Gå til hovedindhold
Bliv medlem

"En overlegen skid duer ikke"

Pressefotograf Claus Haagensen har i næsten 30 år haft fornøjelse af at arbejde tæt sammen med andre pressefotografer i Chili Foto. Nu er freelancebureauet lukket, og Claus har rykket forretningen hjem i privaten i Åbyhøj ved Århus.

Af Ulla Bechsgaard, ulla.bec@gmail.com

Hvordan får du faglig sparring i hverdagen?

I Chili havde vi et rigtig godt sparringsmiljø. Vi udviklede ideer sammen, talte om mulige nye kunder og diskuterede konkrete opgaver. ”Jeg har lige de her billeder, kan du være med til at vælge”, sagde vi til hinanden, eller ”Hvordan synes I, jeg skal løse den her opgave”. Vi sad tit tre sammen. Det var fedt. Nu, hvor bureauet er lukket, har jeg ikke de kolleger mere. Det er nok nemmere for mig nu, hvor jeg har mange år på bagen, end da jeg var nyuddannet. Jeg forestiller mig, at jeg kommer til at sparre mere med den konkrete kunde. Kunderne kan også være gode sparringspartnere. Det handler mere om den enkelte konkrete person end hvad, der står på ryggen af vedkommende. Jeg kan få sparring både af en fotograf, en redaktør eller en grafiker.

Har du overvejet at sætte sparringen i system?

Lige nu er jeg ved at banke en ny forretning op, og der står på min skærm, at min hovedopgave er at få forretningen til at køre, så jeg er ikke rigtig nået til det med sparring endnu.

Hvordan vil du karakterisere en god sparringspartner for dig?

Den gode sparringspartner er vel den, der forstår at åbne døre inde i mig, så jeg kan se nogle flere muligheder. Åbne de små hjerneceller i mig på en god ligeværdig, samarbejdende og respektfuld måde. Vi skal være på bølgelængde. En overlegen skid, der skal fortælle mig, hvordan man skal gøre, duer ikke.

Hvordan er du selv en god sparringspartner?

I Chili var jeg god til at få ideer og udvikle dem. Jeg var også god at sparre med de andre, når de skulle ud på en opgave. Det brugte vi en del. Med større opgaver var vi nogle gange virkelig nede i detaljerne og diskuterede, hvor mange optagelser, der skulle til, og hvordan et opslag bedst kunne illustreres. Igennem årene har mange pressefotografer også ringet til Chili for at få vejledning til prissætning, når de skulle byde ind på større opgaver. Vi havde jo lagt vores prisliste på nettet, og så ringede folk og fik kollega-sparring – ”pris-sparring” kan vi vel kalde det.

Kan du anbefale sparring over telefon?

Det giver selvfølgelig altid noget ekstra at være face to face, men man kan fint sparre på telefon. En fotograf i Skagen, en i Sønder Omme og en i Næstved kan udmærket oprette en sparringsgruppe, som både taler ideer og prissætning. Det kan være en udmærket måde at gøre det på, hvis de passer godt sammen. Specielt når man har sin arbejdsplads hjemme eller er i kontorfællesskab med f.eks. en revisor eller frisør, er det vigtigt at have nogen at sparre med.

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk