Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Laver du TV? Husk dit Copydan-forbehold!

For at få Copydan-midler skal du have et såkaldt Copydan-forbehold – også kaldet en Copydan-bestemmelse – som en del af aftalen med din kunde.

Vigtig DJ-info:

De fleste af DJ’s medlemmer har automatisk et Copydan-forbehold som følge af en Dansk Journalistforbunds mange overenskomster.

Som freelancer eller ansat på et produktionsselskab, som ikke er omfattet af DJ’s overenskomst med producentforeningen (se hvilke der er omfattet her), skal du til gengæld selv aktivt sørge for, at din ansættelses- eller kundeaftale indeholder et Copydan-forbehold, er:

Er du selvstændig freelancer, som leverer til et produktionsselskab eller direkte til en TV-station skal du også selv gøre opmærksom på et Copydan-forbehold. (du kan skrive det i dine forretningsbetingelser eller på din faktura)

Kontakt DJ, hvis du er det mindste i tvivl, om du skal have et Copydan-forbehold i din ansættelses- eller kundeaftale.
Det er vigtigt, at du i første omgang ikke kontakter dit produktionsselskab, da du hos de fleste selskaber allerede som følge af deres standardkontrakter eller en overenskomst har et Copydan-forbehold. For disse selskaber kan det give anledning til forvirring, hvis du kontakter dem om spørgsmålet.

Hvis du ikke har et Copydan-forbehold i din aftale og skal have et, anbefaler DJ, at du får indsat følgende forbehold: 

Parterne bevarer deres rettigheder til brug, der foretages af 3. mand (dog ikke broadcasterens egen udnyttelse), eller der involverer 3. mand, fx tv-pakker og streaming-platforme. [ freelanceren/leverandøren – vælg en af dem] fraskriver sig dog retten til at nedlægge forbud mod 3. mands udnyttelser, medmindre forbuddet nedlægges af Copydan eller en tilsvarende fællesorganisation på vegne af [ freelanceren/leverandøren – vælg en af dem] og alle øvrige rettighedsbærende skabende kunstnere repræsenteret af fællesorganisationen.

Kæmp for det!

Det er vigtigt, at du kæmper for at få Copydan-forbeholdet ind i din aftale. Både så du kan få udbetalt midler, men også så Dansk Journalistforbund stadigt kan sikre, at forbundets medlemmer får del i midlerne.

Har du spørgsmål til Copydan-forbeholdet, og hvad det betyder, eller er du i det mindste tvivl, om hvorvidt din aftale har et, så er du velkommen til at kontakte DJ Ophavsret.  

Kommentarer

Jesper Bækdal

tir, 01/24/2017 - 15:25

Klipper

Jesper Bækdal

tir, 01/24/2017 - 15:26

Som svar til af Jesper Bækdal

Klipper

Warny Mandrup

man, 04/03/2017 - 17:10

Hej DJ,

Kan I mon hjælpe med følgende.

Monday Production tilbyder mig en kontrakt som redaktionschef og tilrettelægger, hvori nedenstående forhold om Copydan rettigheder indgår. Kan I verificere om Mondays tekstudlægning er fin nok, eller om den er mangelfuld, set med arbejdstagers (mine) briller?

7.5 Medarbejderen bevarer retten til vederlag gennem de til enhver tid værende COPY-DAN-foreninger og tilsvarende danske eller udenlandske organisationer, der administrerer kollektive vederlagsordninger, herunder retten til vederlag i henhold til Ophavsretslovens §§ 13, 16, 17, stk. 4, 30a, 35 og 39.

Hvis det er ok vil jeg videregive Jeres kommentar til ovenstående, til nogle af mine tilrettelægger-kolleger på Monday, som også er interesserede I at vide, hvad DJ anbefaler.

mvh Warny Mandrup