Bille Sterll: "Hvis man arbejder for et magasin, kan man lufte idéen om et særtillæg"
Start med mindre redaktørjobs og byd ind med nye idèer eller tilbyd at forbedre kundens eksisterende produkter. Sådan lyder opfordringen fra Bille Sterll til andre freelancere, der vil prøve kræfter med redaktørrollen.
Bille Sterll
Freelancejournalist og har som freelanceredaktør blandt andet redigeret hvidbog for Socialpædagogernes Landsforbund, årsrapport for Ældre Sagen og programserien Sommergæsten for P1. Var i 2007-2010 redaktionschef for TÆNK
Af Anne Anthon Andersen
Hvorfor har du først nu valgt at tage redaktøropgaver på freelancebasis?
Jeg har været freelancejournalist i mange perioder af mit arbejdsliv. Første gang tilbage i 1995-1998. Siden fra 2001-2004 og fra 2010-2011. Og så nu fra 2013- Når det først er her i den seneste omgang, at jeg har gjort redaktørarbejdet til en del af freelancebutikken, er det måske, fordi det ikke er faldet mig ind at gøre det, da jeg var freelancer i de første omgange. Jeg oplever, at det kræver journalistisk erfaring. Man skal turde træffe beslutninger og stå fast ved dem, men også turde ændre dem, kunne se hvornår man skal holde fast, og hvornår man skal give slip. Jeg tænker, at man som freelancer kan have svært ved at overbevise andre om, at man kan påtage sig rollen som redaktør, hvis man ikke har erfaringen fra tidligere redaktørjobs. Men et redaktørjob skal jo være det første.
Hvordan har du skaffet redaktøropgaver?
Som med alle andre freelanceopgaver handler det om at bringe sig selv i spil og opsøge dem, hvor de er. Man kan spørge sine kunder, om man ikke skal tage opgaven med fx at samle de 10 bedste historier om et eller andet, om man kan lave et website eller konstruere et undersite for dem. Det kan være en god idé at tænke ud over print, fordi det åbner flere muligheder.
Det kan også være et tillæg. Hvis man arbejder for et magasin, kan man lufte idéen om et særtillæg og lade kunden vide, at man gerne vil stå for det. Det er en god idé at starte med mindre redaktørjobs. Det kan være produkter, som findes, men som kunne trænge til forbedring. Det er sjældent, at de bliver slået op, så det handler om at opsøge de folk, der laver dem.
Hvilke fordele er der ved redaktørjobbet?
Det er en fed funktion at få lov til at være redaktør. Det er sjovt. Jeg har været producerende journalist i så mange år, og så er det forfriskende med en ny funktion og nye måder at angribe opgaverne på. Jeg kan godt lide den faglige udfordring, der ligger i, at man skal have overblik og idéer, kunne samarbejde med andre om dem og gå på kompromis. At det er en proces og et større værk, som kræver, at man skal kunne forholde sig til en proces i udvikling. Jeg tænker det som en naturlig del af det at være journalist. Det er en del af journalistikkens væsen, at man kan være redaktør – den der samler et produkt med mange forskellige elementer.
Hvorfor er det en god idé at indlemme redaktørjobs i freelanceforretningen?
Det er en udvidelse af butikken, hvis man også kan det. Men man skal jo kunne det. Som redaktør skal man ikke have for mange fine fornemmelser. Man skal kunne give sine gode idéer videre til de andre. Som redaktør er ens fornemmeste opgave at få de andre til at være fede. Man kan ikke bare sidde og polere sin egen byline. Man skal arbejde for det fælles produkt, og det er ikke alle, der kan og skal gøre det. For ikke alle har talent for at have det overblik og de samarbejdsevner, det kræver. Redaktørrollen kan gøre en skarpere som skrivende/producerende journalist, fordi man lærer af at redigere andre. Men uanset listen af fordele: Gør det, fordi det er en funktion, der gør dig glad.