Gå til hovedindhold
Bliv medlem
Er afholdt

ONLINE: Genfind din skriveglæde i klummen

Under coronaen vader du i situationer og dilemmaer, du kan folde ud i klummer. Rollen som afsender er afgørende, men du kan i klummen også genfinde glæden ved at skrive. På to halve dage får du styr på dit klummejeg, nye idéer og lyst til at fortælle. Det bliver sjovt, selv om vi mødes på skærm.

Thomas Bjerg

Benjamin Tarp

Hvornår

04. maj 2020 09:00
05. maj 2020 16:00

Hvor

ONLINE – deltagelseslink og adgangskode sendes direkte til den enkelte deltager

Pris

Gratis for medlemmer

Type

Online

To halve dage online. Mandag 4. maj 9-13. Tirsdag 5. maj 13-16.

 

Fælder du en tåre, når statsministeren lover kompensation til freelancere og selvstændige? Overvejer du mundbindet, når du skal i Netto? Og har du selv kæmpet mod sygdommen eller haft den tæt på?

Taknemmelighed, frygt, samhørighed og bekymring. Følelserne står i kø, og det samme gør de dilemmaer og situationer, som sparker en god klumme i gang. Der er masser at fortælle om, og klummens korte format giver dig rum til at lege med sprog, scener, forløb og rollen som afsender. 

Desuden udgør klummen en oplagt mulighed for at profilere dig selv i en rolle, lige fra ekspert til humorist, meningsdanner, empatisk og/eller skarpt tænkende menneske.

 

Klummens karakter og leg med nye rammer

På kurset gennemgår vi typiske klummer, og vi ser på, hvad der får klummer til at fungere: en klar vinkel, genkendelse, humor, argumentation, troværdighed og provokation.

Hver deltager arbejder med sit klummejeg i øvelser, og sammen udvikler vi idéer til klummer, der ikke nødvendigvis handler om corona.  

Vi afprøver fortællegreb som metaforer og sammenligninger, scener og forløb, og til sidst sætter vi os benspænd i form af nye rammer. Måske kan en klumme være udformet som en ansøgning, en brugsanvisning eller en nekrolog?

Kursusdagen veksler mellem små oplæg, idé- og skriveøvelser samt diskussioner og gruppearbejde på Zoom. 

 

Før kurset: Du sender Thomas et eksempel på en klumme, som du har læst og kan lide. Han sender derpå en klummesamling, som du skal læse. Fortæl også om dine eventuelle erfaringer med at skrive klummer. Endelig bør du tænke i emner til en klumme.

Efter kurset: Du kan – hvis du har lyst – finde en skrivemakker på holdet, så I kan give hinanden feedback. Deltagerne får en tjekliste til feedback. 

 

Underviser:
Thomas Bjerg, freelancejournalist på Redaktionen.dk, krimiforfatter og underviser siden 2001 for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, herunder på klummekurser. Tidligere klummeskribent på magasiner, fag- og organisationsblade. Medlem af teatersportsgruppen For Meget af Det Gode.

 

Sidste frist for tilmelding er 1. maj 2020

Sidste frist for afmelding er 1. maj 2020