Gå til hovedindhold
Bliv medlem

9 ferietips til freelancere og selvstændige

Som freelancer og selvstændig kan ferie være en udfordring både for økonomien og samvittigheden. Det er vigtigt at holde fri, men ferie og firma kan fint kombineres på flere måder. Her får du en håndfuld gode råd fra DJ’s faglige konsulent for freelancere og selvstændige Stine Daugaard.

forladt kontor

Martin Kurt Haglund

Freelancere og selvstændige er enormt engagerede mennesker, som typisk lægger rigtig meget energi i deres arbejde, og så kan det være svært at få ladet op. Det oplever Stine Daugaard, der er faglig konsulent med ansvar for freelancere og selvstændige i Dansk Journalistforbund.

Hun har selv været selvstændig i en årrække og kender til den dårlige samvittighed over for familie og firmaets kunder, der kan opstå, når sommerferien, juleferien, vinterferien eller efterårsferien nærmer sig.

”Jeg kan godt huske, det er møgsvært som selvstændig, for dels får man ikke indtægt, når man ikke arbejder, men man har heller ikke skaffet opgaver til bagefter, så man bliver dobbelt ramt. Så sørg for at sætte penge til side, så du ikke skal stresse over ikke at have råd til at holde ferie, fordi der ikke er penge på kontoen,” anbefaler Stine Daugaard og understreger, at selvfølgelig er freelancere forskellige.

”Men jeg vil vurdere, at freelancere i høj grad har behov for at holde ferie, fordi mange arbejder meget og lægger meget energi i det. Som selvstændig har man også hele setuppet med bogføring og administration og at opsøge opgaver, så man er på arbejde på mange andre måder. Derfor er det vigtigt at få taget det pusterum. Hjernen og kroppen har brug for det. Og så får man ofte nye ideer og input, som er nyttige på den lange bane, hvis man giver slip,” siger Stine Daugaard, som udmærket er klar over, at det kan være svært at tune ud, fordi man som selvstændig er nødt til at sikre firmaets drift, når der ikke er andre til at løse opgaverne imens.

Samtidig advarer hun mod risikoen for at blive stresset, hvis man tror, man skal nå at tjene tre ugers ekstra løn i den sidste måned inden ferien.

”Det er altså ikke realistisk. Så bliver det en dyrt købt ferie,” konstaterer hun.

Stine Daugaards ferietips til freelancere:

  • Giv kunderne besked inden din ferie om, hvornår du er væk. Det er en oplagt mulighed til at maile eller ringe til faste kunder eller kunder, du ikke har haft kontakt med længe og sige: ”Hej, jeg skal lige være sikker på, at jeg ikke lader jer hænge, når jeg går på ferie. Har I nogle akutte opgaver, jeg skal tage mig af inden? Eller skal vi mødes efter ferien og lægge en plan for samarbejdet resten af året?” Så lander du ikke til et tomt skrivebord efter ferien, men har konkrete opgaver og aftaler at tage fat på.
  • Lav en benhård prioritering, så du ikke skal bruge den første uge af ferien på at hive dig op igen. Prioriter dine opgaver efter, hvad der SKAL gøres og giver penge i kassen eller afsæt til at starte op efter ferien, og hvad der bare kunne være rart at få på plads – men som godt kan vente til efter ferien.
  • Planlæg evt. at gå på ferie midt i en uge og start op midt i en uge, så du får en blød start.
  • Sæt autosvar på din mail og telefonsvarer med besked om, at du er på ferie, og hvornår du vender tilbage. Eller skriv, at du tjekker mail og telefonsvarer, men at din svarfrekvens er nedsat, og at du vender tilbage, så hurtigt du kan.
  • Kan du ikke lukke dit firma helt ned i to-tre-fire uger, så læg en strategi for, hvilke opgaver, du løser og hvornår du er på, så du ikke hele tiden går med telefonen åben og skal tjekke e-mails.
  • Forventningsafstem med din familie, hvis du vælger at arbejde nogle intervaller i løbet af dagen i ferien. Så har I en ramme, og du undgår en frustration hos partner og børn, hvis du tjekker mail eller taler i telefon – også selvom det bare er for at finde vej…
  • Sørg for at sætte dine priser, så du kan sætte penge til side til ferie. Når du laver budget for din freelancevirksomhed, beregn, at fem ugers ferie svarer til 12,5 procent af årslønnen.
  • Efter ferien: vælg nogle nemme opgaver at starte op med og ring til de lette kilder og kunder. Find de opgaver, der giver energi, så du nemmere får hul på de tunge.
  • Brug sommeren som et frirum til at tænke over og måske tale med din partner om, hvad du gerne vil med din forretning det næste halve år. Måske får du den geniale ide, der kommer til at generere en masse omsætning!

Som freelancer har du mulighed for at booke en biz-sparring om ferie, priser, samarbejde og planlægning. 

Læs også: Freelancere på ferie: sådan holder vi (helt!) fri

Kommentarer

marianne bækbøl

søn, 08/19/2018 - 16:43

Super fine og inspirerende ferietips, tak for dem.