Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fra arkivet: Freelancere skriver en fjerdedel af Politiken

Freelancejournalister står i gennemsnit bag 28 procent af den trykte Politiken, ligesom 42 procent af billederne er taget af en ikke -fastansat fotograf, viser ny undersøgelse fra FreelanceGruppen.

Foto: Per Daugaard

Per Daugaard

Hvis man tog en slettelak og malede hen over samtlige artikler og fotografier med en freelance-byline i Politikens papiravis, ville den være en del hurtigere at læse.

Det er nemlig i gennemsnit hver fjerde artikel, der er skrevet af freelancefingre, viser en ny optælling som FreelanceGruppen har lavet ved at analysere indholdet i Politikens trykte avis, som det så ud i perioden 13. august til og med 9. september 2018.

Foruden notitser og nyhedstelegrammer indgår alt arbejde med en tilhørende byline i undersøgelsen. En freelancer er talt, hver gang en skribent ikke fremgår af listen over Politikens medarbejdere. Og undersøgelsen giver således et overordnet indblik i avisens brug af freelancere – både skrivende, fotografer, grafikere, tegnere og oversættere.

Fylder en fjerdedel

Af undersøgelsen fremgår det, at der i perioden blev trykt i alt 1185 artikler i Politiken. Heraf var 329,5 artikler, svarende til 28 procent, skrevet af en freelanceskribent. Og ud af de i alt 1268 avissider med journalistisk indhold, der blev trykt i perioden, bredte freelanceskribenterne sig ud over knap en fjerdedel af siderne.

Til sammenligning fyldte avisens fastansatte journalister knap halvdelen af siderne, mens resten var enten praktikantartikler, notitser, tv-programoversigter, eksternt produceret debatindhold eller annoncer.

Mens det for skribenterne gælder, at det særligt er i avisens fredags- og weekendtillæg, som Ibyen, Rejser, Film&Tv, Bøger og Lørdagsliv, at freelancere figurerer, så fordeler avisens freelancefotografer sig imidlertid mere over hele avisen. Og også på billedsiden nyder Politiken godt af freelancere.

Et, to … 356 freelance-fotografier

I undersøgelsesperioden blev der bragt i alt 729 fotografier til større eller mindre artikler. Næsten halvdelen af billederne var taget af avisens fastansatte fotografer, 10 procent af billederne var taget af en praktikant, mens 317 fotografier, svarende til 42 procent, var taget af fotografer, som i undersøgelsesperioden ikke var fastansat på Politiken. 

Anderledes ser det dog ud, når det kommer til avisens tegnere, oversættere og grafikere. Her benytter Politiken sig i overvejende grad af egne medarbejdere, viser undersøgelsen. 

Således blev der i perioden bragt i alt 113 tegninger, hvoraf 36 af dem var illustreret af en freelancetegner. Fire ud af 20 udenlandske artikler var oversat af en freelancer, ligesom det ikke var mere end to ud af i alt 68 grafikker, som bar en freelance-byline. 

Freelanceundersøgelsen fra FreelanceGruppen indgår i en løbende undersøgelse af de vilkår, Politikens freelancere arbejder under. 

Kommentarer