Fra fast til fri freelancer
Mange tanker melder sig, når man får opsagt sin kontrakt efter flere år som fast fuldtidsfreelancer for samme arbejdsgiver. I de næste uger følger vi journalist og kommunikatør Gitte Merrild på vej fra fast arbejde til arbejdslivet som selvstændig.
Fra fast til fri freelancer – hvordan?
Mange tanker melder sig, når man får opsagt sin kontrakt efter flere år som fast fuldtidsfreelancer for samme arbejdsgiver. ”Skal jeg søge fast job, eller skal jeg tilbage til freelancelivet? Hvordan ser markedet mon ud nu? Kan jeg stadig konkurrere, selvom jeg skal have opdateret kompetencer i de sociale medier eller har arbejdet med video?” I de næste uger følger vi journalist og kommunikatør Gitte Merrild på vej fra fast arbejde til arbejdslivet som selvstændig.
Opsagt af sin eneste kunde efter fire år
Gitte Merrild er efter fire års godt, fast arbejde for Nordisk Kulturfond blevet opsagt. Selvom hun næsten arbejdede som en fast ansat, har hun været klar over, at det hurtigt kunne se anderledes ud. ”Dels har jeg været konsulent hele tiden og sendt regninger hver måned. Dels har jeg været bevidst om, at jeg som freelancer ’sad på den yderste gren’, hvis der, som så mange andre steder i disse år, skulle spares.” Da der i foråret 2013 kom krav om besparelser i det nordiske samarbejde, var det da også Gitte, der blev opsagt.
Afvekslende grader af mod
Hun fik besked i god tid og har vidst siden foråret, at det var slut ved årets udgang. I store træk har hun tænkt, at det nok skulle gå, fordi hun var selvstændig i mange år, før hun fik den faste kunde. Nogle perioder har dog også været præget af ’mama-mia- hvordan-skal-det- gå” tankegangen. For hun har på grund af den lange faste tilknytning været vant til kun at levere til én og samme kunde, fælles idéudvikling og forudsigelighed i opgaverne.
Brug for nye kompetencer
Gitte skal tilbage til et arbejdsliv, hun kender fra tidligere. Hun frygter det ikke, men er klar over at der skal noget ekstra til. ”Jeg har tænkt meget over, hvor jeg skal lægge mine professionelle kræfter, og jeg afsøger markedet, så jeg ved hvilke kompetencer, jeg skal have opdateret, for jeg har været på en lille arbejdsplads, som eneste kommunikationsmedarbejder. Der har ikke været efteruddannelse eller sidemandsoplæring i nye systemer som på de større steder, så jeg har mangler for eksempel viden om de sociale mediers fulde potentiale.”
Jeg skal lave en plan
Selvom hun allerede, da hun blev opsagt, var klar over, at hun var nødt til at lægge en plan for fremtiden, har der ikke været tid til at få den lagt. Små, fremadrettede tiltag er det dog blevet til. Hun har været til to karriereudviklingssamtaler i DJ, der har givet mod og perspektiver, så planen rumler inde i hovedet. ”Jeg har fået brugbare værktøjer og modeller, jeg kan arbejde videre med, og er blevet mere afklaret både om mine muligheder, og hvordan jeg kan hjælpe mig selv godt på vej i mit nye/gamle freelanceliv. 1. januar går jeg rigtigt i gang.”
Inspireret af Freelancegruppens videoer om at blive arbejdsløs, har hun også været i A-kassen og fået klarlagt sine muligheder for dagpenge og der til hørende krav. Læs mere om det i næste uge.
Læs i de næste par uger mere om, hvad Gitte fik at vide hos karriererådgiveren, om hendes firmatanker og hendes overvejelser om fremtidige opgaver og kunder.
Kommentarer