Fem kunder nomineret til FreelancePrisen
FreelanceGruppens medlemmer indstillede 24 forskellige kunder til FreelancePrisen 2013. Fem er nu nomineret.
Først vil jeg som formand for priskomiteen, og på vegne af komiteens andre medlemmer journalist Annelise Mølvig og fotograf Stefan Kai Nielsen, gerne sige en stor tak for de mange fine indstillinger til FreelancePrisen 2013. Det har således heldigvis været noget af en udfordring at udvælge fem kandidater blandt de 24 indstillede kunder, men efter en grundig gennemgang, konstruktiv diskussion og votering er vi nået frem til følgende nomineringer:
- Redaktør og radiojournalist Ruth Storm, DR Kultur.
- Projektledere Peter Klingenberg og Marianne Storm, Arbejdsmiljøsekretariatet.
- Redaktør Stefan Katic, Magasinet Udvikling.
- Redaktør Johs Krarup, Ingeniørforeningen, IDA.
- Forstander Ole Hjuler, Blå Kors Pensionat Taastrup.
Hvis du mener, at en eller flere af kandidaterne ikke burde være nomineret, så hører vi meget gerne fra dig på jas@freelancegruppen.dk - men det skal altså være inden fredag 1. Februar, hvor priskomiteen endnu engang mødes for at finde den endelige vinder. Prisen uddeles ved en festmiddag på Comwell Kellers Park ved Vejle lørdag 23. februar i forbindelse med vores årlige seminar og generalforsamling.
Prisen blev i øvrigt indstiftet i 2009, hvor den gik til Poul Monggaard, fagbladet Spejlet og Steen-Lynge Pedersen, fagbladet TIB. I 2010 gik prisen til Anna-Lise Aaen, Idényt, og i 2011 til Lisbeth Maindal, redaktør på Ergoterapeuten. Magisterbladets ansv. redaktør Mogens Tanggaard blev en yderst fortjent vinder af FreelancePrisen 2012.
De udvalgte kunder og deres indstiller har naturligvis fået direkte besked om nomineringen.
Herunder kan du se de fem udvalgte kunder, hvem der har indstillet, og ikke mindst begrundelsen for indstillingen:
Kunde:
Ruth Storm, redaktør og radiojournalist på DR Kultur.
Indstiller:
Anna Thaulow og Maja Nyvang Christensen.
Begrundelse:
Ruth Storm har i sine år på DR altid skabt rum og veje til freelancere. I sin tid som redaktør for blandt andet featuren, Klubværelset og Agenda på P1 har hun med sin åbenhed overfor freelancere været med til at radioreportage har udviklet sig og fundet sine krøllede, finurlige og rørende veje ud til begejstrede lyttere. Ruth har flere gange opdaget uopdagede radiotalenter til glæde for både redaktionen og lytterne. Som freelancer for DR-Reportage er det både berigende, beroligende og bekræftende at mødes med Ruth til en kop kaffe og en snak. Hun giver sig tid, lytter og har aldrig for travlt til at hjælpe med at føre én god ide videre.
Kunde:
Peter Klingenberg og Marianne Storm, projektledere i Arbejdsmiljøsekretariatet.
Indstiller:
Lone Bolther Rubin
Begrundelse:
Arbejdsmiljøsekretariatet er først og fremmest en god samarbejdspartner. Jeg har arbejdet sammen med to forskellige projektledere på sekretariatet, og de er gode til at definere opgaven og gå i dialog om løsningen. De er også gode sparringsparter undervejs i processen. De har god forståelse, hvis der opstår en situation (for eksempel sygdom eller vanskelige kilder) som gør, at en opgave bliver forsinket. De forstår også, at man ind i mellem er hængt op af opgaver for andre kunder.
Jeg har to gange oplevet, at de selv har bedt om regningen, som altid bliver betalt til tiden. Prisen beror som hovedregel på en kontrakt, man indgår på forhånd. For mit vedkommende går det som hovedregel op med de forventninger, man kan have forhold til Journalistforbundets vejledende vilkår.
Kunde:
Stefan Katic, redaktør på magasinet Udvikling.
Indstiller:
Jeppe Villadsen.
Begrundelse:
Jeg tillader mig for tredje gang at indstille Stefan Katic, redaktør på Danidas magasin Udvikling. Han fortjener om nogen FreelancePrisen, fordi han er en undtagelse blandt redaktører. Han, og re
daktionen, fastholder - også i travle tider - den gode vane med at give feedback på freelancernes artikler. Han gør et et stædigt forsøg på at holde den journalistiske fane højt i en politisk styret organisation. Han er altid fair i løn- og arbejdsvilkår. Man bliver ikke forgyldt, men kan snakke om tingene og får altid et honorar, der følger opgavens omfang.
Og han er ofte parat til at hoppe med, når man som freelanceskribent igen har brudt aftalerne og skrevet for langt og for sent. Hvis historien er god, får man ikke skældud, men mere plads og mere løn.
Det hele glider nemmere med en strøm af humoristiske mail-bemærkninger og opmuntrende kommentarer. Det kræver jo i virkeligheden så lidt, og virker så godt (=glæde + arbejdsmotivation), men sker så sjældent fra redaktører. Det lille (og nogen gange store) ekstra!
Og så har Stefan for nylig stået i spidsen for en relancering af Udvikling fra avis til magasin, der har gjort det til en drømmeplatform som skribent, fordi det bare er så flot og lækkert. Uden redaktørundtagelser som Stefan Katic ville jeg for længst være stoppet som freelancer og fundet mig et fast job!
Kunde:
Johs Krarup, redaktør fra Kommunikationsafdelingen i Ingeniørforeningen i Danmark (IDA).
Indstiller:
Karen Witt Olsen
Begrundelse:
Jeg indstiller Ingeniørforeningen i Danmark (IDA) for at være en helt igennem professionel, sød, hjælpsom og sjov organisation – at arbejde både for og med. Uanset om jobbet er for kommunikationsafdelingen, marketing, politisk interessevaretagelse eller ledelse, er det blevet aftalt i en god og ærlig tone med respekt for arbejdsindsats og tilhørende prisniveau. Og uanset om arbejdet bliver til i samarbejde med køkken, forsikringsafdeling, trykkeri, reception eller a-kasse er det altid muligt at komme igennem, få den rette hjælp til den rette tid – og oftest også en fin snak og et godt grin. Som prismodtager på organisationens vegne indstiller jeg redaktør Johs Krarup fra IDAs Kommunikationsafdeling.
Kunde:
Forstander Ole Hjuler, Blå Kors Pensionat Taastrup.
Indstiller:
Jette Hvidtfeldt
Begrundelse:
En arbejdsgiver, der:
- altid husker at takke
- som fremhæver de særligt gode ting, der er ved det afleverede
- som pædagogisk forklarer én eventuelle misforståelser OG påtager sig ansvaret for, at man ikke kunne forstå det fra begyndelsen
- som på forhånd medinddrager en i overvejelser og tanker om nye ting, så man kan følge med i diskussionen ved mødet
- som kan aflevere en skideballe over noget, man helt har svedt ud, på en sådan måde, at man er helt glad bagefter ved tanken om, at det nok går alt sammen
- som uden videre dikkedarer giver én en vikaransættelse, når man siger, at man hellere vil være på timeløn end sende fakturaer
- som giver en julegave på lige fod med alle de fastansatte og
- som anbefaler ens arbejdskraft på det varmeste til sine kolleger, så man derved får nye kunder
- sådan en arbejdsgiver er Ole Hjuler, forstander for et pensionat for hjemløse.
Og til hvad har han så brug for en journalist?
Jo, det kan f.eks. være:
- Artikler til Blå Kors Bladet – det er et Blå Kors Pensionat – og til andre blade om emner, der udspringer fra Pensionatet. Det kan være et besøg af en socialminister, en fortælling om en hjemløs eller et interview med en medarbejder.
- Kontakt til medierne om begivenheder på Pensionatet, f.eks. ministerbesøg.
- Oplæg til medarbejderne om det sprog og tonefald, vi bruger i daglig tale mellem kollegerne (De kan godt finde ud af at tale pænt til beboerne).
- Hvervet som ordstyrer på konferencer.
- Gennemskrivning af større rapporter, f. eks. målsætningsrapport, akkrediteringsansøgning o.lign.
- Blogs til hjemmesiden.
- Opdatering af facebooksiden.
Selvom han ikke kan give journalistisk sparring, så får man en faglige sparring, der er nødvendig for, at det journalistisk behandlede stof også er fagligt korrekt. Og samtidig værdsætter Ole Hjuler, at det fagligt korrekte også kan læses og forstås af lægfolk.
Kommentarer