Gå til hovedindhold
Bliv medlem

”Det er de tjekkede freelancere, der kommer længst”

Det ikke altid er de dygtigste freelancere, der når længst. Det er ofte de mest tjekkede. Jo mere styr på projektet du har fra begyndelsen, des bedre muligheder har du for at lande en god aftale, mener Zetland-redaktør Silke Bock.

Af Anne Anthon Andersen

Hvad ville du ønske, at alle freelancere gjorde?

”Jeg ville ønske, at flere freelancere ville blive bedre til at løse redaktørens problemer i stedet for at komme med problemer. Som freelancer skal man turde være ærlig omkring det, når man støder panden mod en mur. Og man skal forpligte sig på selv at komme med løsninger og ikke bare komme med en bunke research og spørgsmålet: Hvad gør jeg nu?”

Hvad kan få dig til at bande en freelancer langt væk?

”Jeg er den type, der bliver fuldstændig bims, hvis en single-skribent ikke afleverer til tiden. Selvfølgelig kan deadline skride, men så gælder det om at sige det hurtigst muligt. Ikke når den er overskredet. Når jeg har aftalt en deadline for en single, afsætter jeg konsekvent fire timer i min kalender, så jeg har tid til at sætte mig ned med teksten og give konstruktiv feedback”.

Hvordan kan du bedst lide, at freelanceren pitcher idéen?

”Vores projekter er så lange og ressourcekrævende, at vi er nødt til at være fuldstændig sikre på, at vores skribenter kan levere varen. Derfor skal man virkelig gøre sig umage for at beskrive sin idé konkret. Hvilke kilder og stemmer skal vi høre i singlen? Hvilke miljøer og scener skal den bygges op omkring? Hvordan skal strukturen være osv.? Hvis man kun tager afsæt i sig selv og sin egen interesse for emnet, bliver jeg ikke overbevist om, hvad jeg får”.

Hvordan sikrer man sig den bedste aftale?

”Min erfaring er, at det ikke altid er de dygtigste, der når længst. Det er ofte de mest tjekkede. Jo mere styr på projektet du har fra begyndelsen, des bedre muligheder har du for at lande en god aftale. Men vi bliver aldrig lønførende på Zetland. Til gengæld bruger vi meget tid på at levere feedback og coaching i forhold til redigering og omskrivning i den lange proces, det er at skrive en single.”

Hvad betyder det, at freelanceren kender dine arbejdsgange?

”Som freelancer tænker man måske ikke over, at samarbejdet med redaktøren er et møde mellem to forskellige verdener, der skal mødes. Journalistens rolle er hele tiden at stille spørgsmål og besvare dem. Redaktøren skal holde snor i projektet, og det betyder at redaktøren befinder sig i noget, der af og til føles som et minefelt af logistiske udfordringer. Som freelancer er dit forhold til redaktøren 1:1. Som redaktør har du ikke alene freelanceren at forholde dig til. Der er mange led, der skal drejes på og planer der skal rykkes, hvis freelanceren pludselig ikke overholder sine aftaler”.

Hvordan er for dig en god relation til en freelancer?

”Det er en relation hvor jeg som redaktør oplever at løfte både tekst og freelancer. Hvor vi i fællesskab kan arbejde med at gøre skribenten dygtigere”. 

Fandt du den information du søgte

Dette er ikke en kontaktformular, men feedback til indholdet på siden.
Søger du svar på et konkret spørgsmål? Ring til DJ på tlf. 3342 8000 eller skriv til dj@journalistforbundet.dk