Ingen freelancerammeaftale på DMA – stem nej
DJ har indgået en aftale med Danske Mediers Arbejdsgiverforening om overenskomsterne på dagbladsområdet – igen uden en rammeaftale for freelancere. Vi opfordrer de fastansatte til at stemme nej til aftalen
Bo Sørensen Stem nej til DMA-aftalen 2025
Der er indgået forlig om en treårig aftale på dagbladsområdet med seks procent lønstigninger til de fastansatte over tre år. Den eneste forbedring for freelancerne er en regulering af taksterne for tilkaldevikarer i enkelte overenskomster. Freelancere og soloselvstændige som samlet gruppe står stadig uden rettigheder på dagbladsområdet.
FreelanceGruppen var repræsenteret i DJ’s forhandlingsdelegation. Efter vores mening er der igen indgået en usolidarisk aftale mellem DJ og DMA.
Her er nogle af de krav, vi stillede
- Forsikring af freelancere, som dagbladene sender til usikre områder eller krigszoner
- Ret til barsel for freelancere, der fast leverer til et medie
- Dækning af udgifter i forbindelse med arbejdet
- En ramme for, hvordan aftaler indgås, så honorarer tager højde for bl.a. tidsforbrug og kompleksitet, pension, løn under sygdom, ferie, barns første sygedag mm.
- Sikring af freelancernes lovbestemte ophavsret
En aftale, der endnu engang bliver indgået uden at sikre de mest basale rettigheder for en stor del af arbejdskraften, er i vores optik ikke værd at stemme ja til. Vi opfordrer derfor alle fastansatte på DMA-området til at stemme nej – i solidaritet med jeres freelancekolleger og i sidste ende med jer selv.
Lokalaftaler bliver afgørende
Freelancere, soloselvstændige og vikarer leverer en betydelig del af indholdet på de største dagblade i Danmark.
Arbejdsgivernes modstand mod at skabe ordnede vilkår for freelancere viser en total ligegyldighed overfor de mennesker, der producerer deres medier. Men kampen er ikke slut.
FreelanceGruppen ønsker at indgå lokalaftaler for freelancere på de DMA-medier, der bruger flest freelancere. Det forudsætter, at freelancerne er organiseret og står sammen om kravene lokalt.
Denne organisering kan ikke sikres alene ved frivillig arbejdskraft. Den forudsætter, at DJ’s delegeretmøde til april vedtager FreelanceGruppens forslag om at afsætte yderligere midler til arbejdet, så freelancerne kan få tabt arbejdsfortjeneste for deres faglige arbejde.
Kortlægning og organisering
FreelanceGruppen og Pressefotografforbundet har sammen med freelancere landet over brugt et år på at gennemføre undersøgelser på seks af de største medier på DMA-området: Det Nordjyske Mediehus, Weekendavisen, Ekstra Bladet, Kristeligt Dagblad, Politiken og Jyllands-Posten.
Undersøgelserne viser, at vi freelancere står for meget store dele af indholdet. På nogle medier er det 20-25 procent, mens freelancere leverer over halvdelen af indholdet på andre.
Vi er uundværlige for medierne, men vi bliver gang på gang snydt for almindelige, anstændige forhold, som ingen andre fagforbund ville acceptere, hvis det gjaldt deres medlemmer.
Det må stoppe nu.
Kære fastansatte: Dette er en dårlig aftale både for jer og for os. Stem nej og lad os sammen fortsætte kampen for bedre vilkår.
Kommentarer
Tak fordi I tager kampen op.
Det er vigtigt, at de fastansatte forstår, at de saver den gren over, de selv sidder på, ved at stemme ja til DMA-overenskomsten. Så længe det er meget billigere at anvende en freelancer, risikerer de, selv at blive fyret (og måske ende som freelancer med dårlig løn og arbejdsvilkår !)