Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ikke så meget snak: Skriv!

Gode tekster er lette at skrive, mener Mikkel Hvid, som med stor energi underholdt og inspirerede en flok freelancere på FreelanceFestival 2019. FreelanceGruppens udsendte deltog i workshoppen "Skriv levende og i flow". Fornøjeligt, provokerende og lærerigt.

Mikkel Hvid underviste på FreelanceFestival 2019

Thomas Arnbo Mikkel Hvid fyldte rummet ud med energi, da han underviste i flow-skrivning, på årets FreelanceFestival 2019.

Mikkel Hvid er magister og kunne med egne ord overhovedet ikke skrive, da han i 1991 startede som journalist på Skagens Avis. Han var blevet ansat, fordi han er skagbo og engang havde spillet på det lokale førstehold.

Men at skrive fik han lært. En kollega, som kun blev benævnt Palle, hurtigskrev den ene artikel efter den anden, mens Mikkel nærmest bare sad og gloede ud i luften.

Da Palle en af de første dage gik forbi Mikkels bord for at hente printet af dagens fjerde artikel, spurgte han Mikkel:

"Hvad har du gang i?"

Først langt senere forstod Mikkel Hvid, at kollegaen var begyndt at uddanne ham til journalist. For vi skal nemlig præcist vide, hvad vi har gang i for at kunne skrive godt, er Mikkel Hvids budskab.

Det ultimative skriveværktøj

Betydningen af at vide, hvilken historie man har gang i, kendte  deltagerne i workshoppen selvfølgelig i forvejen. Så vi var mange skeptiske, men som en af de andre, Nanna Stærmose fra Historiefabrikken.com, sagde bagefter, så fik hun undervejs løst op for sine indre korslagte arme og nød at få pustet lidt til sine arbejdsvaner.

Mikkel Hvid kløede på og argumenterede for sin metode om skriveklar ide, komposition og skriv, skriv, skriv:

»Du skal have en skiveklar ide. Du skal tilegne dig historien via viden og fakta; og du skal forstå historien lige så godt som din kilde,« pointerer Mikkel Hvid og præsenterede os for sit ultimative skriveværktøj: Skrivearket.

På skrivearket skriver man først sit hovedbudskab – det, som er det allervigtigste at fortælle. Derefter skriver man sine underbudskaber, en fem-syv stykker. Budskaberne skal formuleres positivt og som påstande.

Et eksempel:

Carl valgte livet – hovedbudskab

Apopleksi kan genoptrænes – 1. underbudskab

Teamarbejde giver succes ved genoptræningen – 2. underbudskab etc.

Dit ultimative skriveark er dit ’how to do it’. Her har du formuleret din historie i en håndfuld prioriterede, positive påstande. Du skal blive ved med at reformulere historien for dig selv, indtil den står knivskarpt, og du bare er vild med at komme i gang med at skrive den.

Skriv hurtigt og skab flow

Når du har lavet dit forarbejde grundigt, kan du i skriveprocessen opleve, at der opstår magi mellem dit skrivebudskabsark, dig selv og din computer.

»Artiklen skal skrives i ét hug. Det er en overspringshandling at rette undervejs. Hastighed er Gud. Hvis der opstår et problem i skiveprocessen, viser det dig, at din forberedelse ikke har været god nok, og så må du springe det uforståelige over,« siger Mikkel Hvid.

Denne artikel blev skrevet fra start til slut på 35 minutter. Den måtte fylde 3.000 enheder, og da jeg tjekkede længden, var den 3.200. Det tog mig tre gange så lang tid at korte og præcisere, som det tog mig at skrive artiklen. I redigeringsfasen, som jeg tror Mikkel Hvid ville anse for at være alt for lang, tilføjede jeg også citatet med Nanna Stærmose.

Undervejs i skriveprocessen poppede et par mails op. Jeg undlod at læse dem, men de mindede mig om et andet af Mikkel Hvids råd, som jeg havde glemt: at notifikationer skal slås fra, mens man skriver, og at det er en god ide at dække sin skærm, så man ikke kan se, hvad man skriver.

Mikkel Hvid er i dag ansat som kommunikationschef i Frie Skolers Lærerforening. Han har i mange år undervist på DMJX og udgav i 2008 bogen ”Skriv! Gode tekster er lette at skrive” på Forlaget Ajour.

Kommentarer