Gå til hovedindhold
Bliv medlem

Forfatter på Booomerang: ”Crowdfunding er et stort arbejde”

Crowdfunding handler om at få økonomisk støtte til projekter fra en større kreds end ens eget netværk. Der er netop en hel ”crowd”, man skal have fat i. Netværkets netværk kaldes det også. Forfatteren og freelanceren Abelone Glahn har samlet penge til et bogprojekt som crowdfunder.

Af Hanne Fokdal Barnekow

Det er søndag eftermiddag, den 2.november 2014, og jeg søger viden om crowdfunding og dets liv i Danmark. Ved googlingen dukker  booomerang.dk op som det første link. Vores kollega, forfatteren Abelone Glahn er på forsiden. Hun er i gang med en crowdfunding, som startede i august. Der er deadline om bare et par timer, så lukkes siden ned.

29.000 kr. på en måned 

Vi er i mål, skriver Abelone Glahn, tak for de mange bidrag. Dejligt!

Oppe i hjørnet af siden fremgår det, at crowdfundingen har givet 100,07% af de 29.000 kroner, som var målet. Det er lykkedes med en marginal til den positive side på tyve kroner at få budgettet i hus. De sidste regninger for trykning af bogen ”Tvillingetab – om at miste en medtvilling eller et tvillingebarn” kan betales, og også alle udgifterne ved besøget af en belgisk dokumentarist, der har lavet film om samme emne, bliver dækket ind.

Før jeg læser videre, ringer jeg til Abelone for at sige til lykke og for at få stillet nogle af de spørgsmål om crowdfunding, der trænger sig på.

Mens Abelone bliver hentet ind fra lyngudplantningen, noterer jeg om bogen, at det er forfatterens fjerde bog om tvillinger, og at den fortæller om sorgen og reaktionerne hos tvillinger, der har mistet sin tvilling. Den er baseret på interviews og har været undervejs i 12 år. Den udkom den 26.9.14 og blev godt modtaget. Crowdfundingen havde da stået på i en måneds tid.

Gav crowdfunding en chance

Abelone Glahn fortæller, at det begyndte med en masse notater ved et foredrag for nogle år siden, hvor booomerang.dk’s stifter, Michael Eis fortalte om metoden.Notaterne har passet sig selv siden da, men da ansøgninger til Litteraturrådet og diverse fondsansøgninger ikke kastede nok penge af sig, og der ikke var tvivl om, at bogen skulle ud, kom noterne og lysten til at give crowdfunding en chance på bordet.

 

Og ja, det er gået godt, men det har været et stort stort arbejde. Det er netværkets netværk, jeg har fået fat i, og det er ikke så enkelt at finde de rigtige kanaler ude i den kreds.

Abelone Glahn

En win-win situation

Det er langt fra gjort med, at man opretter sig på booomerang. Selve oprettelsen kræver, at man har skrevet en god projektbeskrivelse, at man eventuelt har lavet en video om, hvorfor man gør det, man gør og har gjort sig overvejelser om målgruppen. Desuden skal der udarbejdes et tydeligt budget, afstikkes en tidsafgrænsning af crowfundingen og ikke mindst skal man beslutte sig for, hvilke incitamenter man vil give.

”Ved at beskrive incitamenterne, kan man ret præcist appellere til dem, der kan se en fordel i at skyde penge i projektet. Der kan skabes det, der så smukt kaldes en win-win-situation. Jeg har haft en gradueret skala af incitamenter, som afhængig af det donerede beløb har givet en eller to signerede bøger, eller en plads ved min ret eksklusive reception for bogen – og ved beløb over kr.4000 har jeg lovet et specialforedrag.”

Tidskrævende arbejde

Når projektet er godkendt og siden på booomerang.dk er oprettet begynder det store og tidskrævende arbejde for at aktivere netværket – og altså især netværkets netværk, dvs. mennesker man ikke kender. Der skal skrives nyhedsbreve og sættes ind på alle sociale medier og platforme, så gryden hele tiden holdes kogende.

 

Mange tror, at crowdfunding er en slags tiggerpose. Det er det ikke, men hvis man ikke bryder sig om at bede andre mennesker om hjælp, skal man holde sig langt væk fra det.

Abelone Glahn

Det største beløb, der er kommet ind til mit projekt er på kr.2000. Det er fra en giver, der selv er en efterladt tvilling, og det viser mig, at han sætter pris på, at jeg har givet min gratis arbejdskraft til et projekt, som vedrører og berører ham. Det er win-win.”

Vil starte tidligere næste gang

Et par intensive måneder med mindst lige så meget arbejde involveret, som går til mere almindelige fondsansøgninger og med udgivelsen af bogen midt i, har virkelig krævet sin kvinde.

 

Timingen har måske ikke været helt optimal. Jeg har arbejdet for fuld skrue i en kort periode her op til deadline. En anden gang vil jeg nok begynde lidt tidligere, så jeg har mere tid til at lade netværkets netværk arbejde for fundingen, siger.

Abelone Glahn

 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk