Kandidater til FreelanceGruppens bestyrelse 2025
Mød kandidaterne, der stiller op til FreelanceGruppens bestyrelse på generalforsamlingen 1. marts 2025
Malena Rønnow
Jeg stiller op til FreelanceGruppens bestyrelse, fordi jeg (når jeg en dag stopper som aktiv journalist) gerne vil efterlade et fag til de kommende journalister, som er mere bæredygtigt, mere fair, nemmere at være i og rustet til de temmelig vanvittige tider, vi lever i. Og så vil jeg gerne være med til at give kommende freelancere en lettere, mindre frustrerende indgang til freelancetilværelsen, end jeg fik.
I den første halvdel af mit arbejdsliv har jeg været freelance musiker, hvilket er endnu mindre reguleret end i journalistik. På en eller anden måde havnede diskussionerne om løn, transport, sikkerhed eller mad på de lange produktionsdage altid hos mig – eller også var jeg bare dén, der tog dem.
Jeg var også med til at redde omkring 50 arbejdspladser, da DR bestemte sig for at lukke det, der dengang hed DR Underholdningsorkestret: Jeg var ansvarlig for den facebookside, der var kampagnens ansigt og samlingspunkt udadtil, og som stadig er orkestrets hovedkanal i dag.
Freelancelivet var ikke førstevalget for mig, da jeg begyndte at læse journalistik på SDU i 2019. Jeg drømte om et fast job med al den sikkerhed, der følger med, men mens jeg jagtede dét, fandt jeg nogle jobs, som jeg ikke har lyst til at bytte væk nu: Jeg er freelance vært på DR P2, skriver anmeldelser for Jyllands-Posten, programtekster for Odense Symfoniorkester og ATHELAS, holder oplæg om klassisk musik, og jeg er skrivende redaktør på et fagblad, der samler danske organister. Nåh jo, og så har jeg været livetekster på TV 2 Fyn i over ti år, og så læser jeg af og til lydbøger ind.
Jeg er god til at researche og koordinere, så mine interesser i bestyrelsesarbejdet vil være freelanceundersøgelser som den, der lige er blevet gennemført på Jyllands-Posten, synlighed for FreelanceGruppen udadtil og i forbundet samt koordinering af freelancefællesskaber.
Jeg glæder mig til at være med til at arbejde for jer.
Monica C. Madsen
Jeg er sekretær i FreelanceGruppens bestyrelse og bruger bl.a. mine kræfter på at udvikle masser af kurser og arrangementer, hvor medlemmerne kan mødes, netværke og få nye kompetencer.
Jeg har arbejdet som freelancer i 30 år og ved, hvor vigtigt det er løbende at videreuddanne sig og holde sit netværk ved lige, hvis man vil holde sin forretning i gang. Samtidig giver vores kurser og arrangementer os også god mulighed for at møde en masse af jer medlemmer og at have fingeren på pulsen, så vores tilbud matcher jeres behov.
Jeg har også fokus på at styrke freelancernes vilkår ved at arbejde sammen med freelancerne i DJ’s Film&TVGruppen og ved at deltage i de nordiske aktiviteter og bakke op om det nordiske samarbejde om at sikre freelancere i hele Norden bedre vilkår – vi kæmper den samme kamp om bedre løn og arbejdsvilkår side og side, og det har givet så god mening at være med til at få det nordiske samarbejde op i omdrejninger igen, så vi i højere grad kan trække på hinandens erfaringer.
Jeg har været med i FreelanceGruppen i 30 år, jeg er uddannet journalist fra DJH og har arbejdet med de fleste journalistiske genrer: Tv- og radiojournalistik, magasinproduktion, kommunikationsstrategier, undervisning, podcast samt skrevet en lang række fagbøger.
Jeg er også BA i historie og museumsformidling, BA i litteraturvidenskab og moderne kulturhistorie, og jeg har taget ’det lille pædagogikum’, dvs. alle moduler i undervisningspædagogik på meritlæreruddannelsen.
Freja Dam
Jeg stillede første gang op til FreelanceGruppens bestyrelse i 2021, efter at jeg mærkede kollektivets kraft som tovholder på en faglig klub for freelancerne på kulturmediet Soundvenue. Her fik vi forhandlet os frem til næsten en fordobling af vores honorarer og har hvert år sikret yderligere stigninger. Selvom honorarerne stadig er aaaalt for lave, føltes det som en kæmpe sejr, som vi ikke kunne have opnået uden støtte fra FreelanceGruppen – og uden at have hinandens ryg.
I det seneste år har mine seje kolleger i FreelanceGruppens bestyrelse for alvor sat skub i klubarbejdet ved at få en stor bevilling fra DJ til at lave freelanceundersøgelser på en række medier som forberedelse til de verserende overenskomstforhandlinger. For mig har det været en enormt tilfredsstillende at bidrage til arbejdet ved bl.a. at udføre undersøgelser, skrive rapporter og deltage i klubmøder. Det arbejde vil jeg meget gerne følge til dørs.
Jeg er selv dagbladsfreelancer, primært for Jyllands-Posten, og er ligeså rasende over de ringe vilkår, som alle andre underbetalte freelancere er eller bør være. Derfor vil jeg efter bedste evner fortsætte med at kæmpe for en forandring – både på lønsedlen og i arbejdsgivernes såvel som DJ's tankesæt.
I de sidste par år har jeg fungeret som webredaktør og SoMe-redaktør for FreelanceGruppen. Det håber jeg at fortsætte med, da det er meget meningsfuldt for mig at arbejde med at styrke det stærke fællesskab, vi har i FreelanceGruppen – og forhåbentlig også være med til at tænde jeres ild. Jeg ved, at mange kæmper i en kriseramt mediebranche, og det gør jeg også selv.
Jeg håber, at vi kan blive ved med at kæmpe sammen.
Nina Trige Andersen
Jeg genopstiller, fordi jeg er ivrig efter at fortsætte det gode arbejde, vi har i gang i bestyrelsen. Det, jeg selv er involveret i, er bl.a. freelanceundersøgelser, kluborganisering, overenskomstforhandlinger og andre kollektive aftaler for freelancere - samt ikke mindst arbejdet med at holde forbundets snude i sporet hvad angår freelanceres vilkår.
Jeg blev valgt ind i bestyrelsen første gang i 2014 og gik ud i 2021, fordi jeg var blevet træt af, hvor langsomt det hele gik. Da jeg stillede op igen i 2023, var det med et håb om, at der nu ville komme nye mere kollektive og dynamiske måder at arbejde på i bestyrelsen og mere fart over feltet. Og det skal jeg love for, at der gjorde!
Vi har fået sat gang i virkelig mange ting de seneste to år, og der er momentum i forbundet for, at freelancere og selvstændige endelig kan få den opmærksomhed og støtte, vi fortjener.
Vi møder nye kolleger over hele landet i forbindelse med kluborganiseringen, og mange af dem, som endnu ikke er medlemmer af hverken DJ eller FreelanceGruppen, slutter sig til os, når de oplever at blive hørt, og at vi kan rykke noget sammen.
Bestyrelsesarbejdet er drevet af lyst og engagement og alle får lov at arbejde med det, de er bedst til og synes er mest meningsfuldt. Nye ideer bliver budt velkommen, og hvis nogen vil sætte noget i gang - jamen så har de fællesskabets opbakning til det.
Kort sagt: Bestyrelsesarbejdet er intenst og det er sjovt og det er i selskab med de bedste kammerater. Derfor stiller jeg op igen.
Nanna Sarauw
Jeg stiller op til bestyrelsen i FreelanceGruppen, fordi jeg vil kæmpe for freelance-tv-medarbejderne, der i disse år står over for enorme udfordringer. Arbejdsløsheden blandt tv-tilrettelæggere er steget med 60 % de seneste år, og mange stykker deres arbejdsliv sammen af tilfældige opgaver og a-kasse. Det er ikke holdbart.
Forståelsen for, hvordan freelancere i tv-branchen arbejder, er mangelfuld. Branchen er en mosaik af ansættelsesformer: dagslejere, kontraktansatte i alt fra dage til år, folk på faktura og løn. Det er et fleksibelt system, men fleksibiliteten bliver ofte misbrugt, så medarbejdere presses til lave honorarer, uendelige arbejdstimer og konkurrence på usunde vilkår.
Sidste undersøgelse viser, at 30 % har set kollegaer græde i deres seneste ansættelse, men få tør sige fra af frygt for at miste det næste job. Krisen har kun gjort det værre. Det skal vi ændre!
Jeg vil arbejde for:
- At skabe et stærkt freelance-netværk, en slags online fagforening, hvor vi kan stå sammen mod presset fra producenter og specielt broadcastere.
- At etablere en efteruddannelsesfond, finansieret af rettighedspenge, så freelancere kan opnå certificeringer og styrke deres kompetencer.
- At udvikle holdbare løsninger, der sikrer et værdigt og bæredygtigt freelancearbejdsliv i tv-branchen – og potentielt også i andre freelancefag til gode.
Jeg tror på, at hvis vi finder de rette løsninger i tv-branchen, kan de brede sig til hele freelancemiljøet. Det gælder om at stå sammen!
Jeg har arbejdet som freelance VJ&Tv-tilrettelægger siden jeg blev uddannet i 2005 Har arbejdet med reality-tv, dokumentar, fakta, underholdning og udvikling og har været rundt i mange hjørner at tv-branchen. Chef i eget firma siden 2020 og er pt ved at udvikle et nyt visuelt onlinemedie til mindretallet syd for grænsen.
Helga Prip
Som lydtekniker, uddannet i DR, kan jeg være med til at sikre, at også lydjournalistikken får en stemme i FreelanceGruppen.
Podcast er blevet en fællesbetegnelse for journalistik, kommunikation, fiktion og lydkunst på etablerede platforme, som frie lydfiler, i lukkede netværk – og et utal af mellemformer. Derfor er det utrolig svært at vide, hvordan man som freelance lydjournalist forhandler. Jeg håber, jeg kan være med til at starte den diskussion, så fremtidige lydjournalister kan få et godt arbejdsliv.
Siden 2017 har jeg haft et utal af honoraropgaver og projektansættelser, som jeg har kombineret med dagpenge. Ud fra de erfaringer vil jeg gerne være med at kæmpe for, at dagpengesystemet bliver indrettet efter freelancere og selvstændige, og ikke kun efter dem, der er ledige imellem fastansættelser.
Marianne Bækbøl - forperson
Min lyst til at kæmpe for rimelige vilkår og honorarer til freelancere og selvstændige i medie- og kommunikationsbranchen er stadig stor.
Det samme gælder min trang til at forbedre vores muligheder for efteruddannelse. Ikke mindst er min appetit på at arbejde sammen med dygtige og engagerede kolleger i FreelanceGruppens bestyrelse i endnu et år, stor. Derfor stiller jeg igen op til posten som forperson.
I det kommende år vil jeg blive ved med dedikeret at understøtte bestyrelsens samlede gode energi og virkelyst. Jeg vil også sætte mine kræfter ind på, at vi bruger vores virkelyst til at komme meget mere ud på medieuddannelserne. De unge og nyuddannede skal kende til alt det gode, de kan få ud af at være med i vores fællesskab, og de skal være med til at fremtidssikre det.
På delegeretmødet til april bliver der sandsynligvis vedtaget, at HB skal nedsætte en arbejdsgruppe, der skal udarbejde forslag til en ny og enklere struktur i DJ. Derfor vil jeg i det kommende år også komme til at arbejde målrettet for, at FreelanceGruppen bliver inddraget mest muligt i processen om fremtidens DJ og især for, at vi også på sigt bevarer vores autonomi. Det er den, der gør os stærke.
Lidt om mig: Jeg har været selvstændig i mediebranchen siden 2013. Jeg er uddannet fagjournalist, socialrådgiver, leder og coach. Min forretning har over årene været en god blanding af journalistik, kommunikation og rådgivning. Aktuelt tjener jeg de fleste penge ved at være selvstændig jobcoach og arbejder sammen med psykologer og fysioterapeuter om at hjælpe stressramte godt tilbage på arbejdsmarkedet.
Kommentarer