Gå til hovedindhold
Bliv medlem
Er afholdt

AFHOLDT: Profilér dig selv - eller kunden i klummen

Læserne forventer meget, og rollen som afsender er afgørende. Alligevel kan du i klummen genfinde din skriveglæde. På kurset indkredser du klummens jeg, får idéer og går i gang med en klumme

Thomas Bjerg

Benjamin Tarp Thomas Bjerg og Nana Toft underviser i klummegenren

Hvornår

28. november 2019 10:00-16:00

Hvor

DJ, Gammel Strand 46 (Store Strand), 1202 København

Klummer skal underholde. De skal provokere eller give indsigt. Og hvis der er tale om organisations- eller virksomhedsklummer, skal de give afsenderen troværdighed og gennemslagskraft. Uanset hvad skal de vække genkendelse.  

Du skal træde i karakter som afsender, og vil du profilere dig selv eller den, du skriver for, må du oppe dig særligt med originalt sprog og overraskende metaforer. For læseren gider ikke at få smækket en våd, selvsmagende reklame i nakken.  

Kurset henvender sig til dem, der vil skrive personlige klummer, og til dem, der skriver klummer på vegne af kunder. De sidste er på det hårdeste arbejde. 

Udbytte af workshoppen

  • En grundlæggende forståelse af klummetyperne 

  • Indsigt i, hvad der får klummer til at fungere: vinkling, genkendelse, humor, argumentation, troværdighed, provokation 

  • Indkredset dit klummejeg 

  • Tips til at komme i en kreativ stemning, så du kan få og udvikle idéer til klummer 

  • Taget hul på en klumme, som du kan gøre færdig efter kursusdagen 

  • Afprøvet sproglige greb som metaforer og sammenligninger, brug af scener  

Metode

Kursusdagen veksler mellem små oplæg, idé- og skriveøvelser samt diskussioner og feedback. 

Før kurset: Du skal sende underviserne et eksempel på en klumme, som du har læst og kan lide. Underviserne sender derpå en klummesamling, som du skal læse. Fortæl også underviserne, om du vil skrive egne klummer eller på vegne af andre. Endelig bør du tænke i emner til en klumme. 

SEND EKSEMPLERNE TIL: mail@nanatoft.dk og Thomas Bjerg: tb@redaktionen.dk.  

Efter kurset: Vi opfordrer dig til at finde en skrivemakker på holdet, så I kan give hinanden feedback. Deltagerne får en tjekliste til feedback.  

Om underviserne

Thomas Bjerg, freelancejournalist på Redaktionen.dk, forfatter og underviser siden 2001 for Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, herunder på klummekurser. Tidligere klummeskribent på magasiner, fag- og organisationsblade. Medlem af teatersportsgruppen For Meget af Det Gode. 

Nana Toft, journalist, underviser og ejer af den journalistiske virksomhed Udsagn. Skriver primært om arbejdsmarked og arbejdsliv for en lang række fagmedier og fungerer som klummeskriver for en af formændene i Fagbevægelsens Hovedorganisation. Tidligere underviser på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og fast tilknyttet underviser i DJØF. 

 

Frist for afbud: 25. november 2019 

Frist for tilmelding: 21. november 2019