Gå til hovedindhold
Bliv medlem

KLUMME - Det er vigtigt at lære, men er kurser vigtige?

Forperson for FreelanceGruppens kursusudvalg, Bo Sørensen, gør status over kurser i en mærkelig tid.

Bo Sørensen

Foto: Per Daugaard Bo Sørensen

2020-sæsonen har været mærkelig. Også for kurser. Men måske ikke kun for det dårlige.

Havde vi ikke haft Corona, havde DJ ikke givet den gas med alle de webinarer, der har været holdt. Og FreelanceGruppen havde måske kun holdt et eller to online kurser. 

Nu blev det til omkring 50 webinarer hos DJ, og vi havde nogle måneder, hvor vi udelukkende holdt online-kurser. 
Og de gik hen og blev rigtigt gode, fordi både deltagerne og oplægsholderne gerne ville prøve det nye format.

Savner hyggen

Jeg tror på, at når jeg mange gange hører: "Vi gider ikke webinarer mere”, så dækker det over, at vi savner noget andet: samværet, netværket, hyggen - at være sammen med andre. Det kan online-kurser ikke erstatte.

Jeg tror på, at online kurser giver lige så god  - og endda mange gange bedre - læring, når alle parter lærer mediet at kende og kaster sig over det med lyst og åbenhed.

Jeg er glad, fordi vi nåede så langt ud i det yderste af landet. Cecilie, som arrangerer forfatterlounge, er blevet bedt om at fastholde det online-format, fordi der er kommet så mange nye til. 

Vi skal så bare finde noget andet, som kan dække de andre behov, som onlineformatet ikke giver. Samværet, hyggen, netværket.

Fremmødekurser er stadig vigtige. I hvert fald når der skal ideudvikles og skabes nærhed. Der kan skærmen stadig være en barriere.

Run på

Men når vi arrangerer et kursus, hvor der kan være 16 deltagere på, så melder der sig 80. Holdet er fyldt på en eftermiddag. Vi kan aldrig nå at give kurser til alle dem, der gerne vil på kursus.

Og på kursusdagen skal vi alle nå så meget: Vi skal lære. Men vi skal også snakke, læne os tilbage og nyde samværet, netværke. Det lyder massivt, og det er det også.

Måske skal vi i højere grad skille det ad. Læring, når vi har ro til det (og ikke skal netværke), og netværk, når det er det, vi skal koncentrere os om.

Lad os netværke

Lad os mødes allerede nu. Det kunne sagtens være omkring et debatoplæg, men det kan også være et glas vin eller en fodboldkamp. Der er ingen tvivl om, at netværk er vigtigt. Måske lærer vi også mere i netværket, end vi gør på et seks timers kursus med oplægsholder.

Gør det næste gang, vi holder en Coffee Break. Lad være med at sidde alene. Kom sammen med 4-6 kolleger, deltag i snakken med andre på skærmen, men måske først og fremmest med hinanden.

Til næste år skal vi under alle omstændigheder gentænke kursusrækken. For der har vi ikke nødvendigvis så mange penge. Det har været nogle gode år med tilskud fra ophavsretsmidlerne. Nu er der ikke så mange tilbage, så vi skal måske bruge kontingentmidler, indskrænke kursusvirksomheden – eller måske noget helt tredje. Det afgør vi på generalforsamlingen i 2021.

Har du allerede nu gode ideer til at mødes – under og efter coronaen, så del det på FreelanceGruppens facebookside. 

Har du en mening om kurser, webinarer, online kurser, så læg op til debat. Facebooksiden er et godt sted. Men du kan også skrive i vores lukkede gruppe PingPong - for medlemmer af FreelanceGruppen i DJ, eller du kan skrive direkte til mig ved at klikke på mit navn ved siden af blyanten øverst på siden.


Mange hilsner

 
Bo Sørensen
formand for kursusudvalget
 

Kommentarer

Erling Madsen

tir, 11/03/2020 - 11:18

Rigtig nok, at de fysiske møder er vigtige - men som supplement er webinarer rigtig gode. Og nogle gange nemmere at få plads i kalenderen til 1 time ved skærmen fremfor at bruge flere timer på transport + kursus. Og formen med at tage emner - eksempelvis Twitter i aftes - op, hvor nogler får en opfriskning, andre en introduktion, er rigtig god.
Det er jo ikke altid de store, forkromede kurser, der er brug for - vi har alle nogle huller i vores, viden, vi gerne vil have udfyldt.
Så hold endelig stilen med en kombination af de to former!