Efter Freelance Festival: Petra går nye veje
TV-vært Petra Nagel blev kendt på at vise sine deller frem og date mænd fra hele verden på tv. Nu går hun mindre grænseløse veje. Et møde med en håndfuld garvede freelancere på Freelance Festival 2019 blev et vendepunkt.
Som tv-vært er Petra Nagel kendt for en stribe TV-programmer med titler som Petra dater hele verden, Petra elsker sig selv og Petra får en baby. DR3s unge seere fulgte med, når Petra kæmpede med dellerne, ledte efter kærligheden og fødte sit første barn. Men efter at have delt gavmildt ud af sig selv og sit privatliv i mange år, er det slut.
I stedet inviterer Petra nu gæster ind i Go’ Aften Danmarks bløde hynder på TV2 til en snak om dagens begivenheder. Vi møder en homoseksuel ishockey-spiller, en forhenværende minister med nyt job og instruktøren bag en ny dansk film. Konceptet er velkendt og trygt. Alt det, hendes tv-programmer ikke var før i tiden.
Jeg har ingen grænser
Vi spoler tilbage til Freelance Festival 2019. Det er 8. marts. Kvindernes internationale kampdag. På et bord i Middelfart sidder Petra Nagel i blomstret kjole og fortæller om at smøre sæd i ansigtet. Om at udstille sin bløde mave og sit eget lave selvværd. Om at søge kærligheden og date mænd i hele verden. Om at vende vrangen ud på sig selv. Alt sammen på tv.
- Jeg har ingen grænser tilbage, siger hun.
Vi er samlet i tre dage under overskriften Fremtidens Freelancer for at finde ind til vores kreativitet og særlige ekspertiser. Petra Nagel holder foredrag om at bruge sig selv og sin krop i sin journalistik. Et klassisk, journalistisk greb, som i Petras version går længere, end de fleste ville bryde sig om. Endsige turde.
Det er her, bemærkningen om grænserne falder. Vi er flere blandt publikum, der reagerer. Jeg tænker, at det måske snarere er DR, der bruger Petra, end Petra, der bruger sig selv.
- Hvordan har du det? spørger jeg. Et øjeblik ser det ud som om, hun lige stopper op og mærker efter. Som om hun selv bliver i tvivl.
- Jeg har det fint. Men tak fordi du spørger, svarer hun.
En anden kvinde i salen blander sig:
- Husk, når du siger, at du ikke har noget filter og ikke har nogen grænser, så bliver det virkeligt. Selvfølgelig har du grænser, men det er blevet din ting at sige sådan, og det er ikke sundt.
Husk, det ikke er gratis
Efter foredraget samler tre andre freelancere sig om Petra Nagel.
- Tre ældre, erfarne journalister, kvinder, man har respekt for som yngre journalistkvinde. Den ene, Abelone Glahn, fortæller, at hun har lavet en dokumentar om at få tvillinger, og at det ikke havde været fuldstændig omkostningsfrit for dem eller hende. Hun siger: Husk, det ikke er gratis. Det koster altid. Den anden – jeg tror, hun sad og strikkede under foredraget – tilbyder at coache mig, hvis jeg får brug for det. Og den tredje foreslår ret straight, at jeg bliver klippet korthåret og får briller og laver noget helt andet. Jeg tænker ha ha ha, som om jeg ville det. Men bagefter, da jeg kører hjem, kan jeg mærke, at det her foredrag adskiller sig en smule fra de andre. Jeg har en anden følelse i kroppen bagefter, fortæller Petra Nagel.
Efter foredraget sætter Petra kursen mod København i den hvide Seat og ringer hjem til sin kæreste Asbjørn.
- Det gør jeg altid. Og så siger jeg – uden at have tænkt over det: Jeg skal bare ikke lave flere Petra-programmer! Og det skulle jeg jo heller ikke, men vi var jo i gang med et udvikle noget i den retning på DR. Men jeg havde ikke tænkt det på den måde før. Nu sagde jeg det højt. Det var en streg under min beslutning om ikke at give mere.
Sommerfugleeffekten
Petra Nagel kunne nu ikke se sig selv i et helt almindeligt job i nyhedsbranchen. Så da TV 2 tilbød hende et klassisk værtsjob i et blødt og newsy talkshow sammen med Jes Dorph-Petersen i studiet i Tivoli, tænkte hun i første omgang, at det slet ikke var hende. Alligevel endte hun med at sige ja. Et ja, hun kæder sammen med beslutningen om at passe bedre på sig selv og på sin familie, som i dag også tæller sønnen Pelle Emil.
- Jeg var af den overbevisning, at jeg slet ikke er folkelig nok til at lave traditionel journalistik. Men jeg er helt vildt glad for det. Så tak fordi, du spurgte, hvordan jeg havde det. Det har haft en slags sommerfugleeffekt, og nu sidder vi her og taler om mit nye arbejde. Jeg havde nok fået det jobtilbud under alle omstændigheder, men det, I gjorde, var at få mig til at tænke over, om ikke DR lukrerede en lille smule på mit privatliv, og om jeg ikke burde sætte foden ned og sige, nu vil jeg ikke længere.
Kommentarer
Meget fin lille historie. Faktisk kunne det være interessant at undersøge, hvor de mange unge - der også bruger/udstiller sig selv på DR3 - hvordan de har det bagefter, og om nogle af de "nye" unge kendte har tænkt over, hvilken pris, der følger med det at bruge sig selv/lade sig bruge....
Virkelig fin lille historie.