Gå til hovedindhold
Bliv medlem

DR-fastansatte er solidariske med freelancere

Jørgen Laurvig har deltaget i overenskomstforhandlingerne på DR. Her fortæller han om resultatet, der er et stærkt bevis på, at de fastansatte viser solidaritet med freelancerne.

foto

Per Daugaard

Kære kolleger

Der er indgået overenskomst med DR.

 

Det betyder, at timesatsen for freelancere stiger med samlet 4,65 %, altså 1,55 % hvert år - i kroner og ører bliver det 5,20 kr. mere i timen i lønstigning 1. juni 2020, 1. juni 2021 og 1. juni 2022.

Denne stigning på timesatsen er højere end 4,65 %, og det skyldes, at ulempe- og genetillæg IKKE bliver reguleret. Men da de er en del af den samlede ramme, bliver de lagt på timelønnen. 

De fastansattes løn stiger samlet med 4,07%, og dermed har Journalistgruppen i DR leveret på løftet om, at freelancernes løn skulle stige mere end de fastansattes løn i den kommende periode. De fastansatte har altså vist solidaritet med freelancerne. Det er stærkt gået! 

Desuden har vi fået forhandlet et såkaldt periodeprojekt på plads.

Freelancekontrakter skal forbedres

Det betyder, at DR og Journalistgruppen i løbet af de næste tre år skal gennemgå freelancekontrakter for at fastslå, om kollegerne i virkeligheden skal ansættes på andre vilkår, der skal ses på mulighederne for at give freelancere en pensionsordning, freelancerne på teksterområdet skal have en ny aftale, og endelig skal vi se nærmere på barsel for freelancere.

Overenskomstforhandlinger er det muliges kunst. Men efter 32 timers forhandling i Forligsinstitutionen, lykkedes det endelig at få DR med på denne aftale om freelancerne - ud over at vi sikrede en større procentuel lønstigning end de fastsatte.

Mange havde nok håbet på en højere lønstigning. DR havde stillet krav til DJ om at opgive sabbatordningen, og det ville vores fastansatte kolleger forståeligt nok ikke.

AC valgte i sidste uge at indgå overenskomst, hvor de solgte deres sabbat - og i løbet af de efterfølgende dage indgik de øvrige fagforeninger overenskomster.

Det gjorde det meget vanskeligt for vores forhandlingsdelegation at presse DR, og ændrede totalt forhandlingsklimaet.

Derfor endte det med den 32 timer lange forhandling til sidst, hvor vi kæmpede for at få et ordentligt resultat i hus.

Jeg vil benytte lejligheden til at takke Journalistgruppens formand Henrik Vilmar og DJ's forhandlere Marianne Molin og Henrik Bruun for en fantastisk indsats - sammen med de ni øvrige medlemmer af forhandlingsdelegationen har de bakket fuldt op om freelancernes krav.

Den samlede overenskomst skal nu til urafstemning, hvor vi freelancere også kan stemme.

Kommentarer