Fra fast til fri freelancer - anden del
Mange tanker melder sig, når man får opsagt sin kontrakt efter flere år som fast fuldtidsfreelancer for samme arbejdsgiver. Her er anden del om journalist og kommunikatør Gitte Merrilds vej fra fast arbejde til arbejdslivet som selvstændig.
I sidste uge bragte vi første del af historien om Gitte Merrilds vej til at blive fri freelancer og selvstændig igen efter fire år som fast freelancer på næsten fuld tid i Nordisk Kulturfond. Hun fortalte om sine overvejelser i forbindelse med skiftet, sine behov for opkvalificering, og om hvordan hun nu glæder sig til at se ’lidt mere af verden i branchen igen’. I dette afsnit fortæller Gitte om, hvad hun har fået ud af at kontakte både DJ og A-kassen.
Karriererådgivningen giver visioner og afklaringsmuligheder
Gitte har fået to karriererådgivningssamtaler i DJ i løbet af året. ”Jeg har altid brugt DJ meget. Både til UDVIKLING, kurser og kriser, så det var naturligt at tage kontakt.” Karrieresamtalerne har hjulpet både til at se muligheder og givet hende værktøjer, hun kan bruge i forbindelse med sin nye situation.
Karriererådgivningen giver værktøjer og veje at gå
”Karrieresamtalerne har givet mig mulighed for at undgå at padle rundt, men i stedet få lagt en god plan for min forretning.” For eksempel har Gitte fået metoder til at udrede sit netværk, tydeliggøre hvor mange kontakter det indeholder og afklare hvilke dele af netværket, der kan bruges til hvad i forbindelse med at skaffe opgaver.
At få fat i gode kompetencer og bruge dem igen
Gitte har gennem samtalerne fået øje på, hvordan hendes redaktør- og kommunikationserfaringer og
-kompetencer kan bruges igen. Og på hvilke kompetencer hun mangler, hvad der skal stå af varer på hylderne i hendes butik, og hvad hun ikke synes, kan betale sig.
Skabe passende balance mellem rugbrødsarbejde og alt det sjove
Hun er også blevet mere afklaret på, hvordan vægtningen mellem rugbrødsopgaver og alt det sjove gerne skal være, så at det passer til hende.
Ofte snakker vi om, at det hele skal være så spændende på jobbet, men jeg har via karrieresamtalerne fundet ud af, at til en begyndelse må op til 80 procent af mit arbejde gerne være rugbrødsarbejde. Det er vigtigere for mig, at jeg kan bruge mine evner, end at det skal være direkte sjovt hele tiden.
Gitte Merrild
Samtale i A-kassen gav klare informationer om krav og muligheder
I en lang periode vidste Gitte ikke, at hun faktisk ville få et par gode opgaver til at begynde med. Hun tænkte, at hun måtte vide, hvordan hun skulle forholde sig, hvis det kom så vidt, at hun ikke fik opgaver fra begyndelsen. Efter at have set en af de små film på freelancegruppens hjemmeside om at blive arbejdsløs, kontaktede hun A-kassen for en samtale. Den var informationsmættet og gav god indsigt i alle krav og betingelser for at få dagpenge. ”Det var rigtig godt med den orientering, for den gav mig en ramme at agere i.”
Næste afsnit af Gittes historie
I næste uge kommer det til at handle om Gittes konkrete firma-tanker. Vil hun arbejde ude eller hjemme, hvordan vil hun skaffe opgaver, og hvad kræver yderligere afklaring, før hun er helt på sporet.
Kommentarer