Gå til hovedindhold
Bliv medlem

4 ting, der sker i Norden lige nu

Kooperativer, faglige klubber og flere penge til fotograferne. Dine nordiske kolleger kæmper også for bedre vilkår for freelancere.

Foto: Thomas Arnbo

©Thomas Arnbo Nordisk Komité anno 2018. Yderst til venstre står Cecilie Marie Meyer som repræsentant for FreelanceGruppen i Danmark.

Finsk fagforening skaber freelancebureau

Finske freelancere har skabt arbejdsfællesskabet Mediakunta, under den finske moderorganisation, UJF. Kooperativet samler både journalister, fotografer, grafikere og alle øvrige kompetencer i mediebranchen og har lige nu omkring 200 medlemmer.

Mediakunta er især brugbart for freelancere, der har flere, mindre jobs eller arbejder i kortere perioder for forskellige kunder. Kooperativet prøver at forbedre freelancemedlemmernes betaling, så den nærmer sig UJFs minimumstakster og yder kollegial sparring.

Læs mere om Mediakunta her.

Kunne du forestille dig at blive en del af et kooperativ, der hjælper dig med fakturering og papirarbejde? Dansk Journalistforbund har indgået en lignende aftale med freelancebureauet Teknik & Design. Læs mere her.

Flere penge til freelancere i Sverige

I år blev den svenske journalist Petter Larsson hædret med prisen Årets Freelancer. Prisen fik han for at skaffe bedre honorarer for freelancerne på aviserne Sydsvenskan og Aftonbladet, der har været markant underbetalt i forhold til de fastansatte.

Petter og en gruppe freelancere begyndte i 2015 at organisere freelancere i en Facebook-gruppe, hvorefter de lagde pres på Sydsvenskans ledelse, blandt andet i form af breve og demonstrationer.

Ved at opfordre alle freelancere til at sende individuelle breve med den samme solidariske ordlyd om en højere løn er det lykkedes alle freelancere at forhandle og opnå en honorarstigning på 10 procent over tre år.

Metoden tog han videre til Aftonbladet i februar 2018, hvor han fik ledelsen til at indgå en aftale om en honorarstigning på 15 procent til alle stedets tilknyttede freelance-kulturanmeldere. En del af arbejdet er blevet støttet af det svenske journalistforbunds freelancegruppe i Sydsverige, hvor Petter har fået hjælp til udformning af formelle breve, juridiske aftaler og formuleringer.

På Aftonbladet har Petter og hans gruppe indtil videre organiseret cirka 35 freelancere, og 110 freelancere på Sydsvenskan.

Arbejdet med organisering af freelancere i faglige klubber stammer fra Danmark. Læs mere her.

Vil du være med i klubben? Læs mere her.

Indsamling sikrer fotografer 64.000 kroner

64.000 kroner blev samlet ind til 30 strejkende fotografer, der i sommers nægtede at modtage betaling for deres arbejde, fordi den lå markant under det norske journalistforbunds vejledende takster. Indsamlingen blev iværksat af den norske freelancegruppe sammen med en gruppe norske freelancejournalister i solidaritet med deres kolleger.

Forinden havde det norske journalistforbund udarbejdet en udførlig liste med nye vejledende priser. Se den her.

Ny norsk liste med vejledende priser

I Norge er mange freelancere trætte af at blive underbetalt, deriblandt journalist Silje Pileberg og fotograf Brian Cliff Olguin, som i foråret undersøgte de norske freelanceres gennemsnitlige indtægt i samarbejde med Det Norske Journalistforbund. Indtægten lå langt under timeprisen for fastansatte journalister i Norge.

En liste med vejledende priser blev udarbejdet. Den viser, hvad forskellige journalistiske ydelser bør koste fra en freelancer. I mange tilfælde vil den betyde en markant forhøjelse af det, freelancere ellers får for deres arbejde – i fald priserne altså respekteres og kan fungere som et pejlemærke for en mere fair prissætning i branchen.

 

Cecilie Marie Meyer, bestyrelsesmedlem i FreelanceGruppen, er medlem af Nordisk Komite, hvor hun diskuterer arbejdsvilkår for freelancere med kolleger fra Norge, Finland og Sverige.

Kommentarer