Gå til hovedindhold
Bliv medlem

”Ekspertrollen gør, at jeg kan leve af det, jeg brænder for”

OTA TIEFENBÖCK, freelancejournalist med speciale i Øst- og Centraleuropa og forfatter til bogen ’Overlev i mediebranchen – bliv ekspert’. Er oprindeligt uddannet musiker fra konservatoriet i Prag og har i mange år arbejdet som musiker og musiklærer, men afsluttede i 2005 en to-årig diplomuddannelse ved Danmarks Journalisthøjskole.

 

Af Anne Anthon Andersen

Hvad gjorde du konkret for at oparbejde ekspertise inden for området?

Jeg er født og opvokset i Tjekkiet og har en naturlig interesse for Øst- og Centraleuropa, et område der i øvrigt er underprioritere, så det var helt oplagt, at det var det, der skulle blive mit stofområde. Jeg vidste, at jeg havde en fordel. Da jeg sagde op som redaktør ved Sjællandske Medier i 2009, var det, fordi jeg havde lyst til at skrive mere om Østeuropa.

I min bog påstår jeg, at alle kan blive eksperter på et eller andet. Medierne er vilde med eksperter, og som jeg skriver i bogen, handler det  primært om at beslutte sig for sit område, og om vedholdenhed. Hvis du fx beslutter dig for i løbet af det næste halve år at læse alt, hvad du kan finde om dansk litteratur, vil du allerede herefter vide langt mere end langt de fleste andre. Det handler om udholdenhed og ikke at give op undervejs. En stadigt mere presset mediebranche med færre og færre ansatte åbner muligheden for at udnytte at gøre sig til ekspert. Det er det, man som freelancer bør gøre.

Hvilke roller og poster søgte du aktivt for at tydeliggøre dit ekspertområde?

Når medierne henvender sig for at få mine kommentarer om østeuropæiske politiske forhold, stiller jeg naturligvis op til interview. På mediet www.mreast.dk, som jeg startede for et par år siden, skriver jeg artikler og analyser. Der er mange journalister, der bruger mit site og det er med til at understrege, at jeg har den ekspertise, jeg har. Jeg afholder kurser og efteruddannelseskurser for Pressens Uddannelsesfond, udgiver bøger om Østeuropa og bøger af østeuropæiske forfattere på mit eget forlag og arrangerer studierejser.

Hvad har det betydet for din forretning, at du har taget/fået ekspertrollen?

Alle, der arbejder med udlandsstof rundt om på redaktionerne, ved formentlig, hvem jeg er, og jeg oplever at blive respekteret som ekspert. Men først og fremmest har det den betydning, at jeg kan leve af at lave alene det, jeg brænder for. Rollen som ekspert på området har åbnet op for, at jeg kan undervise som fagspecialist under Pressens Uddannelsesfond og som selvstændig kursusudbyder. Havde jeg ikke haft erfaring som ekspert på mit stofområde, var jeg formentlig ikke blevet godkendt som kursusudbyder. Og så har rollen givet mig mulighed for at holde foredrag om den politiske udvikling i Øst og Centraleuropa, senest på en højskole, en efterskole og på Søværnets Officerskole. Jeg ser det som en lille bæk, der bliver større og større, og hvor strømmen får flere og flere jobs til at flyde min vej. På sidelinjen har jeg arbejde som rejseleder for et rejsebureau, hvor jeg ind i mellem er rejseleder i nogle af de østeuropæiske lande og i Kaukasus. Indtil videre har jeg ikke for alvor selv gjort noget aktivt for at opstøve foredrags- og undervisningsopgaver, så der er givetvis en række opgaver at komme efter her 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk