Mange udsætter pensionsopsparingen – men det har du måske ikke råd til
Ideen om pension kan virke abstrakt og uoverskuelig, men det er vigtigt at forholde sig til. Med en aldrende befolkning er der ingen garanti for, at du kan modtage den samme folkepension i fremtiden, som pensionister gør i dag.
FreelanceGruppens bestyrelse arbejder løbende på at forbedre medlemmernes pensionsmuligheder. Vi øver indflydelse på ordningerne i Mediernes Pension, og arbejder for at forbedre aftale og vilkår, der skal sikre medlemmerne bedre betaling for deres arbejde, så der er råd til at spare op til pensionen.
Har du tid til en kop kaffe nede på hjørnet? Så har du også tid til at tage stilling til din pension. Alligevel kunne vi i FreelanceGruppens seneste medlemsundersøgelse se, at flere end hver tredje freelancer ikke sparer op til livet efter arbejdsmarkedet. For lønmodtagerfreelancere samt freelancere af nød-gruppen er det næsten halvdelen. Det samme gælder for medlemmer under 40 år, på tværs af andre parametre. Taget i betragtning at man som tommelfingerregel skal begynde at spare op som 30-årig, er disse tal stærkt bekymrende. Og det kan komme til at betyde, at mange af gruppens medlemmer ikke har råd til at gå på pension, når og hvis de ønsker det.
Hvad bremser dig i at få en pensionsordning?
Som freelancere og selvstændige er vi vant til at bære et hav af kasketter. Vi er vores egne arbejdsgivere, bogholdere, coaches og kantinemedarbejdere, men af en eller anden grund lader mange pensions-hatten hænge på knagen. Grundene kan være mange: Man er i fuld sving med at opbygge sin forretning, og prioriterer at lægge kræfterne dér; indtægterne kan være svingende, så det umiddelbart giver mere tryghed at have pengene stående på bankkontoen; eller også virker det konfronterende at skulle vælge mellem forskellige pensionsprodukter, og måske endda fremstå uvidende og nølende overfor en pensionsrådgiver. For størstedelen gælder det nok, at man bare ikke er nået til en fremtidsovervejelse fordi nutiden er så fuld af ting, der presser sig meget mere på i hverdagen.
Pension er rettidig omhu, men behøver ikke være for alle
Pension er et godt eksempel på, at en lille anstrengelse i dag giver tilbage i mangefold i morgen. Kort sagt: Det betaler sig at tænke fremad uanset om pension er den rette måde at spare op på for dig, eller ikke. Det er nemlig ikke så afgørende om du får tegnet den perfekte pensionsaftale fra begyndelsen, eller om du kan lægge mange penge fra første færd. Det vigtige er at få en idé om, hvad der er det rette for dig: Det kan være en pension, hvor der indbetales, når du har pengene. En pension, hvor der trækkes et forholdsvis lille beløb, der ikke gør et stort indhak i din daglige økonomi, men stadigvæk når at akkumulere betydeligt med årene, i forhold til hvis pengene bare var blevet stående på lønkontoen. Eller måske vil du selv investere i værdipapirer, eller sætte pengene i fast ejendom, for at få dem til at vokse?
HUSK: Din situation kan ændre sig
Mens det lige nu virker mest sandsynligt, at du kommer til at arbejde indtil en høj alder, kan du aldrig vide, om dit syn på din 3. alder kommer til at ændre sig. Måske kommer der børnebørn, som vil ændre dit perspektiv, eller også skifter dine interesser, eller din fysiske og mentale formåen? Med andre ord: Læg en plan der gør, at det ikke er økonomien, som kommer til at diktere dine prioriteringer i fremtiden.
TJEK: DJ's seniorunivers - også hvis du er ung
Her er gode råd og overvejelser om både pension og planlægning af arbejdslivet. Find dem lige HER.
Sådan kommer du i gang:
1.
Tag et grundigt kig i din kalender og sæt tid af til en samtale med dig selv om, hvordan din fremtid efter arbejdslivet skal se ud. Se det som en deadline, der er lige så vigtig som dine øvrige arbejdsopgaver. Samtalen behøver ikke tage længere tid end en cafétur, og du behøver ikke kikke laaaaaangt ud i fremtiden, for så kommer du måske ikke i gang.
2.
Nu er dagen oprundet for din fremtidssamtale med dig selv: Tænk over hvad dine ønsker er, og dine drømme.
3.
Gå ind på www.pensionsinfo.dk og tjek hvor meget du vil få udbetalt. Stemmer beløbet overens med det, du forestillede dig kunne dække dine fremtidsplaner? Hvis ikke, så tænk over hvilken økonomi-strategi, der bedst matcher dig og dit temperament. Du kan vælge mellem
Pension:
DJ tilbyder en pensionsordning via Mediernes Pension – kom i gang HER.
Investering:
Flere danskere er begyndt at investere deres egne penge i værdipapirer. Mange steder på nettet kan man finde hjælpegrupper og netværk, der rummer alt fra begyndere til garvede amatørinvestorer, som ved at sætte sig ind i de overordnede metoder opbygger deres egen opsparing.
Platforme som Nordnet og Saxoinvestor gør det muligt at handle værdipapirer og endda oprette sin egen pensionsopsparing, aktiesparekonto, månedsoparing etc. til lave gebyrer. Alt efter hvilken opsparing man vælger her, vil pengene kunne hæves i fald man skulle få brug for dem, i modsætning til pensionen. Nogle opretter også depoter hos deres egen bank, hvor de selv handler. Endelig kan man også bede sin egen bank om at investere pengene i bankens egen investeringsforening, dog ofte til ret høje gebyrer.
Du kan finde hjælp til at komme i gang med at investere selv på platforme som Ophelia Invest og Female Invest.
Opsparing:
Nogle vælger det måske enkleste: At spare deres penge op i banken, uden ellers at røre ved dem, og på den måde akkumulere økonomi til trangere tider. Andre sættet deres penge i goder som fast ejendom eller samleobjekter (biler, kunst, frimærker), som så senere kan sælges, når de er steget i værdi. Her skal man igen være opmærksom på, at ens situation kan ændre sig: er man klar til at sælge huset eller lejligheden, når gevinsten skal indfries? Og bliver man måske så glad for veteranbilen eller maleriet over sofaen, at det gør ondt at skille sig af med dem?
Uvildig rådgivning:
Der findes investeringsrådgivning, hvor rådgiverne ikke er forbundet med en særlig bank, kreditforening eller platform. Det betyder at vedkommende som udgangspunkt kun har interesse i at pleje dine økonomiske interesser, og ikke et bagvedliggende pengeinstituts. Er du nysgerrig på at få en uvildig rådgiver til at gennemgå din økonomi og finde den bedste opsparingsløsning for dig, så google ’uvildig rådgivning’, og find en rådgiver nær dig.
Kommentarer
Overskriften er en ommer - hvis man ikke har sparet andet op, er det cirka 14.000 kr. før skat (for enlige). Se satserne her:
https://www.aeldresagen.dk/viden-og-raadgivning/penge-og-pension/folkep…
Og jeg vil advare kraftigt imod, at man begynder at investere kun med baggrund i "hjælp" fra Facebook-platforme som Ophelia Invest og Female Invest.
Men ellers fint og fornuftigt at få styr på økonomien. Husk at udgifterne falder, når man forlader arbejdsmarkedet - og at forbruget falder med alderen. Freakonomics og Rational Reminder har fx meget fornuftige podcast-episoder om den slags.
Hej Karin
Tak for at gøre os opmærksomme på fejlen i rubrik og underrubrik. Den er rettet nu.
De bedste hilsner
Lise Møller Schilder fra webredaktionen