Gå til hovedindhold
Bliv medlem Menu

Freelancere i risikoområder: Søg tilskud til sikkerhedskurser

Stadigt flere freelancere arbejder under store risici, enten på grund af den region eller det stofområde, de dækker. Medlemmer af FreelanceGruppen kan få op til 10.000 kr. i tilskud til sikkerhedskurser. Puljen er oprettet i samarbejde med DJ for at sikre vores medlemmer, der arbejder i usikre områder i udlandet, en sikkerhedsuddannelse på lige fod med fastansatte kolleger.

MELD DIG TIL KURSET D. 20.-23. OKTOBER 2020 LIGE HER.

LÆS MERE OM HEAT-KURSER OG ANDRE DATOER HER

Gadekampe, truckere, myndigheder, vejsidebomber og topchefer har det til fælles, at de under bestemte betingelser kan udgøre en alvorlig risikofaktor for journalister. Der er steder i verden, man ikke bør rejse hen uden de rette forsikringer og den rette træning, men der er også stofområder og historier, der – uanset location – kan koste liv, lemmer eller mentalt helbred for enten dig selv eller dine kilder og kontakter.

Som freelancer har du typisk ikke en bestemt arbejdsgiver, der tager ansvar, hvis uheldet er ude. Eller betaler for, at du kan uddanne dig til at forvandle farezone rød til gul, så der bliver et mere rimeligt forhold mellem den risiko, du løber, og den historie, du får med hjem.

De medier, du leverer til, bør også være med til at tage ansvar for din sikkerhed. Men sådan er det ikke altid i den virkelige verden. Du er selv ansvarlig for at tage dine forholdsregler, og en død journalist kan ikke være en god journalist. Alligevel skal vi gå efter de vigtige historier – og heldigvis er der masser, du kan gøre, for at mindske risikoen for, at det går galt for dig eller dem, du arbejder sammen med.

Sikkerhedspulje
Nu kan du søge tilskud til sikkerhedskurser, f.eks. såkaldt Hostile/Hazardous Environment Awareness Training (HEAT). Et HEAT varer typisk 3-4 dage med overnatning og indeholder bl.a. redskaber til at foretage risikovurderinger og tilrettelægge realistiske sikkerhedsforanstaltninger, øvelser i mental robusthed og stresshåndtering, kritisk førstehjælp, redskaber til systematisk planlægning af f.eks. transport og flugtveje og meget mere.

DJ har i samarbejde med FreelanceGruppen og Pressefotografforbundet oprettet en forsøgspulje, hvor medlemmer af de to nævnte specialgrupper kan søge op til 10.000 kr. i tilskud til et sikkerhedskursus. Ansøgningsskemaet ligger på DJ's nye side om rejsesikkerhed for journalister (under punktet 'Sikkerhedstræning'), hvor der også er nyttige råd til, hvordan du i almindelig kan sikre, at de mest basale ting er i orden, før du tager ud på opgave.

FreelanceGruppen har indtil videre afholdt to info-aftener med henholdsvis Guardian og Dansk Flygtningehjælp, der begge udbyder bl.a. HEAT. Vi arbejder på at afholde flere af disse info-aftener samt peer-to-peer workshops, ligesom vi i samarbejde med DJ's arbejdsmiljøkonsulent Eva Jakobsen holder oplæg om sikkerhed i forskellige fora for freelancere og kommende freelancere. Forslag til aktiviteter samt udbydere, FreelanceGruppen bør kigge nærmere på, modtages gerne.

 

Priser og datoer i 2020
Prisen for Guardians 3-dages HEAT veksler efter location, mens Dansk Flygtningehjælps 4-dages HEAT koster 2200 dollar uanset hvor i verden, man tager kurset. Hvis man tager kurset uden for Danmark skal man dog selv betale evt. transport til destinationen, men det kan jo f.eks. kombineres med en opgave i samme region. De priser, der er angivet nedenfor er eksl. moms.

Du kan også ansøge om tilskud til kurser hos andre udbydere, hvis du selv har researchet på området. FreelanceGruppen arbejder løbende på at undersøge markedet for sikkerhedstræning, og teste nye udbydere.

Kurser fra Guardian

Prisen for et fuldt HEAT er typisk 14.500 eks. moms, og er inklusiv indkvartering og måltider i hele perioden, og Guardian giver 15% rabat til freelancere, der har opnået støtte via DJ FreelanceGruppen eller Pressefotografforbundet. Der findes også kortere kurser og genopfriskningskurser.

Se datoer for forskellige typer kurser i 2020 på Guardians hjemmeside her

 

Spørgsmål og tilmelding til Oscar Cosman Brøndum: ocb@guardian-srm.com

Guardian har også endags-kurser. Læs mere hos Guardian her

 

Kurser fra Travel&Risk

Alle Travel&Risk's åbne kurser finder sted på Sjælland. Første dag (første modul) afholdes i København og dag 2+3 på et kursussted ca. én times kørsel fra København.

Travel&Risk kurser er modulopbyggede, så man har man har mulighed for at tage en mindre pakke. Indholdet af modulerne ser ud som vist nedenfor (og kan også findes på hjemmesiden www.travelandrisk.dk):

Modul 1: Almindelig rejsesikkerhed 

Risiko- og sårbarhedsanalyse

Kriminalitetsforebyggelse

Kultur og køn i et sikkerhedsmæssigt perspektiv

Digital rejsesikkerhed

Rejsemedicin (Hypo- og hypertermi, rejseapotek, dehydrering, sygdom og hygiejne)

Transport- og hotelsikkerhed

Førstehjælp ved trafikuheld

Tæt på terror

Pris: 2600 kr. +moms. (-10% DJ-freelance-rabat)

Modul 2: Mellemrisikorejser 

Håndtering af lokale myndigheder (korruption, forhandling, digital anti-surveillance)

Naturkatastrofer, brand og terrorangreb 

Evakuering

Stresshåndtering i kritiske situationer

Førstehjælp (blødninger og hjerte-lungeredning inklusiv defibrillator)

Køretøjssikkerhed

Hensigtsmæssig adfærd som tilbageholdt/gidsel

Pris modul 1+2: 8750 kr. +moms. (-10% DJ-freelance-rabat)

Modul 3: Højrisikorejser (HEAT)

Psykisk arbejdsmiljø i højrisikoområder

Førstehjælp i krig og konfliktzoner – langt fra hospital og ambulance (remote first aid)

Deeskalerende kommunikation (håndtering af aggressivitet)

Forhold under beskydning

Mine/IED awareness

Gidseloverlevelse

Kollegastøtte

Pris modul 1+2+3: 14.250 kr. +moms (-10% DJ-freelance-rabat)

Datoer for Travel&Risk 2020 er: 

24-26 marts

16-18 juni

29 sep - 1 oktober

15-17 december

 

Kurser fra Dansk flygtningehjælp i 2020

Priser: HEAT participant fee is $2200. The participant fee does NOT include the travel to and from the course. HEAT is a residential training, therefore, the price includes accommodation along with meals (4 days, 3 nights). Re-HEAT participant fee is $1100. The participant fee does NOT include the travel to and from the course. Re-HEAT is a residential training, therefore, the price includes accommodation along with meals (2 days, 1 night).

 

HEAT    Thursday 27th February – Sunday 1st March       Lebanon

HEAT*     Thursday 5th – Sunday 8th March       Lebanon

HEAT    Thursday 23rd – Sunday 26th April       Denmark

HEAT*     Thursday 30th April – Sunday 3rd May       Denmark

RE-HEAT   Friday 12th – Saturday 13th June       Denmark

HEAT   Tuesday 20th - Friday 23rd October     Denmark

*Should there be insufficient numbers to warrant a second HEAT training, DRC Safety reserves the right to reschedule requests to an alternative date. Parties will be informed if this situation arises.

Meld dig til hos Dansk flygtningehjælp her

Spørgsmål og tilmelding kan også sendes til: safetytraining@drc.dk 

Se evt. også guidelines og gode råd fra organisationen Frontline Freelancers her: http://www.frontlinefreelance.org/content/acos-alliance-culture-safety-alliance

Se evt. også publikationerne hos The European Interagency Security Forum (EISF).

Hvis du har spørgsmål, ideer eller kommentarer til DJ og FreelanceGruppens arbejde med sikkerhed for freelancere, så kontakt en af følgende:

Nina Trige Andersen (nta@freelancegruppen.dk), medlem af internationalt udvalg og tovholder på sikkerhedsarbejdet i FreelanceGruppen

Sus Falch (sfa@freelancegruppen.dk), formand for FreelanceGruppen

Kommentarer