Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Legatet har givet bedre nattesøvn

Rasmus Elmelund har fået FreelanceGruppens barselslegat og har været på barselsorlov fra 1. oktober frem til nytår. Han er 31 år, har været freelancer siden 2014 og bor i Valby med sin kæreste, der er fastansat på Berlingske.

Freelancer Rasmus Elmelund og hans kæreste – der er fastansat på Berlingske – blev i december 2018 forældre til to drenge, Sylvester og August, der blev født knap to måneder for tidligt.

”Tvillingerne har vendt op og ned på min kærestes og min situation. Selvom min kæreste går hjemme nu, er der alligevel stort behov for ekstra hænder. Fordi de er præmature, græder de meget, sover dårligt og er generelt meget motorisk urolige. Det er derfor vanskeligt på egen hånd fx at give dem måltider og lægge dem til at sove,” skriver Rasmus Elmelund på e-mail.

FreelanceGruppens Barselslegat har givet Rasmus Elmelund mulighed for at være mere sammen med tvillingerne.

Vilkår for FreelanceGruppens Barselslegat

FreelanceGruppen har siden 2005 haft sin egen kollektive barselsfond, der giver tilskud – barselslegat - til medlemmer på barsel. Barselsfonden finansieres ved, at medlemmer på fuldt kontingent betaler 10 kroner hver måned til barselsfonden.

Hvem kan søge og hvor meget kan du søge

  • Du skal have været O- eller I-medlem af FreelanceGruppen i mindst 1 år, regnet fra fødsels-/adoptionstidspunktet. 
  • Kvinder kan modtage tilskud i maksimalt 28 uger, heraf højst 4 uger før forventet fødsel/adoption. 
  • Mænd kan modtage tilskud i de første 2 uger efter fødsel/adoption. 
  • Derudover kan mænd få tilskud i 12 uger, hvis du kan dokumentere, at du rent faktisk er stedfortræder for moderen helt eller delvist i den del af barselsperioden, der frit kan deles mellem forældrene. 
  • Hvis henholdsvis to mænd eller to kvinder bliver forældre og herved stilles ringere under legatets nuværende regler, kan FreelanceGruppen bestyrelse indgå en særskilt aftale i hvert enkelt tilfælde. 
  • Opfylder begge forældre betingelserne for støtte, er begge berettiget til tilskud. Tilskuddet er fastsat til 150 kroner pr. dag i maks. 28 uger. Beløbet er skattepligtigt og udbetales via Dansk Journalistforbunds regnskabsafdeling. 

Se mere om vilkår og vedtægter her

Arbejder hjemme og hjælper med børn

Siden fødslen har han arbejdet en hel del hjemmefra og samtidigt hjulpet med børnene og det praktiske i hjemmet.

”Derfor har jeg været nødt til at skrue betragteligt ned for mine freelanceaktiviteter. Legatet har betydet, at jeg har kunnet gøre dette uden at sove dårligt om natten, og det er jeg meget taknemmelig for.”

Egentlig burde han være omfattet af Informations nyligt oprettede barselspulje for freelancere, da han har leveret tilstrækkeligt freelancestof for avisen det forgangne år. Men efter en hel del kommunikation med avisens tillidsmand og administration samt DJ’s konsulent har det vist sig, at puljen er skruet sådan sammen, at det reelt kun er den fødende mor, der kan få adgang til den.

”Desværre. Men så meget desto mere har FreelanceGruppens legat været særligt kærkomment for mig.”

Legatet får tingene til at hænge sammen

”Jeg synes, det er et rigtig godt tiltag, fordi betalt barsel er et af de mange lønmodtagergoder, man som freelancer går glip af. Skulle jeg udelukkende have finansieret min barsel med barselsdagpenge, ville det helt sikkert have været en faktor, der kunne få mig til at prioritere en kortere barsel. Simpelthen fordi vores husstand ville have svært ved at få tingene til at hænge sammen.”

Interviewet med Rasmus Elmelund blev lavet over e-mail, da han i øjeblikket er meget presset af situationen med de for tidligt fødte tvillinger.

Kommentarer