årevis. Mediernes burde regulere dem med 2,4 procent om året og opdage, at der er penge nok at tage af.

foto

Jens Astrup Sus Falch er forperson for FreelanceGruppen.

”Meget tilfredsstillende”, ”trods corona” det bedste resultat i mange år – hvis bare det var fortællingen om freelancernes honorarer og arbejdsvilkår – men det var det ikke i Journalistens store tema, som du kan læse LIGE HER.  Det er udtalelser fra ledelser i store danske mediekoncerner, der næsten over en kam har ladet freelancernes honorarer sakke bagud i årevis, fordi de kan.

Lav selv regnestykket 

Men de kunne også prøve at regne på, hvad det vil koste dem konsekvent at regulere freelancernes honorarer med den samme sats, som de fastansattes løn reguleres med jf. overenskomsterne. Eller endnu mere fair - den sats DJ's vejledende vilkår reguleres med hvert år. Den regulering bygger nemlig på de fastansattes lønstatistik Måske ville en regulering ikke gøre så ondt på økonomien endda?

På det seneste delegeretmøde blev det besluttet, at DJ ”skal arbejde for både internt blandt medlemmerne og blandt arbejdsgiverne og andre fagforbund at udbrede kendskabet til freelanceres og selvstændiges vilkår, herunder at udbrede kendskabet til eksisterende aftaler og vejledende vilkår”. 

Det arbejde har både FreelanceGruppens bestyrelse og jeg i min egenskab af forperson for Trygt arbejdsliv-udvalget – rammer, aftaler og lovgivning i DJ, fokus på, og her er der stadig plads til flere tiltag. Det kan nemlig være med til at gøre forskel akkurat som de nye guidelines fra EU og det kædeansvar, der er bragt i spil i regeringens forslag til nye medieaftale.

Tak til freelancerne for at stå frem

Fra mig skal lyde en tak til de freelancekolleger, der stod frem i artiklen og var med til at rette kritikken det rigtige sted hen – nemlig mod mediehusene. Også en tak til fagbladet Journalisten for et vigtigt og ordentlig tema om ikke-ansattes vilkår.

I kunne fortsætte det gode arbejde med en opfølgende artikel, der viser, hvad det vil koste mediehusene at regulere freelancehonorarerne med for eksempel 2,4 %, svarende til årets regulering af DJ's vejledende vilkår for blandt andet freelancejournalistik. Måske behøver de ikke frygte at skulle gå fra hus og hjem – medierne altså.

Kommentarer

Anonym

søn, 05/22/2022 - 11:46

Godt der bliver sat fokus på. Jeg har dog for de faste aviser jeg har skrevet for og skriver for blot hvert år meddelt, at jeg pr. 1 april hæver prisen med 2%. Nogle gange har jeg tænkt: det går nok ikke. Jeg har tænkt, de er jo helt på røven de aviser, så kan du nu tillade dig det, men der er aldrig kommet protester .