Cvr-nummer eller ej? Det skal du vide, før du beslutter dig
Skal jeg oprette cvr-nummer, når jeg starter som freelancer? Stine Daugaard er karrierekonsulent i DJ og svarer her på de vigtigste spørgsmål om fordele og ulemper, når du skal beslutte, om du vil stifte din egen virksomhed.
Få styr på dagpengereglerne
Hos AJKS kan du få rådgivning om, hvordan du er stillet i dagpengesystemet som freelancer med eller uden cvr-nummer. Hent den gratis guide ’Når du vil starte selvstændig virksomhed – få styr på dine rettigheder og muligheder i forhold til dagpengesystemet’ eller ring på 33428001 alle hverdage mellem kl. 10-15 og få personlig vejledning.
Start af egen virksomhed? Din guide til dagpengeregler og -rettigheder.
Book en BIZ-sparring
Vil du have personlig sparring på, om du skal være freelancer/selvstændig med eller uden Cvr-nummer? Book en samtale med en rådgiver i DJ. Samtalen tager udgangspunkt i din konkrete situation og behov, og udover sparring på, om du skal være lønmodtagerfreelancer eller selvstændig, kan den handle om dine kunder, dit budget, din skattemæssige status, de juridiske rammer eller andre udfordringer, du står med.
Er det en god idé at oprette cvr-nummer, når man starter som freelancer?
Min helt overordnede anbefaling er, at du sætter dig ind, hvad der er op og ned og tager et aktivt valg. Det afhænger af flere ting, hvad der er det bedste for dig. I min rådgivning vil jeg spørge, hvilken type opgaver, du forestiller dig at løse, og hvilken type kunder eller arbejdsgivere, du forestiller dig at få? Hvad er dit udgangspunkt i forhold til en tilværelse som freelancer eller selvstændig, er det for en kortere periode eller starten på en længere karriere? Det er for at hjælpe med at afklare, hvad forskellen er på at være enten lønmodtager-freelancer, honorarmodtager eller selvstændig. Nogle har ikke et valg. Andre kan vælge og skal tage stilling til, hvad der passer bedst til den situation, de står i.
Hvornår skal jeg oprette cvr-nummer?
Det skal du, hvis du løser momspligtige opgaver for nogen, der ikke udbetaler dig løn, der overskrider en vis grænse. Det gælder eksempelvis helt klassisk for fotografer, og folk der arbejder med visse typer kommunikation og konsulentvirksomhed. Hvis du løser momspligtige opgaver for en kunde, der ikke udbetaler dig løn, rammer du hurtigt grænsen på 50.000 kroner inden for løbende 12 måneder i momspligtig omsætning. Du skal hele tiden kunne gå 12 måneder tilbage og ikke overskride beløbet. Så snart du kan se, at du kommer til at overskride det, er du forpligtet til at lade dig momsregistrere.
Læs mere om reglerne på danskjournalistforbund.dk eller se den komplette liste over momsfri og momspligtige ydelser for freelancejournalister, fotografer m.fl. hos skat.dk.
Hvis jeg ikke skal, hvad er så alternativerne til cvr-nummer?
Så kan du arbejde som enten lønmodtager-freelancer eller honorarmodtager. Som Lønmodtagerfreelancer har du en arbejdsgiver, som udbetaler dig løn og trækker A-skat og ofte også indbetaler feriepenge for det arbejde, du udfører. Det er typisk freelancere ved fx DR, TV2 og store organisationer, men også alle mulige andre steder.
Honorarmodtagere er ofte freelancejournalister, der løser momsfritagede opgaver som hovedregel, og derfor vælger ikke at oprette virksomhed. De modtager i stedet honorarer og betaler b-skat – de bliver også kaldt ’selvstændige uden cvr-nummer’.
Kan det betale sig økonomisk at få cvr-nummer?
Mit irriterende svar er, at det kommer helt an på din specifikke situation. Vi har i Dansk Journalistforbund et tilbud om en times gratis revisorrådgivning hos revisorfirmaet Lysehøj. Her kan du få vejledning og sparring på din specifikke situation og svar på spørgsmål som, kan det betale sig for mig? Hvad er fordele og ulemper for mig? Hvad giver mening i lige min situation?
Se tilbuddet her: Godt medlemstilbud fra Revisorfirmaet Lysehøj (journalistforbundet.dk)
Hvad kan jeg trække fra i Skat med cvr-nummer?
Som udgangspunkt kan du trække de udgifter fra, du har for at sikre din virksomheds indtægter. Der er grænser, fx for repræsentation og hvis du bruger din arbejdscomputer privat. Men rammerne er videre for virksomheder med cvr-nummer end for lønmodtagerfreelancere.
Men er der ikke også mange udgifter ved at have cvr-nummer?
Hvis du opretter en enkeltmandsvirksomhed, som langt de fleste gør, er der ingen obligatoriske udgifter som sådan - udover indbetaling til den fælles barselsudligningsordning (et årligt bidrag på 1225 kroner – 2021-tal). Men der opstår hurtigt nogle udgifter. Selvom myndighederne ingen krav har om, at du opretter en erhvervskonto, så kræver bankerne det ofte. Det koster, præcis hvor meget er forskelligt fra bank til bank. Der er også udgifter til eksempelvis forsikringer. Du bør altid sikre dig, uanset om du er selvstændig eller lønmodtagerfreelancer, at du er forsikret hensigtsmæssigt.
Og hvad kan jeg trække fra i skat som lønmodtager?
Som lønmodtager kan du trække udgifter fra, som er nødvendige for at sikre eller vedligeholde din indkomst, og som du kan dokumentere. Der er ikke fradrag for de første 6500 kroner (2021-tal). Skat har en fin vejledning, hvor du kan se, hvad du kan trække fra, og hvordan du gør:
Er det en fordel eller en ulempe at have cvr-nummer, hvis jeg bliver syg?
Der er ikke helt klart svar på det spørgsmål, der er ting, der vejer både for og imod.
Som lønmodtagerfreelancer har du i teorien en fordel, fordi du i udgangspunktet har adgang sygedagpenge fra første dags sygdom. Der står du bedre end som selvstændig, hvor du først kan få sygedagpenge efter 14 dages sygdom, med mindre du har tegnet en forsikring gennem Udbetaling Danmark, som giver mulighed for sygedagpenge efter enten første eller tredje dag. Udfordringen for lønmodtagerfreelancere er til gengæld, at det i praksis kan være rigtigt svært at dokumentere, at du skulle have været på arbejde den dag, du var syg. Hvis du ikke har en specifik vagtplan eller aftale om at møde ind, men ’bare’ skulle sidde og arbejde på en artikel, kan det være svært at dokumentere over for kommunen.
Læs mere om, hvordan du melder dig syg som freelancer med eller uden cvr-nummer.
Er du selvstændig med cvr-nummer har du først mulighed for sygedagpenge efter 14 dage, med mindre du har forsikringen. Til gengæld er det mere lige ud af landevejen at sygemelde dig, fordi du gør det via virk.dk og skriver under på, at du arbejdet mindst 18,5 timer om ugen i din virksomhed i mindst seks ud af de forudgående 12 måneder. Som selvstændig tæller alt det arbejde, du laver i virksomheden, også det arbejde som ikke kan faktureres til en specifik kunde. Du skriver under på tro og love, så dokumentationsprocessen er meget nemmere.
Læs om sygedagpengeforsikringen for selvstændige.
Hvad hvis jeg skal på barsel, er cvr-nummer en fordel eller ulempe?
Her er det en klar fordel at have cvr-nummer efter den nye barselsudligningsordning er kommet.
Hvis du har en årsindtægt som selvstændig, der er højere end den maksimale dagpengesats (231.920 kr. i 2021), er du nemlig berettiget til at få det ekstra beløb oven i dagpengene, som arbejdsgiver ellers har været berettiget til, når en ansat går på barsel. Som selvstændig har du også mulighed for deltidsbarsel, hvor du kan arbejde noget af tiden og dermed strække barslen ud, fordi timerne bliver lagt til i den anden ende.
Som lønmodtagerfreelancer kan du få barselsdagpenge, hvis du opfylder kravene. Hvis du som lønmodtagerfreelancer er på barsel og samtidig løser en opgave for en kunde, bliver du trukket i barselsdagpenge for de timer, du arbejder, og de timer forsvinder.
Læs mere om den nye barselsordning for selvstændige på barsel.dk.
Virker jeg mere professionel over for kunderne med et cvr-nummer?
Det kommer igen helt an på, hvem du er, hvilke kunder, du har og hvad, du arbejder med. Der er helt sikkert nogle kunder, der opfatter det mere professionelt og lige ud ad landevejen at samarbejde med en virksomhed med cvr-nummer. For nogle kunder er det helt sikkert også nemmere at håndtere en faktura, fremfor en honoraropgørelse, og nogle er ikke interesserede i at udbetale A-løn. For andre vil det være helt ligegyldigt, om du er organiseret på den ene eller den anden måde.
Så er cvr-nummer en god idé, hvis jeg vil have succes som freelancer?
Min påstand vil være, at det ikke nødvendigvis er cvr-nummeret i sig selv, der gør forskellen. Men det, at du tager en beslutning om at blive selvstændig, kan gøre, at der sker noget mentalt i dig. Fordi du aktivt vælger, at nu er det den vej, du vil gå. Min anbefaling er, at ligegyldigt hvordan du vælger at organisere dig, skal du tage det forretningsmæssige mindset til dig.
Kommentarer