Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Husk det nu – ophavsretten er vores!

I takt med mediernes udvikling bliver rettighedserhvervelserne mere og mere komplicerede, og derfor har FreelanceGruppen naturligvis også øget fokus på rettigheder og på det indtjeningspotentiale, der ligger i at bevare og styrke dem.

Ophavsret

Spild af Tid/FreelanceGruppen

Det er totalt ligegyldigt, hvilket materiale du frembringe, og hvilket medie du frembringer det til – så har du ophavsretten. Det er ikke bare en garant for din troværdighed, men også for at du ikke mister indtægt. Det er simpelthen bare træls, når vi pludselig bliver opmærksomme på, at der er nogen der har brugt vores materiale uden at betale for det – eller i det mindste uden at have fået tilladelse. For slet ikke at snakke om, hvor træls det er, når vi ikke bliver opmærksomme på det.

Med de tekniske og digitale fremskridt er det bestemt ikke blevet nemmere, at holde styr på sit materiale. Samtidig oplever stadig flere et stigende pres fra udgiverne til at overdrage rettighederne, hvorved du mister indtægt og grebet om dit materiale, som kan ændres i form og opbygning.

FreelanceGruppen har naturligvis øget fokus på alt dette, og prøver i samarbejde med vores forbund løbende at forholde os til problematikken med blandt andet kampagner, roadshow, og hjælp til nogle aftalte rammer for brug af dit materiale. Dansk Journalistforbund har udformet en lang række skabeloner på aftaler for trykt, elektronisk, foto og kommunikation, så du husker at få det hele med – også ophavsretten. Tjek dem her! 

I forbindelse med ’World Copyright Day’ tirsdag 23. april offentliggjorde FreelanceGruppen en kort film om ophavsret. Den kan du se eller gense her!

FreelanceGruppen vil gerne opfordre dig til, at du fx deler den på Facebook/Twitter/LinkedIn. Budskabet om ophavsret kan ikke formidles for mange gange.

Vi gør også opmærksom på, at vi har oprettet siden ’Ophavsretten er din’ (freelancegruppen.dk/ophavsret), hvor du også kan se filmen samt tilsvarende film om ophavsret fra vores nordiske kolleger i FAO og SFJ (freelancedivisioner af den finske union), FJ og Frilansjournalister (Norsk Journalistlag) samt Frilans Riks (Frilansare  i Svenska Journalistförbundet). På siden kan du også læse DJs nye ophavsretsstrategi samt finde link til en masse materiale om ophavsretten.

Sidst men ikke mindst, må du meget gerne bruge kommentarfeltet nederst på Ophavsretsiden til indspark i debatten om rettigheder. 

Kommentarer