Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Hasta la vista, Guatemala

Tildeling fra ophavsretsfonden blev brugt på spanskkursus i Guatemala!

Nogen af FreelanceGruppens medlemmer vil kunne huske, at før vi for alvor gik over til digitale nyheder, blev sager om og for freelancere bragt i ‘Frie Nyheder’. Det er reaktionen blev mindet om, da vi i forbindelse med vores promovering af Ophavsretsfonden har modtaget nedenstående artikel, som vores freelancekollega Gunvor Bjerre skrev til Frie Nyheder i december 2005. Heri fortæller hun om et sprogophold i Guatemala finanseret med penge fra AV-delen af Ophavsretsfonden. Med næsten otte år på bagen, skal tallene heri naturligvis tages med forbehold, men fonden er der jo stadigvæk, og forhåbenligt kan artiklen inspirere dig til at søge penge til november.

Her er Gunvor Bjerres artiklen fra Frie Nyheder december 2005.

www.sanjoseelviejo.com

Hos visse verber diftongeres -e i stammen til –ie….

Pyha, spansk er smukt, men ikke nemt.! I alle tilfælde ikke hvad angår de uregelmæssige verber og alle deres uregelmæssigheder i alle deres forskellige tider og bøjninger. Min lærer, Juanita; kæmper tappert for at lære mig dem – og jeg kæmper lige så tappert for at huske dem!

Vi sidder i en lille casita, en lille åben hytte på fire kvadratmeter: et bord, to stole, kun hun og jeg.

I hytten ved siden af sidder en ung amerikansk pige, der skal bruge sit spanske til et job som stewardesse – og til den anden side en munk, der skal ud og arbejde i felten med nødhjælpsarbejde. Solen bager, men det store jacarandatræ skygger for os, så temperaturen kan holdes nede på 23 grader. Jeg sidder i haven til Escuela de espanol San José el viejo…én af de bedste spanskskoler i Guatemala.

14 dages intensiv sprogundervisning. 6 timer hver dag. Én lærer – én studerende. Det er effektivt – og efter skoletid går jeg ud i den smukke by, Antigua. Jeg læser skilte, plakater og aviser på spansk. Jeg prøver mine nyerhvervede kundskaber af hos bageren, Doña Louisa,  eller på det pulserende, farverige  ved busstationen grøntsagsmarked. Jeg lever, tænker, taler og drømmer på spansk

Alt  dette  - takket være et efteruddannelseslegat på 15.000 kr fra FreelanceGruppens AV-del af Ophavsretsfonden.

En stor del af mit freelancearbejde består i at vurdere  og udvælge film til forskellige filmfestival’er. Film på originalsproget. Det går fint med de engelske, franske og tyske film, men det har altid irriteret mig, at mit spanske ikke slog til. Så da jeg fik tildelt ophavsretspengene, var jeg ikke i tvivl: de skulle bruges på  et spanskkursus.

En enetime hos Berlitz sprogsskole i København koster  knap 500 kr i timen. I Guatemala er prisen knap 20 kr. 60 timer for 170 $ = ca 1100 kr! Med dybt kompetente lærere. Skulle jeg have haft en lige så intensiv undervisning i Danmark, ville det have kostet mig: knap 30.000 kr. Nu får jeg så i tilgift rejse + ophold i en lille bungalow i skolens vidunderlige tropiske have med svømmepøl, tennisbane, appelsin-, avocado- og citrontræer…for ikke at snakke om orkidéerne, bougainvilla’erne og springvandet. Byen har specialiseret sig i spanskskoler. Her er over 70. Sitet  www.guatemala365.com anviser og kvalitetsbedømmer de forskellige skoler i Guatemala.

Indianerkvindernes farvestrålende broderede bluser, byens gamle barokkirker, vulkanerne ..og en udflugt til gamle maya-ruiner Honduras i  friweekenden…foruden al  den anden skønhed, som Guatemala kan byde på. Åh jo, pengene rækker langt her, og det sproglige udbytte er maximalt.

Næste uddeling fra fonden er om ca tre måneder! Søg!

Du kan læse om FreelanceGruppens Ophavsretsfond her

Kommentarer