Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Guldkorn om oplæsning af egen bog til lydbog

Det bedste fra Forfatterlounge. Indtaling af lydbog: Derfor kan oplæseren ikke bare starte på side 1.

Forfatterne Knud Lindholm Lau og Karsten Pharao

Foto: Søren Kuhn / Abelone Bregninge Forfatterne Knud Lindholm Lau og Karsten Pharao.

I sensommeren afholdt talekonsulent Knud Lindholm Lau og oplæser Karsten Pharao  forfatterloungen ’Papiret ud ad højtaleren’, der skulle gøre deltagerne til oplæsningseksperter af deres egen lydbog. Her er de bedste guldkorn fra kurset. 

Knud Lindholm Lau

“Det grundlæggende greb består i at skabe en forbindelse til de sansninger, følelser og logiske overvejelser, teksten fremkalder. Denne forbindelse til oplæserens indre verden lader ordene op til en form for prosodisk fylde, der kan skabe en tilsvarende indre medaktivitet hos lytteren. Man oplever at være der selv, der opstår følelser, eller man forstår logikken i det skrevne. Og først når der er en indre medaktivitet hos modtageren, kan vi tale om egentlig kommunikation.”

Hvorfor kan oplæseren ikke bare starte på side 1?

”Oplæseren skal kende hele værket på forhånd, for at du kan begynde at læse op fra side 1. Kun sådan vil du med rette kunne formidle bogens essens og udvikling,” fortæller Knud Lindholm Lau.

Karsten Pharao

”Typisk er man lidt nervøs, når man begynder at indlæse en bog. Så husk at tage nogle dybe indåndinger, at trække vejret undervejs og holde nogle gode pauser, når man afslutter en teksthelhed. Mange er bange for at stoppe op, men faktisk kan en pause næsten aldrig blive for lang for læseren. Pausen får dem til at reflektere og giver teksten pondus.” 

”Generelt er variation vigtig: variér din rytme, din intonation, din lydstyrke. Din stemme kan tilpasses de personer, du beskriver i teksten, alt efter hvem de er, og hvad de gør. Et andet trick for at få variation er at kommentere på det, man læser op. Det kan man især gøre, hvis man selv har skrevet bogen. At træde ud af oplæserrollen et øjeblik og måske sige: ’Hvad sker der mon nu?’” 

”En anden vigtig ting er at udtale ordene korrekt. Det lyder banalt, men man kan hurtigt miste lytterens tillid på den bekostning. Så læs teksten igennem højt for dig selv, inden du går på, og find de ord, der driller, på forhånd.”

Om ’best of’ formatet

Freelancegruppens Forfatterlounge afholdes cirka hver anden måned og har særligt fokus på bøgernes verden. Loungens bestyrer, Cecilie Marie Meyer, bringer her de bedste tips og pointer fra loungernes oplægsholdere, så deres viden kan komme flere til gode.

Har du idéer og ønsker til en Forfatterlounge – eller kunne du godt se dig selv holde et bogrelateret oplæg for dine kolleger? Så skriv til Cecilie Marie Meyer på cmm@freelancegruppen.dk

Læs mere om forfatterlounge 

 

Kommentarer