Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Ferielov for freelancere

En ny udgave af Ferieloven træder i kraft i 2020, men allerede nu er en overgangsordning trådt i kraft. Den betyder, at de feriepenge du optjener som lønmodtagerfreelancer i perioden 1. september 2019 til 31. august 2020, bliver indefrosset og først kommer til udbetaling, når du stopper på arbejdsmarkedet.

Ny ferielov

Foto: Jens Panduro Forstå den nye ferielov og dens konsekvenser for dig som freelancer.

Næste år bliver din feriepengeudbetaling reduceret. Her er FreelanceGruppens guide til, hvordan de nye regler hænger sammen, og hvilke konsekvenser de har for freelancere.

Lønmodtagernes fond

Hvis du er a-lønnet freelancer og tror, at du som vanligt kan spare op til ferien og at få udbetalt feriepenge til næste år, er det altså forkert. Din arbejdsgiver(e) skal indefryse feriemidlerne og derefter indbetale dem til den til formålet oprettede ’Lønmodtagernes fond for tilgodehavende feriemidler’, i daglig tale kaldt Lønmodtagernes Feriemidler.

Arbejdsgivere kan vælge at forvalte feriemidlerne selv under kontrol fra fonden for tilgodehavende feriemidler og påtager sig også de samme forpligtelser til ansvarlig formueforvaltning som gælder i fonden. Hvis en arbejdsgiver går konkurs, står Lønmodtagernes Garantifond inde for dine feriemidler.

Fonden skal forvalte de feriemidler, der kommer ind i løbet af perioden fra 1. september 2019 til 31. august 2020 og sørge for, at de bliver udbetalt, når lønmodtagerne forlader arbejdsmarkedet som enten førtidspensionist, fleksjobber, folkepensionist, modtager af alderspension eller ved at tage varigt ophold i udlandet.

De feriepenge, du har optjent fra 1. januar 2019 til 30. august 2019, kan du få udbetalt fra 1. maj 2020 helt som normalt. Du skal dog være opmærksom på, at ferieåret efter de nuværende regler kun løber frem til 31. august 2020.

Dit ansvar at tjekke, at arbejdsgivers indberetning er korrekt

Arbejdsgiver skal indberette dine optjente feriepenge til fonden senest den 31. december 2020, og det er dit ansvar selv at tjekke om der er blevet indberettet korrekt.  Hvis indberetningen ikke har fundet sted eller er mangelfuld har du ind til den 30. juni 2025 til at gøre indsigelser.

Nogle kan søge om udbetaling i stedet for indefrysning

Hvis du som lønmodtager har optjent mindre end 8,4 dage fra 1. januar til 31. august 2019 og optjener feriepenge resten af året fra 1. september til 31. december, der skal indefryses, kan du søge om at få udbetalt såkaldte fondsferiedage, så du pr. 1. maj har lidt flere feriedage at disponere over. Fondsferiedagene bliver fratrukket i din indberetning og det indfrosne beløb, så du kun får dem udbetalt én gang. Du ansøger om fondsferiedage i fonden for tilgodehavende feriemidler.

Nyttige links

Samtidighedsferie er det nye

Når den nye ferielov træder i kraft, vil den største ændring være, at vi pr. 1. september 2020 overgår til samtidighedsferie. Det betyder, at hvis du for eksempel har været midlertidigt ansat på fuld tid et sted i september 2020, eller er gået fra freelancer til fastansat i september, kan du allerede i oktober holde 2,08 feriedage med løn, i stedet for at skulle vente op til halvandet år efter du har optjent dem. På samme måde er det også en fordel for alle, der er nye på arbejdsmarkedet.

A- eller B-indkomst i overgangsperioden

Til næste år mister du altså som lønmodtagerfreelancer de feriepenge fra overgangsperioden, som du hidtil har kunnet regne med, det sker for alle lønmodtagere. Har du mulighed for at få indflydelse på din aflønningsform, og du ikke synes, at staten skal opbevare dine penge, kan du forhøre dig hos arbejdsgiver om mulighed for at få udbetalt dit løn som b-indkomst inkl. ferietillæg frem for a-indkomst.

Opsummerende kan man sige om overgangsordningen, at alt andet end indefrysningen, for eksempel optjening og procentsatser m.v., er som det plejer ind til den nye ferielov træder i kraft 1. september 2020.

 

Kommentarer

Karin Bech

søn, 05/17/2020 - 07:41

Kan I ikke skrive højt og tydeligt i afsnittet om at nogle kan få udbetalt, at det hedder "Ferieforskud"? Ellers er det ret umuligt at finde ansøgningsformularen i de offentlige systemer