Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Lykkelig taxaskribent: Jeg er tilbage i virkeligheden

Selvvalgt og langvarigt ophold i medieverdenens absolutte top er skiftet ud med en 70 timers arbejdsuge som skrivende taxachauffør. Kombinationstilværelsen har gjort den tidligere topchef i Danmarks Radio, Jesper Grunwald, mere tilfreds med livet end han har været i mange år.

Bonusinfo

Om en måneds tid kommer bogen ’Jeg er bare taxamand’ på gaden. 

90 historier fra ’helt almindelige mennesker’ samlet i temaer om livet, døden, sex, politik, dannelse og flere andre emner.

Af Marianne Bækbøl

Taxaen bragte ham på sporet

Egen populær blog, ugentlig klumme i Ekstra Bladet, foredragsholder og snart på vej med en bog. Der er kommet meget ud af at skifte chefjobbet ud med et taxakort og komme ud og møde verden på en ny måde. Et godt eksempel på, at livet ikke er slut, selvom man stopper i DR, tværtimod.

Det tog for lang tid at komme væk

Jesper Grunwald opsagde selv sin chefstilling, men det føltes som en fyring. Langsomt, men sikkert skete der så store ændringer i DR, at han ikke længere passede ind. Han ’klikkede’ ikke med den nye chef, fik bevidst opgaver, der lå under hans niveau, fik nej til det, han gerne ville. Det var slut med DR. Desværre var han ikke selv den første til at se det, så det blev en smertefuld proces. 

 

Jeg nåede at blive en bitter mand og en usikker og dårlig chef. Når man pludselig synes, at alt er blevet dårligt, og at hele systemet bør laves om til det, man selv vil, så er det tid at komme afsted. I situationen, kunne jeg bare ikke se, at det var det, der var på spil, derfor gik der alt for lang tid. Da jeg endelig tog beslutningen, var det egentlig ikke svært at sige op. Det svære var at se glæden og lettelsen i de andres øjne.

Jesper Grunwald

Det vigtigste er et arbejde, ikke drømmejobbet

Han kom vidt omkring, inden han nåede tilbage til forældrenes ord fra barndommen om, at man må tage hvad man kan få, hvis man ikke kan få det, man vil have. Det dyreste og mest mislykkede forsøg på at skaffe arbejde, var da han ville starte egen virksomhed. Et for smalt nicheområde og ringe salgsevner kostede ham en del af pensionsopsparingen. Han gik i stå, i krise, fik intet fra hånden og hustruen blev bekymret. 

”Jeg skulle helt ud og blive decideret arbejdsløs, før det gik op for mig, at min mediekarriere var slut. Min kone så det længe før jeg selv. Hvordan alt ting tog mig alt for lang tid. Jeg snakkede om en masse, men der skete ikke noget. ”

Taxakortet blev begyndelsen på en omvendt dannelsesrejse

Han havde mange gange spøgt med, at når han blev gammel, ville han køre taxa. Det kom han pludseligt i tanke om, og så var vejen ikke lang til erhvervskørekortet.  

”Jeg kom ud i en helt ny virkelighed uden store intellektuelle pukler at tage mig af, når jeg kom hjem. Til gengæld blev der talt så direkte, at det i DR ville betyde strejke inden for to timer, hvis det skete der. Jeg er vild med det. I mange år gik jeg kun ’opad’ igennem samfundet. Fra en barndom, der ikke var økonomisk priviligeret til villa i Hellerup, ridderkors og børnene på de rigtige gymnasier. Nu er jeg tilbage i et miljø, jeg ikke har været en del af i mange år. Og jeg nyder det. ”

Og begyndelsen til en ny journalistisk karriere

Jesper Grunwald kan snakke både længe, hurtigt og uden pauser. Men han kender også til lyttekunst. Især, når det kommer til de historier, som hans taxakunder fortæller ham i vognen. De historier har fået ham tilbage til udgangspunktet for, hvorfor han i sin tid blev journalist. Fordi han ville skrive historier om mennesker. 

”Og jeg skriver og taler med en anden frihed nu, end da jeg startede, fordi jeg deler kår med de mennesker, jeg skriver om. Det giver mig stor glæde at være tæt på dem, jeg skriver om, og jeg kan tillade mig at råbe idiot efter en araber på gaden, fordi vi har samme vilkår. ”

Har fået skabt sig et brand

Jesper Grunwald begyndte på opfordring at lægge historier op på Facebook, og blev hurtigt klar over, at han også var en god historie i sig selv. ”Manden fra tinderne, der kører taxa” blev skrevet i Kriseligt Dagblad og så gik det slag i slag med interviews i Aftenshowet og TV2-nyhederne. Han gik fra 100 til flere tusinde følgere af sin blog på Facebook, fik fast klumme i Ekstra Bladet.

Medierne afspejler ikke virkeligheden

Ud over de personlige erfaringer har skiftet fra DR og toppen af mediepoppen også givet ham faglige erkendelser. Især af hvor svært det er at holde fødderne på jorden og være i øjenhøjde med virkeligheden uden for, når man er en del af en stor medievirksomhed. Alt går op i strategier og strukturer, prioriteringer og platforme. 

 

Den største overraskelse ved at komme væk fra medieverdenen og ud blandt andre mennesker, har været at se, hvordan medieverdenen ikke afspejler verden, men skaber den. Og endda en verden til og for sig selv, der går hen over hovedet på horder af mennesker. 

Jesper Grunwald

Stopper ikke med at køre 

Netop den erkendelse gør, at Jesper Grunwald ikke tænker på at sætte vognen i garage foreløbig. Han er blevet alt for glad for den. 

”Min forretningsplan er at komme ned på at køre tre dage om ugen. Jeg vil ikke holde op, det er jeg alt for glad for jobbet til. Men tre dage er fint. Så har jeg stadig tid til at skrive, holde foredrag og hvad jeg ellers finder på hen ad vejen. ”

Læs historier på Jesper Grunwalds blog 

Mød Jesper Grunwald på facebook

 

Jeg har fået min journalistiske identitet tilbage. Efter mere end 20 års ledelse producerer jeg igen journalistik.

Jesper Grunwald

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk