Finland: Ny støttefond for chikanerede journalister
Finske mediearbejdere oplever i stigende grad trusler og chikane i forbindelse med deres arbejde. Nu har det finske journalistforbund i samarbejde med mediehuse oprettet en fond til støtte, når hadkampagnen rammer
Også i vores nordiske nabolande bliver folk i mediebranchen udsat for chikane i forbindelse med deres arbejde, og i Finland er der netop oprettet en ny støttefond til at tage hånd om problemerne.
Det sker i et samarbejde mellem bl.a. det finske journalistforbund UJF og fem af de ledende mediehuse: A-lehdet, Alma Media, Keskisuomalainen, Sanoma Media og Yle.
Fonden blev officielt grundlagt i maj og gennem den kan journalister søge om økonomisk bistand i forbindelse med feks. retssager om chikane. Fonden kan dermed imødekomme et stigende behov i mediebranchen for at svare hurtigt og effektivt igen på trusler og forfølgelse.
Flere fagligheder i mediebranchen chikaneres
Ansøgerne kan være både fastansatte og freelancere. Pengene kommer indtil videre fra de 5 nævnte mediehuse, det finske journalistforbund og adskillige publicist- og avisfonde i landet, der har interesse i at sikre deres medlemmers vilkår.
I forbindelse med fonden har direktøren for Finlands statslige public service selskab Yle, Merja Ylä-Anttila, udtalt, at finske mediearbejdere oplever at blive udpeget, forfulgt og lagt for had som en måde at tvinge dem til tavshed. Det gælder både journalister, researchere og endda jurister indenfor branchen, og direktøren ser chikanen som en trussel mod landets ytringsfrihed.
Medierne har pligt til at passe på ytringsfriheden
For at beskytte journalister mod dens slags pres i hverdagen peger Merja Ylä-Anttila på vigtigheden af at ”have en åben atmosfære på arbejdspladsen, så folk får mod til at lufte deres bekymringer. Reportere skal også føle, at de har den fulde opbakning fra deres overordnede. De må ikke være tilbageholdende overfor at indberette sådanne sager.”
Ifølge Merja Ylä-Anttila ”bør medierne opretholde en aktiv debat om ytringsfrihed, og passe godt på den”. Hun håber at udsigten til at blive politiefterforsket kan afholde flere fra at forsøge at påvirke journalisternes arbejde gennem trusler og chikane.
Advice kit skal hjælpe chikanerede journalister
Finland har i det seneste år haft særligt fokus på chikanesager – i november 2018 udgav det finske journalistforbund UJF et advice kit, der giver hurtig rådgivning til medlemmerne, hvis de bliver udsat for hadkampagner.
Kittet blev først lavet som et pull-out i det finske fagforeningsblad Journalisti, så det kunne blive hængt op på væggen hos medlemmerne. Rådene er skrevet af den kendte freelancejournalist Johanna Vehkoo, der selv har været offer for en online chikanebølge i Finland, og både hendes og andres enkeltsager har været med til at skabe opmærksomhed omkring finske journalisters arbejdsforhold og sårbarhed.
Se også DJ's kampagne mod cyberchikane her.
Cecilie Marie Meyer er bestyrelsesmedlem i FreelanceGruppen og forperson i Nordisk komité
Kommentarer