Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Mette Kjærsgaard blev bogredaktør på freelancebasis. Så ringede P1, Lorry og Radio 24syv

Mette Kjærsgaard fik et fagligt alibi for virkelig at nørde igennem inden for sit stofområde, da hun fik ansvaret for et større bogprojekt. Efterfølgende har hun mærket interesse fra flere medier, der vil interviewe hende som ekspert.

Mette Kjærsgaard
Freelancejournalist med amerikansk kultur og politik som ekspertområde. Tidligere blandt andet som fast skribent og kulturredaktør på Kongressen.dk, medforfatter til bøgerne 'Fem år med Obama', ’Den amerikanske drøm’ og redaktør af antologien 'Fiktionens magt'.

Af Anne Anthon Andersen

Hvad har det betydet for din profil, at du har været bogredaktør på dit stofområde?
Jeg tror, at det betyder noget, at jeg kan skrive redaktør og medforfatter til bøger om mit stofområde i min byline-signatur. Og jeg har efterfølgende mærket interessen ved at jeg er blevet kontaktet af medier, som ville interviewe mig til artikler eller indslag om amerikanske tv-serier og fiktionens magt og rolle i amerikansk politik. Blandt andre P1, Lorry og Radio 24syv. Og så blev jeg inviteret til idéudviklingsmøde om fremtidens tv og video hos Google sammen med en række forskere, mediechefer og redaktører. Det var da spændende og lærerigt. Jeg tror også, at jobbet gjorde det lettere for mig at sælge de artikler om amerikanske tv-serier, jeg siden har skrevet. Også til helt nye kunder. Og at det var medvirkende årsag til at instruktøren til succes-serien Homeland pludselig insisterede på at forlænge den tid, der var afsat til, at jeg kunne interviewe ham i anledning af, at seriens 5. sæson havde præmiere, fordi han kunne mærke, at jeg vidste en masse om emnet. Redaktørrollen har givet mig en krog og en platform til at signalere, at det er det her, jeg gerne vil. 

Hvad er den bedste oplevelse, du har haft som bogredaktør på freelancebasis?
Det må helt grundlæggende være det at skrue op for mit drømmestofområde. Og at få lov til at arbejde med et produkt, hvor jeg kunne forme og styre proces og indhold meget mere grundlæggende, end man normalt gør som freelancer. Der sidder man oftest og gætter og forsøger at pejle sig ind på redaktørernes drømme. Og så var det en vildt stor oplevelse at være med til at fortælle om bogen sammen med resten af forfatterne i Politikens Boghal. Der var stuvende fuldt, folk stod langt ud på gaden, og responsen fra læserne var så tydelig og direkte. Den form for ”live”-dialog med læserne giver ekstremt god mening. Det er fantastisk at få lov til at komme ud og fortælle om det produkt, man har leveret. Den mulighed får man  sjældent, når man skriver en almindelig artikel for et medie. Samtidig var det skræmmende på den gode måde. Der sad jo også forskere, studerende og andre eksperter, som var meget inde i emnet og stillede udfordrende spørgsmål. Det var fedt, og det vil jeg gerne gøre igen.

Hvilke muligheder har bogredaktørrollen givet dig for at fordybe dig i dit stofområde?
Det gav mig et fagligt alibi for virkelig at nørde igennem inden for mit stofområde, at jeg havde ansvaret for et større bogprojekt. Jeg elsker jo at sidde og læse langhårede afhandlinger om politisk magt og tv-fiktion, som blev en naturlig forudsætning for at sikre mig det overblik, det krævede, at guide forfatterne til de forskellige kapitler. Hold nu op hvor er det fedt at få lov til at sidde at se Netflix-serier som del af sit arbejde, og så samtidig blive klogere på det stofområde, man brænder allermest for at skrive om. Og så har det været fedt at få lov til at være en slags fødselshjælper på de andre skribenters kapitler.

Hvorfor kan det være en god idé at indlemme bogredaktørjobs i freelanceforretningen?
Det kan være en rigtig god vej til at få foden inden for på et stofområde. Hvis der er et stofområde, man gerne vil tage hul på, særligt et snævert område, kan det være svært som freelancer. Her kan redaktørjobbet være med til at bane vejen. Efterfølgende kan det kaste gode sidejobs af sig – foredrag, undervisning osv., som synliggør ens ekspertise på området yderligere. Bogredaktørjobs giver dig mulighed for at skærpe din faglige profil i en branche, hvor der bliver stadigt længere mellem fagjournalisterne. Den åbning er det oplagt at gribe som freelancer.

Hvilke gode råd har du til, hvordan man skaffer jobs som bogredaktør?
De fleste forlag har en meget udførlig guide til, hvordan man pitcher sin bogidé. Den skal man følge og så i øvrigt sætte sig grundigt ind i, hvordan forlaget arbejder. Argumenterne skal holde hundrede procent. Hvem skal købe bogen? Hvorfor skal de købe den? Hvor stort er markedet? Hvad er det for en bog? Hvad kan den sælges for? osv. Man skal gøre sig klart, at det er et meget større arbejde end at pitche en artikelidé til et medie.

Hvad skal man overveje, før man kaster sig ud i bogredaktørjobs?
Man skal gøre sig klart, om man vil afsætte den tid, det tager og beslutte sig for hvor meget tid, man vil bruge. Det er også vigtigt at sikre sig, at man kan indgå et godt samarbejde med forlaget, der står for udgivelsen – og at man er enige om tidsperspektivet osv. Og så er det en god idé at lægge redaktørarbejdet i de mere stille perioder i freelancetilværelsen. Man skal kun gøre det, fordi det er et arbejde, man virkelig brænder for. For man kan ikke vide, at hvad det kaster af sig efterfølgende, og økonomisk kan det langt fra svare sig. Betragt det som lærepenge – en vej til at styrke sit stofområde snarere end et job med økonomisk gevinst.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk