Freelancere ved TV 2 Regionerne ønsker større sikkerhed og bedre løn
De aktuelle overenskomstforhandlinger mellem DJ og TV 2 Regionerne har særligt fokus på freelancere. FreelanceGruppen har undersøgt, hvad der kendetegner freelancerne ved TV 2 Regionerne og hvilke vilkår, de arbejder under
FreelanceGruppen har gennemført en undersøgelse af freelanceres arbejde for TV 2 Regionerne. Det er første gang, der bliver skabt overblik over freelanceres vilkår på tværs af de otte regioner.
Nu forhandler Dansk Journalistforbund – Medier og Kommunikation overenskomsten med TV 2 Regionerne, og det er et hovedkrav fra forbundets side, at der skal indgås en freelanceaftale.
Siden 2005 har der været en såkaldt Freelanceerklæring ved TV 2 Regionerne. Den indeholder nogle rettigheder til freelancere, men det er ikke en bindende aftale mellem de to parter. Derudover har freelanceundersøgelsen afdækket nogle områder, hvor DJ mener, at det vil være fornuftigt med tydeligere rettigheder til freelancerne.
I alt har 67 freelancere ved TV 2 Regionerne besvaret FreelanceGruppens spørgeskema. Det svarer til over halvdelen af alle freelancere tilknyttet regionerne. Her gennemgår vi nogle af hovedresultaterne.
Hvem er freelancerne ved TV 2 Regionerne?
Flere end hver tredje er under 30 år og samlet er flere end to tredjedele under 40. Det gør TV 2 Regionerne til en arbejdsplads med en meget ung gruppe af freelancere sammenlignet med andre dele af branchen. Især de kvindelige freelancere trækker aldersgennemsnittet ned. Men faktisk er to tredjedele af freelancerne mænd, hvilket også er usædvanligt for branchen som helhed, men ikke så usædvanligt på film- og tv-området.
Der er relativt stort gennemtræk blandt freelancerne: Næsten halvdelen har været tilknyttet regionerne som freelancere kortere end tre år, og for kvindernes vedkommende har 80 procent været tilknyttet i kortere end to år.
Freelancerne ved TV 2 Regionerne bliver især rekrutteret blandt dem, der har taget dele af deres uddannelse på disse arbejdspladser: Flere end hver tredje er tidligere praktikant eller elev på den region, de freelancer for.
Næsten alle er fagligt organiseret, først og fremmest i Dansk Journalistforbund.
Hvad tjener freelancerne?
Nogle sender faktura for deres arbejde, men langt størstedelen er timelønnede freelancere, der er lønnet som lønmodtagere. De indgår ofte på redaktionerne og i vagtplaner på lige fod med fastansatte, men uden samme rettigheder.
De fleste har en kontrakt, hvor der står en timeløn. Men det er ikke gennemskueligt – især ikke for freelancerne selv – hvorfor deres timeløn ligger på et bestemt niveau. Spændet er fra 150 til over 350 kr. i timen. Medianen ligger på 255 kr. i timen, men det dækker over store kønsforskelle: For kvinder er medianen 245 kr. og for mænd 275 kr.
Over 60 procent af freelancerne oplever ikke, at der reelt er noget at forhandle om, men at timelønnen dikteres ensidigt fra TV 2 regionens side.
Freelancerne er afgørende
Der er forskel på, hvor mange freelancere de forskellige TV 2 regioner bruger, men på alle regioner udgør de en afgørende del af arbejdskraften. Det fremgår af, hvor mange timer de enkelte freelancere lægger. Undersøgelsen viser nemlig, at halvdelen har lagt mere end 250 timer inden for de seneste tre måneder, og halvdelen har lagt mindst 1000 timer inden for det seneste år.
Omkring hver femte har lagt mere end 3000 timer inden for de seneste to år – og det er ikke langt fra, hvad en fuldtidsansat arbejder. Der er da også omkring 60 procent af freelancerne, som lægger 100 procent af deres arbejdstid ved TV 2 Regionerne og 60 procent, der ville foretrække at være fastansatte.
Selvom freelancerne er så stabil arbejdskraft og så afgørende for indholdsproduktionen på TV 2 Regionerne, har halvdelen af dem ikke ret til løn under sygdom – eller ved ikke om de har det. Det skyldes, at det ifølge Freelanceerklæringen kun er freelancere, som inden for de seneste tre måneder har arbejdet mindst 250 timer, der har den ret. Det gør det vanskeligt for den enkelte at gennemskue, om de har optjent retten. Ligesom man jævnligt kan miste den, f.eks. hvis man i perioden forud for en sygedag har holdt ferie eller af andre årsager har haft færre vagter, end man plejer.
Hvad er freelancernes bekymringer?
Når man arbejder så mange timer for en enkelt arbejdsgiver, og står til rådighed for vagtplaner, er det generelt vanskeligt at opnå alle de fordele, der er ved freelancelivet. Usikkerheden i, at man ikke er garanteret arbejde i næste måned, kan komme til at fylde mere, når man ikke har en større gruppe af kunder/arbejdsgivere.
Omkring halvdelen af freelancerne ved TV 2 Regionerne oplever ikke, at de kan regne med arbejde af et vist omfang, og næsten ingen har en skriftlig garanti for arbejdsmængden.
Over 60 procent er desuden bekymrede for, at det kan få negative konsekvenser, hvis de siger nej til en opgave eller en vagt. Meget få forventer et rimeligt varsel, hvis ledelsen planlægger at reducere omfanget af deres arbejde i en periode. Og så kan det være svært at nå at få booket andet arbejde ind, hvis der pludselig ikke er lige så mange vagter, som man plejer at få.
Hvad så nu?
I undersøgelsen har freelancerne givet udtryk for et ønske om mere forudsigelighed og større sikkerhed i arbejdet for TV 2 Regionerne – og større gennemskuelighed i, hvordan timelønnen reelt forhandles.
Forhandlingsgruppen fra Dansk Journalistforbund har formidlet resultaterne fra undersøgelsen til arbejdsgiverrepræsentanterne fra TV 2 Regionerne under overenskomstforhandlingerne.
Der skal som bekendt to parter til en aftale. Men DJ håber, at der kan opnås enighed om at imødekomme nogle af de problemer og bekymringer, freelancerne oplever på de offentligt finansierede TV 2 Regionerne.
Også kulturminister Jakob Engel-Schmidt har udtrykt interesse i, at de unge generationer i mediebranchen – som freelancerne på TV Regionerne hører til – får bedre vilkår.
Kommentarer