Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Freelancere uden for lov og ret

Freelancejournalister i Hviderusland har langt større problemer end dårlig betaling og manglende opgaver: De eksisterer ifølge loven slet ikke!

Freelancejournalister i Hviderusland

Ida Sønderby Rosgaard

På det nordiske freelanceseminar i Korsør i maj 2014 fortalte Andrus Klikunou, der arbejder hos det uafhængige journalistforbund Belarusian Association of Journalists (BAJ), om de udfordrende arbejdsvilkår for journalister og freelancere i Hviderusland.

"Det er medieloven, der definerer, hvem der er journalist, og ifølge den skal man være ansat på et statsligt anerkendt og registreret medie for at kunne arbejde som journalist," sagde han.

Advarsler, anholdelser og bøder
Den hviderussiske medielov, der blev indført i 2009 af præsident Alexander Lukashenko – ofte kaldet "Europas sidste diktator", kræver desuden at journalister akkrediteres af myndighederne.

"Hvis du ikke er personligt akkrediteret, har du ikke adgang til pressekonferencer, og du kan blive mødt af sanktioner i form af for eksempel advarsler, anholdelser og bøder," forklarede Andrus Klikunou i Korsør. 

Et af de seneste eksempler på myndighedernes sanktioner er sagen mod freelancejournalist Andrey Meleshko. Han blev den 16. juni 2014 kendt skyldig i "ulovlig produktion af massemedieprodukter" og idømt en bøde på omkring 325 euro. Hans "brøde" var, at han ifølge myndighederne var ophavsmand til en tekst på den hviderussiske radiostation Radio Racyja's hjemmeside, og at hverken han selv eller radiostationen, der har base i Polen, var akkrediteret til det.

Støtte fra nordiske freelancegrupper
De hviderussiske journalister og BAJ modtager løbende støtte udefra i form af både finansielle midler og støtteerklæringer med henblik på at lægge pres på de hviderussiske myndigheder.

På topmødet for de nordiske freelancegruppers bestyrelser i forbindelse med Nordisk Freelanceseminar underskrev bestyrelserne derfor også en erklæring, der siden er sendt til det hviderussiske informationsministerium. I erklæringen opfordres myndighederne til at forbedre forholdene for freelancere ved blandt andet at medtage freelancejournalister i lovgivningen og afskaffe den obligatoriske akkreditering af pressen. Du kan se erklæringen her: http://new.baj.by/en/node/25104

Gælder også udenlandske freelancere
Udenlandske freelancejournalister er omfattet af de samme krav og begrænsninger, idet man skal akkrediteres af det hviderussiske udenrigsministerium og fremvise dokumentation for, at man er tilknyttet et medie.

Hvis du planlægger at rejse til Hviderusland, kan du læse mere om, hvad du skal være opmærksom på, i guiden for udenlandske journalister her: http://www.forjournalists.belarusinfocus.info/cat_working_as_a_journalist_in_belarus__faq

Kommentarer