Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Danske freelancere i Kiev

I sidste uge var 22 freelancere på studietur i Kiev, hvor Ota Tiefenböck havde sammensat et fantastisk spændende program.

Tommy Verting

En metrobillet koster omkring halvanden krone, og en flaske af den gode lokale vodka omkring 30 kroner. Det kunne 22 freelancere på egen hånd konstatere, da de fra 29. april til 3. maj gæstede den ukrainske hovedstad som deltagere på en studietur arrangeret af FreelanceGruppen – eller nærmere af journalist Ota Tiefenböck. Han, også kaldet ’træneren’, havde komponeret et fantastisk program med plads til både det faglige og det sociale – og ikke mindst med mulighed for også at opleve en spændende og anderledes storby.

Hold på hat og briller

Ukraine har en velfungerende metro, men at det er nødvendigt at holde på hat og briller i de overfyldte vogne, fik to af deltagerne desværre konstateret tidligt i forløbet, da en eller flere tyve befriede dem for deres tegnebøger. Heldigvis blev denne episode den eneste negative på hele ugen, hvor de danske freelancere også kunne konstatere, at Kiev borgere generelt er et venligt og tolerant folkefærd.

En kommende statsminister og en berømt forfatter

Et ordentligt netværk er guld værd – ikke mindst som journalist.  At Ota Tiefenböck har et sådan, var et fantastisk varieret og spændende program et tydeligt bevis på. Han have fået arrangeret en række møder med mediefolk og politikere, og på første dagen var der fx møde med oppositionsleder Arsenij Jatsenjuk, der er et fornuftigt bud på Ukraines næste statsminister. Og der var et møde med forfatteren Andrej Kurkov i hans private hjem i det centrale Kiev. På en times tid gav han utallige prøver på, hvorfor han er Ukraines mest læste forfatter, og hvorfor hans romaner og børnebøger er oversat til 35 sprog. Han taler i øvrigt selv flere sprog herunder japansk, og da hans tyske forelægger mente, at det ville være bedst, hvis han kunne gøre sig på tysk, så lærte Andrej Kurkov også det.

Chefredaktør afskediget 

Der var møde på Kiev Post, hvor chefredaktøren havde sidste arbejdsdag. Han var blevet afskediget for blandt andet at insistere på, at den privatejet avis skal kunne skrive uafhængigt – også om den megen korruption. Journalist Svitlana Tuchynska kunne i øvrigt fortælle, at den engelsksprogede avis går en usikker fremtid i møde, eftersom den nuværende ejer og oligarch har sat den til salg. Som i resten af medieverden, er annonceindtægterne i Ukraine også faldet markant, og avisen har allerede måtte sige farvel til flere medarbejdere.

I en park var der møde med webnyhedsmedet Ukrajinskaja Pravda, der med omkring 300.000 læsere dagligt faktisk kan finansiere en redaktion på omkring 25 udelukkende via annonceindtægter. De har fået succes ved dels at være den første seriøse online-avis, og dels ved at dække bredt, så der er plads til både undersøgende journalistik og til nyheder om de kendte.

Ja og nej til EU

Der var også møde med to grupper i hver sin ende af det politiske spektrum. I den ene ende det nationalistiske parti Svoboda og i den anden aktivistgruppen ’We are Europeans’. Svoboda ’skuffede’ bestemt ikke med deres afstandstagen til det imperialistiske EU, og deres sammenkædning af homoseksualitet med nekrofili gjorde ikke meget til at løfte stemningen. Partiet kunne da heller ikke love, at deres tilhængere ville forholde sig i ro, når Gay Pride Parade afholdes i det centrale Kiev 25. maj.  I 2012 blev arrangementet simpelthen aflyst af frygt for en voldelige udgang. 

Mødet med tre medlemmer af aktivistgruppen ’We are Europeans’  var en noget mere positiv oplevelse. Gruppen ser det som sin fornemmeste opgave, at trække Ukraine mod europæiske værdier. Kun på den måde kan Ukraine i fremtiden håbe på, at korruption, fattigdom og kriminalitet bliver effektivt bekæmpet.

Var han russer eller ukrainer?

Den sidste aften i Kiev blev primært brugt på en italiensk restaurant. Ukrainsk mad, hvor især frokosterne var en rigtig god oplevelse, skal nemlig for nybegyndere opleves i mindre doser. Og morgenmaden med kødboller, kartofler, kål, rødbedesalat og blåkogte æg kræver nok mere end en lille uge, hvis det skal blive en favorit. 

Under middagen med pizza og pasta serverede Ota et spørgeskema for de efterhånden godt trætte freelancere. Ota, eller træneren blandt venner, ville såmænd bare sikre sig, at alle havde hørt ordenligt efter under de mange interessante besøg. Selvom der bestemt stadig var mangler i freelancernes viden om Ukraine, fik deltagerne generel ros for besvarelserne, og efter en heftig diskussion om hvorvidt den tidligere sovjetiske leder Nikita Khrusjtsjov var russer eller ukrainer, kunne der ydermere kåres nogle vindere af quizzen – dem og meget andet kan du se i rækken af stemningsbilleder fra turen. 

Kommentarer