Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Husk at sætte dine priser op

1. juni stiger taksterne i Medieaftalerne for organisationer og private virksomheder, så nu er det tid til at få redigeret din prisliste.

håndslag på aftale

Jens Panduro

Sidste år indgik HK Privat, Dansk Journalistforbund og Kooperationen Medieaftalerne, der gælder frem til 31. maj 2022. Medieaftalerne er kollektive aftaler for freelancere, som organisationer og private virksomheder kan tiltræde og som regulerer forholdet mellem virksomheden eller organisationen og freelanceren.

Der er tale om tre aftaler, der dækker grafisk arbejde, fotografi/AV og journalistik og fastlægger blandt andet minimumstime- og stykpriser, genetillægssatser, betalingsbetingelser og rettighedsbestemmelser for ydelser.

Du skal som freelancer være opmærksom på, at taksterne pr. 1 juni får et nøk opad på ca. 2 procent, så følger dine priser medieaftalernes takster, skal du nok tage et kig i denne pdf og finde ud af, hvad du nu skal tage for dine ydelser.

Priseksempler på minimumspriser

Minimumsprisen pr. opgave op til 2 timer for en freelancefotograf stiger fra 1921 til 1958 krone. En forsidetegning/-illustration stiger fra 5.447 til 5.554 kroner. Minimumsbetalingen for et manuskript stiger fra 818 til 834 kroner. Alle de opgivne priser er inklusive feriepenge.

Det skal understreges, at der er tale om minimumspriser, så er dine priser højere skal de også sættes op med ca. 2 procent, hvis du arbejder for en arbejdsgiver, der har tiltrådt medieaftalerne.

Ikke alle arbejdsgivere har tilsluttet sig medieaftalerne, men pdf’en har på side 28 en blanket, hvor du måske kan få din til at tilslutte sig aftalen, der ellers kan bruges som inspiration for den pris, du tager som freelancer.

Kommentarer

Anonym

fre, 06/25/2021 - 14:48

Tak, opdaterer I så medieaftalerne online?

Ja, det forsøger vi at få forbundets folk til, for det kan vi ikke, men vi er opmærksomme på, at Medieaftalerne ikke er opdaterede og diskuterede det i bestyrelsen så sent som i tirsdags.