Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Fotoreportage: En dag i en freelancers liv

Vi er fulgt med freelance fotojournalist Niels Hougaard på arbejde for en dag.

En dag i en freelancers liv

Simon Skipper

En dag i en freelancers liv

Simon Skipper Klokken knap 07.30 og Niels siger farvel til sin kone Sofie og deres søn Sylvester, inden en formiddag på kontoret i Brønshøj går i gang. "Læringskurven var stejl, da jeg gik fra at være fastansat til selv at skulle styre det hele, lære momsregler, anskaffelse af kunder og økonomi på kort tid," siger Niels.

En dag

Simon Skipper Niels kysser sin kone Sofie farvel. Nu er han glad for at være der mere for sin familie, som til tider var bekymret for ham, når han var ude og dokumentere verdens brændpunkter for Jyllands-Posten. Da den slags ture gradvist blev nedprioriteret, og han selv ville prioritere familien samtidig med, at der opstod større udfordringer i mediebranchen, traf han beslutningen om at gå freelance. "Det eneste, jeg kan savne fra tiden som fastansat, er ørkenluften, men omvendt har jeg også set min del," siger han.

En dag

Simon Skipper Katten Kingo bliver indfanget, den vil ofte med hele vejen på arbejde med familien. "Det bedste ved at være freelancer er helt sikkert friheden. At jeg har kontrol over min egen tid," siger Niels. "Omvendt er det værste usikkerheden, der opstår, når jeg får for meget af min egen tid og egentlig hellere vil have et par opgaver."

En dag

Simon Skipper "Den største overraskelse ved at gå freelance var, at så mange i mit netværk huskede mig og stod klar med opgaver. Og så oplevede jeg at få rigtigt meget hjælp og vejledning fra andre fotografer. Det var måske ikke den største overraskelse, for vi har et godt kollegaskab både på tværs af de forskellige arbejdspladser og freelancere imellem, men det betød – og betyder – virkelig meget," siger Niels.

En dag

Simon Skipper Hver dag fodrer Niels guldfisk i haven i et bassin, han selv har bygget. Oprindeligt er han uddannet købmand fra Hirtshals. Selv om det ikke var en karriere, han valgte at forfølge, lærte uddannelsen ham alligevel flere ting, han bruger i dag: "At kunden får en god oplevelse, det er vigtigt," siger Niels.

En dag

Simon Skipper Med sodavand på bagsædet kører Niels mod Jylland, hvor han skal fotografere høst for DLG, som er en af hans største kunder. Over samtaleanlægget ringer Peter fra Det Kongelige Bibliotek og spørger, om Niels kan løse en portrætopgave. "Fedt, vi har en aftale," svarer Niels, da han er blevet briefet.

En dag

Simon Skipper "DLG vil gerne tættere på deres kunder og ejere, landmændene. Det er fedt at være med til at løfte den opgave gennem fotojournalistikken. Mine billeder bliver nu brugt i hele DLGs organisation, siger Niels, som pointerer, at DLGs materiale nu har fået et løft. Han er ihærdig i sit arbejde og gør sig umage for at komme vidt omkring med sit materiale: "Der skulle nødig være tvivl om, at de gerne vil have mig som fotograf igen til næste sæson," siger han.

En dag

Simon Skipper Da han bliver spurgt, hvordan han fandt fotografiet som sin levevej, svarer Niels:
"Egentlig skulle jeg have arvet imperiet med købmandens datter i Hirtshals, men interessen var der ikke. I stedet rejste jeg i nogle år i Mellemamerika og Asien. Der blev interessen for fotografiet vakt, og jeg forfulgte den interesse ind på fotokunstskole i København. Bagefter blev jeg rodet ind i venstrefløjspressen i København og var gadefotograf på avisen "Socialisten Weekend", før jeg blev uddannet på DJMX."

En dag

Simon Skipper "På DMJX lærte jeg ikke meget om at freelance. Det er selvfølgelig nogle år siden, jeg blev færdig, men det er vigtigt, vi lærer hvordan vi kan leve af fotografiet. Det er meget få, der kan leve udelukkende af deres egne projekter," siger Niels.

En dag

Simon Skipper "Det er en fordel at være hurtig til at omstille sig, og det er fotojournalister. Fedt er det også, jeg oftest selv kan bestemme, hvordan en opgave skal løses. Min kone siger også, jeg er blevet gladere, efter jeg er blevet selvstændig, og så får jeg meget mere respons på mit arbejde," siger Niels.

En dag

Simon Skipper "Min datter vil også gerne være fotograf som sin far. Jeg ved endnu ikke, om jeg vil anbefale hende det, for vores fremtid er usikker," siger Niels. Her studerer han lyset, mens han venter på, at mejetærskeren skal komme hans vej.

En dag

Om det så er konflikt i Gaza eller høst til DLG, Niels fotograferer, så griber han enhver opgave an med samme tilgang: "Jeg er sådan indrettet, at jeg går ind i alle opgaver med den samme energi, og jeg er lige opsat på at levere et fedt resultat hver gang. Jeg har ikke en decideret drømmeopgave," siger han.

En dag

Denne sensommerdag nær Hovedgård i Midtjylland var Niels ikke helt tilfreds med det materiale, han fik indsamlet, indtil det lykkedes ham at fange landmandsfamilien spise aftensmad i de sidste solstråler, mens deres børn legede i høet.

En dag

Simon Skipper Gennem sin karriere har Niels været ansat både hos Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten, før han sprang ud i freelancelivet. Tidligere har han blandt andet dækket Det Arabiske Forår i Mellemøsten, og nu laver han oftest mere fredelige ting som for eksempel disse høstbilleder til DLG. Det forhindrer dog ikke Niels i at give en hvilken som helst opgave lidt action.

En dag

Simon Skipper "Man må tage med, at man også kommer til at lave ting, man ikke havde forestillet sig, da man gik på skolen. Men afvekslingen er også det, jeg elsker ved jobbet," siger Niels.

En dag

Simon Skipper "Jeg holdt ikke pause efter sidste arbejdsdag på JP, og det var en god idé, for der var meget, jeg skulle lære," siger Niels. Han påpeger, at man bliver bedre fotograf af at være freelancer: "Du er aldrig bedre end din sidste opgave."

Kommentarer