Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Freelancere i risikoområder: Søg tilskud til sikkerhedskurser

Stadigt flere freelancere arbejder under store risici, enten på grund af den region eller det stofområde, de dækker. Medlemmer af FreelanceGruppen kan få op til 10.000 kr. i tilskud til sikkerhedskurser. Puljen er oprettet i samarbejde med DJ for at sikre vores medlemmer, der arbejder i usikre områder i udlandet, en sikkerhedsuddannelse på lige fod med fastansatte kolleger.

Gadekampe, truckere, myndigheder, vejsidebomber og topchefer har det til fælles, at de under bestemte betingelser kan udgøre en alvorlig risikofaktor for journalister. Der er steder i verden, man ikke bør rejse hen uden de rette forsikringer og den rette træning, men der er også stofområder og historier, der – uanset location – kan koste liv, lemmer eller mentalt helbred for enten dig selv eller dine kilder og kontakter.

Som freelancer har du typisk ikke en bestemt arbejdsgiver, der tager ansvar, hvis uheldet er ude. Eller betaler for, at du kan uddanne dig til at forvandle farezone rød til gul, så der bliver et mere rimeligt forhold mellem den risiko, du løber, og den historie, du får med hjem.

De medier, du leverer til, bør også være med til at tage ansvar for din sikkerhed. Men sådan er det ikke altid i den virkelige verden. Du er selv ansvarlig for at tage dine forholdsregler, og en død journalist kan ikke være en god journalist. Alligevel skal vi gå efter de vigtige historier – og heldigvis er der masser, du kan gøre, for at mindske risikoen for, at det går galt for dig eller dem, du arbejder sammen med.

Sikkerhedspulje
Nu kan du søge tilskud til sikkerhedskurser, f.eks. såkaldt Hostile/Hazardous Environment Awareness Training (HEAT). Et HEAT varer typisk 3-4 dage med overnatning og indeholder bl.a. redskaber til at foretage risikovurderinger og tilrettelægge realistiske sikkerhedsforanstaltninger, øvelser i mental robusthed og stresshåndtering, kritisk førstehjælp, redskaber til systematisk planlægning af f.eks. transport og flugtveje og meget mere.

DJ har i samarbejde med FreelanceGruppen og Pressefotografforbundet oprettet en forsøgspulje, hvor medlemmer af de to nævnte specialgrupper kan søge op til 10.000 kr. i tilskud til et sikkerhedskursus. Ansøgningsskemaet ligger på DJ's nye side om rejsesikkerhed for journalister (under punktet 'Sikkerhedstræning'), hvor der også er nyttige råd til, hvordan du i almindelig kan sikre, at de mest basale ting er i orden, før du tager ud på opgave.

Se også FreelanceGruppens guide til de bedste rejseforsikringer.

FreelanceGruppen har indtil videre afholdt to info-aftener med henholdsvis Guardian og Dansk Flygtningehjælp, der begge udbyder bl.a. HEAT. Vi arbejder på at afholde flere af disse info-aftener samt peer-to-peer workshops, ligesom vi i samarbejde med DJ's arbejdsmiljøkonsulent Eva Jakobsen holder oplæg om sikkerhed i forskellige fora for freelancere og kommende freelancere. Forslag til aktiviteter samt udbydere, FreelanceGruppen bør kigge nærmere på, modtages gerne.

Priser og datoer i 2019
Prisen for Guardians 3-dages HEAT veksler efter location, mens Dansk Flygtningehjælps 4-dages HEAT koster 2200 dollar uanset hvor i verden, man tager kurset. Hvis man tager kurset uden for Danmark skal man dog selv betale evt. transport til destinationen, men det kan jo f.eks. kombineres med en opgave i samme region. De priser, der er angivet nedenfor er eksl. moms.

Du kan også ansøge om tilskud til kurser hos andre udbydere, hvis du selv har researchet på området. FreelanceGruppen arbejder løbende på at undersøge markedet for sikkerhedstræning, og teste nye udbydere.

Guardian

Alle priserne er inklusiv indkvartering og måltider i hele perioden, og Guardian giver 15% rabat til freelancere, der har opnået støtte via DJ FreelanceGruppen eller Pressefotografforbundet.

Hostile Environment Awareness Training (HEAT) på Billeskov Gods (pris 14.500 kr. ekskl. eventuel rabat): 

26. - 28. marts 2019

21. - 23. maj 2019

10. - 12. september 2019

12. - 14. november 2019

Travel Security Awareness Training (TSAT) i København (endagskurser - en slags HEAT-light i et klasselokale) (pris 3.000 kr.):

20. februar 2019

9. april 2019

8. oktober 2019

5. december 2019

Spørgsmål og tilmelding til Oscar Cosman Brøndum: ocb@guardian-srm.com

Læs mere om kurser hos Guardian

Kurser fra Dansk flygtningehjælp

HEAT   Monday 11th – Thursday 14th March    Tunisia 

HEAT*    Monday 18th – Thursday 21st  March     Tunisia

Re-HEAT    Monday 25th – Tuesday 26th March      Tunisia

Re-HEAT    Saturday 15th – Sunday 16th June       Denmark

HEAT     Thursday 20th – Sunday 23rd June       Denmark

HEAT*     Thursday 27th – Sunday 30th June       Denmark

Re-HEAT    Wednesday 28th – Thursday 29th August     Lebanon

HEAT     Thursday 12th – Sunday 15th September     Lebanon

HEAT*     Thursday 19th – Sunday 22nd September     Lebanon

HEAT     Monday 11th – Thursday 14th November      Tunisia

HEAT*     Monday 18th – Thursday 21st November       Tunisia

*Should there be insufficient numbers to warrant a second HEAT training, DRC Safety reserves the right to reschedule requests to an alternative date. Parties will be informed if this situation arises.

Meld dig til hos Dansk flygtningehjælp her

Læs mere om kurser hos Dansk Flygtningehjælp

Spørgsmål og tilmelding kan også sendes til: safetytraining@drc.dk 

Se evt. også guidelines og gode råd fra organisationen Frontline Freelancers her: http://www.frontlinefreelance.org/content/acos-alliance-culture-safety-alliance

Se evt. også publikationerne hos The European Interagency Security Forum (EISF).

Hvis du har spørgsmål, ideer eller kommentarer til DJ og FreelanceGruppens arbejde med sikkerhed for freelancere, så kontakt en af følgende:

Nina Trige Andersen (nta@freelancegruppen.dk), medlem af internationalt udvalg og tovholder på sikkerhedsarbejdet i FreelanceGruppen

Sus Falch (sfa@freelancegruppen.dk), formand for FreelanceGruppen

 

Kommentarer

Indholdet af dette felt er privat og bliver ikke vist offentligt.