Gå til hovedindhold
Bliv medlem

En mand og et kamera

Videojournalist og tilrettelægger på TV2 Nyhederne Kristian Frederiksen fortalte på freelanceseminaret i februar om hans egne dogmer for tv-fortællingen.

Kristian Frederiksen

Helene Bagger

Journalistikken er forudsætningen. Midlet er forskellige teknikker, der kan løfte en fortælling. Kristian Frederiksen er uddannet fra DJ i 1995 og har siden 1999 arbejdet som tv-journalist. Det er blevet til mere end 1.000 indslag. Og han var blandt meget andet hovedtilrettelægger på den prisbelønnede dokumentarserie Korrespondenterne på TV2.

Der skal være noget i spil

På seminaret løfter han sløret for de principper, der skaber den gode fortælling. Det kan nærmest kaldes dogmer. Autenciteten er vigtigere end æstetikken. Men der skal være noget i spil. Fortællingen skal bæres af stærke karakterer, og der skal være tale om handling i fremdrift.

Et princip, der går igen i alle hans fortællinger er, at der skal være et før, et nu og et efter. Et princip, der bliver visualiseret med eksempler fra blandt andet Korrespondenterne under Kristian Frederiksens session på freelanceseminaret. I den gode historie mødes journalistikken og virkeligheden i et plot, der kan oversættes til en logisk handlings tråd, der også skal afspejles i det visuelle.

Ingen iscenesættelse

Når Kristian Pedersen med sit kamera fanger en situation i et nærbillede, hvor en person låser sig ind i en lejlighed eller en bil, og det i øvrigt passer ind i fortællingen, bruger han det. Men kommer han et øjeblik for sent med kameraet, kunne han aldrig finde på at instruere personen i at låse sig ind for lige at få scenen med i fortællingen. Han iscenesætter ikke.

Om kilderne siger han, at de altid kender præmissen forstået som selve grundlaget for historien men ikke nødvendigvis vinklen, der er den efterfølgende journalistiske bearbejdning. Om selve klipningen siger han, at der ikke er nogen regler. Hvis indholdet er ægte, er arbejdsmetoden ligegyldig. Autenciteten er vigtigere end æstetikken.

Flere bogudgivelser

I bogen Alene med et kamera, der blev udgivet første gang i 2004 og siden er opdateret tre gange, giver Kristian Frederiksen bud på, hvordan det kan lade sig gøre at arbejde som journalist, fotograf og klipper i en og samme person. Kristian Frederiksen udkommer i foråret på Ajour med bogen Skarpt skåret – sådan fortæller du en tv-historie. Det er en journalistisk lærebog, der detaljeret beskriver, hvad der skal til for at omsætte journalistik til tv og hvilke dramaturgiske faser, historien skal gennem for at fungere på tv.

Du kan se mere om Kristian på: www.kristianfrederiksen.dk

Kommentarer