Gå til hovedindhold
Bliv medlem
Er afholdt

Sæt dig selv i spil

Heldagskursus, hvor du lærer at bruge dine egne erfaringer i dit arbejde som journalist – de følelsesmæssige, de svære, de sjove, de triste og de kropslige.

Underviserne Susanne Cordes og Anna Bridgwater

Privatfoto - collage Underviserne Susanne Cordes og Anna Bridgwater

Hvornår

23. september 2020 10:00-16:00

Hvor

Dansk Journalistforbund, Gl. Strand 46, 1202 København K Vis på kort

Pris

Gratis for medlemmer

Type

Heldags

Heldagskursus 23. september kl. 10-16

 

Personlige erfaringer kan berige journalistik med en særlig indsigt og gøre noget kompliceret mere identificerbart. Den personlige erfaring skaber en identificeringsmulighed for læseren / lytteren / seeren. Ofte er man meget kvalificeret til at arbejde med emner, som man selv har erfaringer med, fordi man har en investering i emnet: Man opsamler automatisk mere viden om noget, man interesserer sig for, er personligt investeret i. Og endelig er man en troværdig case, da den følelsesmæssige erfaring ikke kan afvises. 

Samtidig er der en række faldgruber i at bruge sig selv i sin journalistik. Du lærer om:

  • At vurdere, hvornår dine personlige erfaringer kan være værdifulde for andre.
  • At holde dig på egen banehalvdel
  • At gøre det klart, hvornår du formidler egne erfaringer, og hvornår du ikke gør.
  • At undgå at blive selvsmagende, selvoptaget eller selvhøjtidelig
  • At mærke, hvor grænsen mellem det personlige og det private går.

Kurset er en blanding af oplæg og praktiske øvelser. Vi taler om teori, kigger på tekster sammen og taler om dem samt laver øvelser i mindre grupper. 

 

Skriv om tabuerne

Du lærer at blive bedre til at skrive om tabuiserede emner. Død, sygdom, psykisk sygdom, vold, kriminalitet, fedme, adoption, sex osv. Der er en lang række emner, som er svære at tale om, svære at interviewe andre om og svære at formidle journalistisk. Vi kan være bange for at krænke andre eller overskride deres grænser. 

Den ene halvdel af kurset fokuserer på at blive bedre til følsomme interviewsituationer. Du lærer om at give kilden tid og plads, at være opmærksom på de følsomme punkter, at respektere grænser – og samtidig få noget med hjem.

Du lærer også noget om, hvor vigtigt det er at sætte dig ind i, hvilke stakeholders, der er på området, så du ved hvilke interessenter, der har andele i og meninger om emnet. Så du ikke kommer til at gentage andres dagsorden. 

Vi diskuterer forskellige interviewsituationer. Skal det være i telefonen eller ansigt til ansigt? Et neutralt sted eller i casens vante omgivelser? Vi taler om, hvordan man som journalist takler vrede eller forurettethed, og undersøger, hvordan man kan lukke ned for andres vrede, hvis den truer med at styre fortællingen. 

Den anden halvdel af kurset handler om formidlingen af tabuer: Hvilke emner er følsomme, og hvorfor? Hvordan orienterer man sig i tabuiserede emner? Hvordan skriver man om en afdød uden at overskride de pårørendes grænser? Hvordan navigerer man i emner, der har så stor personlig betydning? Og hvordan kan man forsøge at gardere sig, så kilder ikke bagefter føler sig forulempet?

Dagen rummer en blanding af oplæg og praktiske øvelser. Sammen kigger vi på forskellige emner og på, hvorfor de kan være følsomme.

To og to laver vi øvelser i, hvordan man holder sporet, når emnet er personligt, følsomt og vanskeligt. 

Underviserne

Anna Bridgwater er journalist, forfatter og redaktør. Hun har blandt andet skrevet en bog om moderskab og en personlig bog om sin søsters sygdom og død. Nu er hun redaktør af magasinet Adoption & Samfund, hvor emnet adoption konstant viser sig at være følsomt og fremprovokere stærke reaktioner. Hun er også en erfaren underviser og foredragsholder.

Susanne Cordes er journalist og forfatter med over ti års erfaring i at skrive om følsomme emner som partnervold, prostitution, spiseforstyrrelser, sorg og traumer. Hun skriver ofte ud fra det personlige udgangspunkt og/eller sætter sig selv i spil i teksten. I efteråret 2019 har Susanne Cordes været tilknyttet en journalistisk arbejdsgruppe under FN, der har givet input til retningslinjer for interviews af traumatiserede ofre. Hun er vant til at undervise og holde foredrag.

 

Sidste dato for tilmelding: 18. september 2020

Sidste dato for afmelding: 18. september 2020