Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Freelanceren skal kende vores arbejdsgange

Det er vigtigt, at freelanceren kender arbejdsgangen på Radio24syv og undersøger, hvem der er morgenredaktør på dagen. Ofte får redaktør Rasmus MP mails på dage, hvor han ikke er på arbejde. Det er jo spild af alles tid.

Af Anne Anthon Andersen

Hvordan ser det overbevisende pitch ud for dig?

”Det skal lyse ud af det, at freelanceren har sat sig ind i emnet. Hos os er freelancere ofte journalister, der befinder sig i det område, vi dækker. Vedkommende skal selv have skrevet de typisk fem spørgsmål, vi skal stille ham eller hende, når vi ringer op. Nogle tror fejlagtigt, at det er bedre, at jeg eller min kollega formulerer dem. Det er et misforstået hensyn. Freelanceren skal selv tage ejerskab. Det er jo ham eller hende, der kender svarene”.

Hvordan vil du helst have idéen?

”På mail. Når jeg møder ind om natten, fungerer det bedst, at mailen ligger klar. Vær kort og konkret og lad være med at spilde tiden på lange forklaringer og argumenter. Det er fx unødvendigt at forklare, hvorfor skoleskyderiet i Oregon er vigtigt. Hvis ikke sagen er dagsaktuel, skal der godt være en god grund til at pitche den netop nu”.

Hvordan vil du helst have, at freelanceren følger op, hvis du ikke har fået svaret?

”Man må gerne ringe. Det er vigtigt, at freelanceren kender vores arbejdsgange og undersøger, hvem der er morgenredaktør på dagen. Ofte har jeg fået mails på dage, hvor jeg ikke var på arbejde. Det er jo spild af alles tid. Det er altid en god idé at tilføje nyhedsredaktørenes fælles mailadresse, før man sender sit pitch”.

Hvordan sikrer man sig den bedst mulige pris?

”Ved at bede om mere end vores minimumstakster. Prøv at få lavet en fast aftale med min chef Simon Andersen. For ja, prisen er altid til forhandling, men det er lavet så sindrigt, at jeg kun står for det indholdsmæssige og ikke har beføjelser til at tildele mere end minimumstaksten. Typisk laver jeg mundtlige aftaler eller via Facebook-chatten, fordi det skal gå hurtigt. Så ligger det implicit, at freelanceren arbejder til vores minimumstakster.”

Hvad betyder det for dig, at aftalen er præcis?

”Det betyder utroligt meget, at jeg kun skal tale med freelanceren en enkelt gang frem for 3-4 gange undervejs. Derfor er det vigtigt, at alt bliver aftalt på en gang: Det gælder deadline, vinkel, kilder, hvem skriver upline, finder underlægningslydklip, og hvornår snakkes vi ved igen.”

Hvad kan få dig til at bande en freelancer langt væk?

”Hvis vi har lavet en aftale, og vedkommende ikke svarer på telefonen som aftalt eller befinder sig et sted med støj på linjen og tekniske udfordringer med forbindelsen. Når freelancere pitcher idéer uden at have sat sig ind i vores formater godt nok til at levere det rammende pitch. Man bliver træt, hvis man skal bruge en masse tid og kræfter på at forholde sig til urealistiske idéer”.

”Radio 24/7’s drømmefreelancere har smittende entusiasme, nærvær i stemmen og overskud. Det er god radio”.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk